ارگونومیک در واقع به کار بردن دانش مهندسی، به منظور طراحی و تولید ابزارها و وسایلی برای رفاه و سلامت فیزیکی انسان با توجه به ظرفیت ها و توانایی انسان ها می باشد. ارگونومی اجزای مختلفی دارد که ما به بخش ارگونومی سخت افزار می پردازیم که صندلی ارگونومیک را در بر می گیرد. همانطور که پیداست امروزه زندگی اکثر افراد جامعه صرف نشستن پشت میز کار و کامپیوتر خود می شود و می دانیم که صندلی در طول دوره کار و فعالیت ما نقش مهمی را در سلامتی ستون فقرات ایفا می کند.
برخی از مدیران شرکت ها و ادارات برای ایجاد فضایی سالم تر و استاندارد به جهت رضایتمندی، سلامت و افزایش بازدهی کارکنان و خود از صندلی طبی استفاده می کنند.
صندلی طبی یا ارگونومیک در سلامت وافزایش بازدهی کارکنان بسیار تاثیر گذار میباشد.
صندلی طبی مخصوص دیسک کمر
استفاده از صندلی های طبی در واقع یکی از مهم ترین مسائلی است که امروزه انسان به علت پیشرفت تکتولوژی و جلوگیری از آسیب های جسمانی به آن توجه می کند. زیرا همانطور که میدانیم کاهش سطح خستگی، سلامتی جسمانی و راحتی در ارتقا سطح کاری و عملی افراد بی نظیر است.
جالب است بدانید امروزه نوعی صندلی ارگونومیک یا همان صندلی طبی وارد بازار شده است، که از طریق گرما درمانی توسط مخزن آبی که در آن ها تعبیه شده است می توانند به بهبود و درمان افرادی که از دیسک کمر رنج می برند، بپردازد.
انتخاب درست یک صندلی طبی می تواند شما را از آسیب هایی نظیر کلافگی ناشی از درد گردن، درد های موجود در ناحیه پا و زانو، در طول زندگی ایمن سازد.
نکته قابل توجه این است که صندلی های ارگونومیک بسیاری در بازار وجود دارند که تنها نام آن ها ارگونومیک می باشد و هیچگونه استانداردی در آن ها رعایت نشده است.
اطلاعات بیشتر را در مقاله 10 نکته طلایی برای خرید صندلی مطالعه بفرمایید.
صندلی طبی استاندارد
شاید این سوال را از خود بپرسید که چگونه می توان یک صندلی طبی یا ارگونومیک مناسب برای خود انتخاب کرد؟
اولین گام برای جلوگیری از آسیب های جسمانی افرادی که بیشتر ساعات روز را پشت میز می گذرانند انتخاب صندلی مناسب می باشد که با توجه به علم ارگونومی، تولید صندلی طبی این زمینه را برای افراد فراهم کرده است.
شما می توانید با در نظر گرفتن طراحی صحیح این نوع از صندلی ها به انتخاب درست و مناسب صندلی ارگونومیک دست یابید.
- طراحی صندلیهای ارگونومیک یا طبی باید به گونه ای باشد که فرد هنگام نشستن بر روی آن پاها و همچنین بازوهایش به حالت عمود، رانها، کف پا و همچنین ساعد نیز در حالت افقی قرار گیرند.
- همچنین طراحی باید به گونهای باشد که صندلی از قدرت بالایی برخوردار باشد تا بتواند نگهداری فرد در وزن های بالا را به خوبی کنترل کند.
- این نوع صندلی ها باید به گونهای طراحی و تولید شوند که از منقبض شدن خون در قسمت زانوها جلوگیری کند تا فرد بتواند احساس راحتی داشته باشد به این صورت که بخش میانی صندلی طبی به گونهای باشد که به حرکت و چرخش خون در زانوها کمک کند در واقع هنگام بلند شدن از روی صندلی احساس خشکی و درد در زانو ها نداشته باشد.
