دیدن کپک روی دیوار در وهله اول شاید ترسناک به نظر برسد و حتی شما را به این فکر فرو ببرد که سلامتی‌تان در خطر است. اما نگران نباشید، به وجود آمدن آن بیشتر به دلیل رطوبت و خیس بودن دیوار است و به این معنی نیست که شما فرد تمیزی نیستید و می‌توانید با راهکارهای ارائه شده در این صفحه از استاده میتوانید مراحل پاک کردن کپک روی دیوار را ببینید و از شر آن خلاص شوید.

کپک دیوار چیست؟

اگر بخواهیم کمی دقیق‌تر موضوع را دنبال کنیم کپک نوعی قارچ است و در رطوبت قدرت رشد کردن پیدا می‌کند. از آنجایی که قارچ‌ها توسط هاگ تولید مثل می‌کنند، با پراکنده کردن هاگ‌های خود با رنگ‌های مختلف روی دیوار سطح آن را می‌گیرند و می‌توانند طی زمان کوتاهی منطقه گسترده‌ای را پوشش دهند. کپک می‌تواند سلامتی را هم تهدید کند و برای سیستم تنفسی افراد خطرناک باشد.

کپک دیوار می‌تواند به رنگ‌های مختلفی از جمله مشکی، سبز، سیاه، سفید و حتی قرمز و نارنجی روی دیوار قرار بگیرد. عامل اصلی به وجود آمدن کپک نم دار بودن محیط و عدم وجود تهویه مناسب است. بنابراین اگر روی دیوار خانه کپک دیدید به دنبال رطوبت باشید. هم‌چنین معمولا جایی که کپک وجود دارد بوی خاک یا بوی نم هم احساس می‌شود که باز هم نشانه رطوبت است.

به غیر از دیوار منزل عمده جاهایی که شما می‌توانید کپک‌ها را مشاهده کنید موارد زیر است:

  • سرویس بهداشتی و حمام
  • زیر سینک ظرفشویی
  • داخل ابزاری که خیس می‌مانند مثل قهوه یا چای ساز
  • داخل پادری که خیس مانده و…

هنگام نظافت منزل دقت داشته باشید که همه قسمت های خانه را به طور کامل تمیز کنید تا در نهایت با کپک‌ها شوکه نشوید!

نحوه پاک کردن کپک دیوار

قبل از اینکه به چگونگی پاک کردن کپک دیوار بپردازیم بهتر است بدانید هیچ‌گاه کپک‌ها را به حال خود نگذارید و آن‌ها را با مبل،‌پرده و … کاور نکنید زیرا این مناطق با نرسیدن هوا بزرگتر شده و ممکن است یک دیوار کاملا پر از کپک شود. شما با رعایت موارد زیر هرگز با کپک‌زدگی دیوار منزلتان روبه رو نخواهید شد.

  • تهویه مناسبی در منزل داشته باشید
  • بلافاصله بعد از دیدن نم زدگی دیوار برای آن چاره‌ای بیندیشید و به طور کلی اجازه ندهید ابزار و وسایلی که استفاده می‌کنید خیس بمانند
  • اگر می‌دانید ایراد از لوله‌ها است از چسب نشت گیر استفاده کنید
  • از مواد ضدعفونی کننده و ضد قارچ برای پاکسازی قسمت‌هایی مثل حمام و سرویس‌های بهداشتی استفاده کنید

حال نوبت به این می‌رسد که برای پاک کردن کپک‌ها دست به کار شوید. پس مراحل زیر را دنبال کنید.

  1. منشا نم و خیسی را پیدا کنید و آن را از بین ببرید.
  2. درها و پنجره‌ها را باز بگذارید تا هوا رد و بدل شود. هم‌چنین می‌توانید از پنکه استفاده کنید.
  3. حتما از دستکش و ماسک استفاده کنید زیرا ممکن است دچار آلرژی شوید و تنفستان با اختلال روبه رو شود.
  4. حال برای پاک کردن کپک می‌توانید از مواد زیر استفاده کنید:
  5. آب و شوینده: به ازای هر پیمانه شوینده دو پیمانه آب اضافه کنید و با دستمال روی کپک‌ها بکشید.
  6. سرکه: با خاصیت پاک‌کنندگی و ضدعفونی کنندگی که دارد می‌تواند سطح دیوار را پاک کند. برای نتیجه گیری بهتر می‌توانید سرکه را روی دیوار بپاشید و مدتی صبر کنید. سپس با دستمال دیوار را پاک کنید.
  7. نمک: مانند سرکه هم کپک را از بین برده و هم ناحیه مورد نظر را ضدعفونی می‌کند. کافیست نمک را روی دیوار بزنید و ۲۰ دقیقه صبر کنید. حال با پاک کردن دیوار به کمک یک دستمال یا اسفنج دیگر کپکی نخواهید دید.
  8. جوش شیرین: از دیگر موارد طبیعی و غیر شیمیایی است که می‌تواند علاوه بر از بین بردن قارچ‌ها و کپک، لک و آلودگی‌های روی سطوح را هم پاک کند. بنابراین با استفاده از آن و اندکی صبر نتیجه خوبی خواهید گرفت.
  9. روغن درخت چای: به طور برابر آب و روغن درخت چای را باهم ترکیب کنید و روی دیوار بپاشید. مدتی صبر کنید و سپس می‌بینید که روغن به همراه کپک‌ها پاک می‌شوند.
  10. وایتکس: عده‌ای مخالف استفاده از این ماده هستند و عده‌ای فکر می‌کنند سفیده کننده ماده ضدعفونی کننده بسیار کاربردی ای است. شما می‌توانید پس از حذف کپک‌ها از روی دیوار آن را با محلول سفید کننده تمیز کنید تا از تمیز شدن آن مطمئن شوید. اما پیشنهاد نمی‌شود که از همان ابتدا از این محلول استفاده کنید زیرا شاید با هم واکنش دهد و اتفاق بدتری بیفتد. چگونگی تمیز کردن دیوار خانه را بخوانید.
  11. رنگ کردن دیوار: در برخی موارد حتی پس از استفاده از سفید کننده می‌بینید که لک‌ها و سیاهی‌ها روی دیوار باقی می‌مانند و چاره‌ای جز رنگ کردن مجدد آن نخواهد بود.

این نکات را بخاطر بسپارید:

در برخی موارد شاهد این هستیم که کپک فقط در سطح دیوار وجودد ندارد و لایه‌های زیرین هم درگیر شده‌اند. در این موارد شرایط به سادگی حل نمی‌شود و باید دیوار کنده شود. برای انجام این کار برق را قطع کنید و قسمت کوچکی از دیوار را بکنید تا عمقی که کپک نفوذ کرده است را ببینید. در صورتی که کپک داخل دیوار هم بود فرصت دهید هوای آزاد به آن برخورد کند و سپس با فرد متخصص تماس بگیرید.

بعد از پاک کردن کپک دیوار، هرچیزی که با آن تماس داشته است را دور بیندازید زیرا وجود تعدا کمی قارچ می‌تواند باز هم همان شرایط قبلی و کپک را به وجود آورد.