آیا تا به حال به این فکر کرده اید که چگونه از فرش های دستبافت و ابریشم که حاصل تلاش و زحمت هنرمندان ماهر و خوش سلیقه می باشد، مراقبت و نگهداری کرد؟ برای حفظ و نگهداری فرش ابریشم که یکی از گرانبهاترین و زیباترین فرش ها در دنیا می باشد لازم است نکاتی را در زمان شستشوی فرش ویا قالیشویی متذکر شویم تا بتوانید طول عمر این نوع فرش های ارزشمند و قیمتی را هر چه بیشتر افزایش دهید.

مراقبت و نگهداری از فرش ابریشم:

اگر شما علاقه زیادی به فرش های دستبافت دارید بهتر است در انتخاب فرش دستبافت مورد نظر خود، مطمئن شوید که تمام مواد اولیه به کار رفته در بافت فرش همچون پشم، ابریشم، پنبه و نخ در نوع مرغوب خود باشد و از رنگ های گیاهی استفاده شده باشد.

پس از اطمینان خاطر از جنس و مرغوبیت مواد اولیه، اصلی ترین راه افزایش طول عمر و ارزش فرش ابریشم نگهداری و مراقبت از آن می باشد که به موارد مهم آن اشاره خواهیم کرد:

  1. فرش ابریشم را روی سطح صاف، هموار و خشک پهن کنید.
  2. از پهن کردن فرش بر روی فرش و یا لاستیک خودداری کنید.
  3. از گذاشتن اجسام سنگین همچون گلدان، میز و … بر لبه های فرش خودداری کنید.
  4. از شستشوی فرش ابریشم با موادی که دارای خاصیت اسیدی می باشند خودداری نمایید و سعی کنید هنگام شستشو از صابون ها با خاصیت اسیدی پایین استفاده کنید. هرچند بهتراست که شستشوی فرش دستبافت را به افراد ماهر و یا کارخانه های قالیشویی معتبر واگذار کنید.
  5. هر شش ماه یکبار فرش ابریشم را جا به جا کنید تا همه قسمت های فرش به یک اندازه پا بخورد.
  6. هنگام نظافت منزل و جارو کردن درب و پنجره ها را باز بگذارید تا گرد و غبار به خارج بروند تا مجدد بر روی تار و پود فرش نفوذ نکنند.
  7. از چسب زدن به ریشه فرش ابریشم جدا خودداری نمایید زیرا باعث از بین رفتن و فرسودگی ریشه های فرش می گردد.
  8. از قرار دادن فرش ابریشم زی ور مستقیم آفتاب خوددار کنید زیرا باعث پوسیدگی فرش می شود.
  9. مهمترین عامل در نگهداری از فرش ابریشم جلوگیری از بید زدگی می باشد که در ادامه بیشتر در این مورد خواهیم گفت.

ضد بید کردن فرش ابریشم

حشرات موذی به خصوص بید ها از مهمترین عوامل در آسیب رساندن به فرش ابریشم می باشد همانطور که پیش تر به آن اشاره شد مهمترین عامل در حفظ و نگهداری فرش ابریشم جلوگیری از بید زدگی و یا ضد بید کردن فرش می باشد که در ادامه به راه کارهای مهم در این زمینه می پردازیم:

  1. لا به لای سطحی که فرش بر روی آن قرار می گیرد (همچون سرامیک، موزاییک، سنگ فرش و …) نباید خالی بماند زیرا بهترین مکان برای رشد و تجمع بیدها می باشد.
  2. برای مانع شدن از بید زدگی می توانید مقداری متناسب از تنباکو و یا نفتالین و نگزالت را برای پشت فرش ابریشم استفاده کنید.
  3. عامل اصلی و مهم بیدگرفتگی فرش دستبافت، نگهداری فرش در مکان های مرطوب و شرجی، استفاده از پشم های ضد عفونی نشده، مکان های بسته و متروکه می باشد.
  4. در صورت بروز بید گرفتی فرش ابتدا باید قسمت مورد نظر را از بید پاک سازی نمود سپس به ترمیم قسمت های بید زده فرش پرداخت تا قسمت های سالم فرش نیز در امان باشند.
  5. در صورتی که فرش ابریشم دچار بید گرفتی شدید باشد باید عمل تمیز کردن فرش انجام گیرد و مکان های رشد بید شناسایی و ترمیم گردد.

نکته مهم:

  • تمامی موارد گفته شده برای فرش های دستبافت صادق است اما برای حفظ و نگهداری فرش های عتیقه شامل نمی شود.
  • بهتر است در صورت هر گونه آسیب و بروز مشکل برای فرش های گران قیمت و ارزشمند خود به افراد مجرب و همچنین قالیشویی قابل اطمینان مراجعه نمایید.

طبقه بندی شده در