- از دیگر ویژگیهایی که در این نوع از صندلی ها وجود دارد این است که حتما از پشت گردنی برخوردار است که کاربر بتواند با استفاده از آن درد ایجاد شده در گردن را به صفر برساند. معمولا جنس پشت گردنی در صندلی طبی از نوع مش یا همان توری میباشد که در حین زیبایی از عرق کردن در ناحیه گردن جلوگیری می کند و همچنین سبب افزایش گردش هوا می گردد.
لازم به ذکر است که خیلی از افراد با اینکه هزینه های زیادی برای صندلی ارگونومیک تقبل می کنند اما از درد های زیادی در ناحیه گردن، زانو و کمر رنج می برند، پس برای جلوگیری از این اتفاق باید به درستی از این نوع صندلی استفاده کنید. طرز نشستن روی صندلی ارگونومیک یا طبی بسیار مهم می باشد.
البته ناگفته نماند که برخی از کارخانهجات در طراحی و تولید صندلی طبی همه نکات برای یک تولید مناسب و مرغوب را رعایت نمی کنند. به طور مثال اگر در ساخت این صندلی دقت لازم به عمل نیاید ممکن است صندلی دچار وارونگی شود.
انواع صندلی ارگونومیک
خوب است بدانید صندلی طبی با توجه به طیف وسیعی از افراد طراحی و تولید می شود و هیچ تضمینی برای اینکه یک صندلی برای همه افراد مناسب باشد وجود ندارد و فرد باید نسبت به اندام و وضعیت شغلی و محیط کاری خویش آن را انتخاب کند.
به عنوان مثال فردی را در نظر بگیرید که از لحاظ اندامی کوتاه می باشد و دستهای کوتاهی دارد، این فرد نمی تواند از یک صندلی با دسته های بلند استفاده کند.
به طور کلی یک صندلی تنها زمانی ارگونومیک محسوب می شود که هم از لحاظ ابعاد بدنی هم از لحاظ شرایط کاری متناسب با فرد باشد و هنگام استفاده از صندلی طبی احساس راحتی و آسایش داشته باشد.
نکات مهم هنگام خرید صندلی طبی یا ارگونومیک
برای انتخاب و خرید یک صندلی طبی یا ارگونومیک مناسب و با کیفیت لازم است چند نکته مهم را در نظر بگیریم که در اینجا به آن ها اشاره میکنیم:
ارتفاع صندلی طبی
زمانی که کاربر بر روی صندلی مینشیند باید این امکان را داشته باشد که بتواند ارتفاع صندلی را متناسب با قد خود تنظیم کند طوری که کف پاهایش به زمین برسد یا بتواند به راحتی پاهای خود را دراز کند که این کار به وسیله یک اهرم گازی صورت میپذیرد. اصولا یک ارتفاع مناسب در صندلی ارگونومیک با توجه به میانگین قدی افراد بین 40.45 تا 53.35 میباشد.
نشیمنگاه صندلی طبی
عرض نشیمنگاه صندلی ارگونومیک باید حدود 42 تا 50 سانتی متر در نظر گرفته شود به طوری که حدود 2 تا 3 سانتی متر از ران ها پهنتر باشد و طول نشیمنگاه (از جلو تا عقب صندلی) حدود 37 تا 43 سانتی متر باشد که البته برای افراد با وزن بیشتر باید طول و ارتفاع نشیمنگاه بیشتری در نظر گرفته شود.
همچنین برای جلوگیری از سر خودن کاربر از روی صندلی یک فرو رفتگی سطحی به همراه لبه که به حالت گرد میباشد در جلو صندلی وجود داشته باشد و از روکشهایی استفاده شود که، از لیز خوردن کاربر جلوگیری می کنند. مانند روکشهای چرم، پارچهای مرغوب یا مش که باعث تهویه هوا نیز میشود.
تکیه گاه و گودی کمر
میدانیم ستون فقرات بدن به صورت منحنی شکل میباشد و یک صندلی ارگونومیک مناسب باید این انحنا یا گودی کمر را در ارتفاع 14 تا 21 سانتیمتری از پایین، پر کند، که کاربر حین استفاده از صندلی در طول روز دچار آسیبهای احتمالی در قسمت پایین ستون فقرات نشود.
پشتی صندلی ارگونومیک باید به گونهای طراحی شود که به راحتی قابل تنظیم باشد و فرد در هر زاویهای آن را تنظیم نماید. همچنین باید از روکشهای مناسب در قسمت تکیهگاه صندلی استفاده کرد تا بتواند از تعریق و ایجاد ناراحتی در قسمت کمر جلوگیری نماید.
دسته صندلی
قابلیت تنظیم دستههای صندلی طبی یکی از مهمترین قسمتها در این نوع صندلیها می باشد. زیرا باعث رفع خستگی دستها و شانهها میشود و هم سبب جلوگیری از صدمه به مچها و افتاده شدن شانهها در طول فعالیت کاربر میشود. رویه بکار برده شده برای دستههای این نوع صندلی اغلب از جنس پلاستیکهای مطلوب و چرمهای طبیعی میباشد.
پایه صندلی طبی
پایههای صندلی ارگونومیک پنج چرخ میباشند که بهتر است از پایههای آلومینیومی یا فولادی که از دوام و مقاومت بیشتری برخوردار هستند استفاده شود. همچنین مناسب است در این صندلی از چرخهای بی صدا یا همان دور پی یو استفاده شود. پایههای این صندلی به صورت متحرک میباشد تا کاربر بتواند به راحتی در هر جهتی حرکت داشته باشد.
مکانیزم صندلی طبی
همانطور که درصفحه قطعات صندلی اداری توضیح دادیم، مکانیزم صندلی یکی از مهمترین قطعات صندلی میباشد. در صندلی ارگونومیک از مکانیزم سینکرون استفاده میشود تا کاربر بتواند به راحتی تکیهگاه و نشیمنگاه را در زاویه دلخواه خود به حرکت در بیاورد و همچنین در هر نقطهای که دوست دارد، آنها را ثابت کند.
در پایان:
- به هر نوع صندلی با نام ارگونومیک یا صندلی طبی اعتماد نکنید.
- همان صندلی طبی یا ارگونومی خود را بر اساس مکان، شغل و ابعاد بدنی خود انتخاب کنید.
- اگر از دیسک کمر رنج می برید از صندلی های طبی که دارای مخزن آب هستند برای بهبود و گرمادرمانی استفاده کنید.
- طراحی این نوع از صندلی ها باید به گونه ای باشند که باعث گردش خون در زانو ها شوند.
- یک صندلی طبی دارای ارتفاع، تگیه گاه و دسته صندلی قابل تنظیم می باشد.
- جنس روکش های استفاده شده در صندلی ارگونومیک باید از نوع ضد تعریق یا توری باشد که هوا را به خوبی جریان دهد.
- از چرخ های بی صدا و روان در این نوع صندلی ها استفاده می شود، و مکانیزم یک صندلی ارگونومیک مناسب از نوع سینکرون می باشد.
- صندلی طبی باید، تکیه گاه منحنی متناسب با کمر و ستون فقرات برای پر گردن و گودی کمر داشته باشد.
همه اینها درست اما وقتی اصلا در ایران چنین صندلی هایی برای خرید نیست چه به درد میخورد دانستان این موارد.
لا اقل مکانهایی را برای تهیه این صندلی ها میگفتید.
باسلام
معمولا این نوع صندلی های طبی را در بازار ایران هم می توانید پیدا و خریداری کنید
باتشک
میشه یه راهنمایی کنید که چه مارکی از صندلی طبی بهتره؟
باسلام
لطفا مقاله های برندهای صندلی در نکت را مطالعه بفرمایید.
باتشکر