این روزها سیستمهای گوناگون زیادی جهت سرمایش و گرمایش، با ویژگیهای متفاوت و مزایا و معایب مختلف تولید و روانه بازار شدهاند. یکی از جدیدترین سیستمهای تهویه مطبوع که هم تولید سرما و هم تولید گرما را میتواند انجام دهد، سیستم vrf است. وجه تمایز اصلی سیستم vrf با سایر سیستمهای تهویه مطبوع، فراهم نمودن همزمان سرمایش و گرمایش است. که این موضوع سبب میشود که تعداد تجهیزات مورد نیاز برای ایجاد سرمایش و گرمایش کم شده و فضای کمتری اشغال شود.
از سوی دیگر این ویژگی سیستم وی آر اف باعث شده است که فرایند نصب و اجرای آن نسبت به سایر سیستمهای تهویه مطبوع سختتر بوده و نیازمند تخصص بیشتری باشد. از این رو مسئله نصب و راهاندازی این سیستم بسیار اهمیت یافته و بهتر است که این امر را تنها به متخصصان باتجربه و مورد اعتماد بسپارید.
در این محتوا از استاده مگ میخواهیم درباره نحوه کارکرد سیستم vrf، مزایا و معایب آن اطلاعات مختصر و مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم تا موضوع انتخاب، تهیه و راهاندازی سیستم وی آر اف برای محل موردنظر شما سادهتر شود.
سیستم vrf چیست؟
برای این که توضیح سیستم vrf سادهتر شود در ابتدا باید بگوییم که vrf کوتاه شدهی عبارت Variable Refrigerant Flow یعنی جریان مبرد متغیر است. سیستم وی آر اف از جدیدترین و بهروزترین سیستمهای تهویه مطبوع است که برای اماکن مختلف مانند منازل مسکونی، اداری، فروشگاهها و… قابل استفاده و بهرهبرداری است.
حتما بخوانید: چيلر چيست؟ تفاوت چیلر جذبی و تراکمی
این سیستم مانند بیشتر سیستمهای تهویه مطبوع از یونیت خارجی و داخلی تشکیل شده است. یونیت خارجی که شامل تو تجهیز اصلی کندانسور و کمپرسور است در محیط بیرونی و خارج از منزل نصب شده و یونیت داخلی به هر تعدادی که مورد نیاز است در بخشهای مختلف فضای داخلی تعبیه میگردد.
در این سیستم چون کمپرسورهای دیجیتالی پیشرفته به کار گرفته میشود، میتوان نرخ جریان مبرد ورودی را به یونیت داخلی کنترل نموده و تغییر داد. به عبارتی دیگر این ویژگی سبب میشود که دمای هر قسمتی از فضا یا هر اتاق را مستقل از سایر بخشها کنترل کرد. همانطور که قبلتر هم گفته شد سیستم وی آر اف میتواند هم سرمایشی و هم گرمایشی عمل نماید. پکیج چگالشی چیست؟ تفاوت آن با پکیج معمولی را در این صفحه بخوانید.
کارکرد سرمایشی سیستم vrf به این گونه است که مایع مبرد در یونیت خارجی دچار فرایند چگالش شده و سپس به وسیله مسیرهای متعددی که از یونیت خارجی به تک تک یونیتهای داخلی کشیده شدهاند و سپس وارد کویل سرمایشی میشوند. حال در اثر مجاورت هوای اتاق با این کویلهای سرمایشی، دمای اتاق افت پیدا کرده و به داخل اتاق فرستاده میشود.
حتما بخوانید: معایب کولر آبی پرتابل – مزایا و معایب کولر گازی ایستاده
اما کارکرد گرمایشی سیستم وی آر اف کمی پیچیدهتر بوده و ممکن است به دو روش انجام شود:
روش اول گرمایش سیستم وی آر اف
روش اول که به نامهای سیستم دو لوله یا هیت پمپ هم شناخته میشود، نمیتوان از یک یونیت داخلی برای تولید سرما و از یک یونیت دیگر برای تولید گرما استفاده نمود. بلکه در این روش همه یونیتهای داخلی یا وظیفه سرمایش را بر عهده دارند یا گرمایش.
در روش هیت پمپ سیستم vrf برای تولید سرما، کویلهای یونیت داخلی مانند یک اواپراتور، مبرد را دریافت میکنند و برای تولید گرما، کویلهای یونیت داخلی مانند یک کندانسور، بخار داغ را از کمپرسور دریافت مینمایند.
روش دوم گرمایش سیستم وی آر اف
روش دوم گرمایش سیستم وی آر اف، روش سه لولهای یا هیت ریکاوری است. در این روش برخلاف روش اول میتوان به طور همزمان سرمایش و گرمایش را برای همه یونیتها داخلی و اتاقها داشت. سیستم vrf در این روش همانطور که از نامش پیداست از سه خط لوله مجزا برای مبرد، مکش و دمش استفاده میکند. یکی از مزایای مهم این روش، فرستادن بخار داغ از یونیتهای سرمایشی به یونیتهای گرمایشی برای بهینه شدن مصرف انرژی است.
حتما بخوانید: هواساز چیست؟ معرفی انواع دستگاه هواساز خانگی
در یک دستهبندی دیگر سیستم تهویه مطبوع vrf را میتوان به دسته کلی EHP(Electric Heat Pump) و GHP(Gas Heat Pump) تقسیم نمود. سیستم تهویه مطبوع vrf که از تکنولوژی EHP بهره میبرد به کمک الکتروموتور و برق، انرژی مورد نیاز vrf تأمین میشود. اما در سیستم vrf با تکنولوژی GHP از گاز شهری استفاده میگردد.
مزایای سیستم وی آر اف
برای سیستم vrf مزایا و معایب متعددی را میتوان برشمرد. از جمله مزایای سیستم وی آر اف میتوان موارد زیر را نام برد:
- در سیستم vrf کنترل دما برای هر قسمت از طریق یونیتهای داخلی جداگانه وجود دارد.
- اگر از سیستم vrf سه لولهای یا هیت ریکاوری استفاده شود، میتوان گرما و سرما را به طور همزمان برای همه قسمتهای فضای داخلی داشت.
- سیستم وی آر اف تنها به یک یونیت خارجی برای هر تعداد یونیت داخلی احتیاج دارد.
- احتیاج نداشتن به یونیتهای خارجی متعدد باعث حفظ زیبایی فضای پشتبام میشود.
- سیستم وی آر اف نسبت به کولر گازی باعث صرفهجویی در مصرف انرژی و کاهش بهای برق مصرفی میشود.
مینی چیلر چیست؟ مزایا و معایب مینی چیلر را در این صفحه از استاده بخوانید.
معایب سیستم وی آر اف
اما در کنار مزایای فوق برای سیستم vrf، معایبی را نیز میتوان برشمرد:
- به دلیل محدودیت فاصلهی میان یونیت خارجی و یونیتهای داخلی، از سیستم vrf در ساختمانهایی با طبقات زیاد نمیتوان بهره برد.
- امکان نشتی مبرد در سیستم تهویه مطبوع vrf وجود دارد، در صورت نشتی باید سیستم بهصورت کامل تخلیه و مجددا شارژ شود که این موضوع هزینه زیادی را به همراه دارد.
- هزینه تهیه، نصب و اجرای سیستم vrf به دلیل پیچیدگیهای نصب و اجرا نسبت به سایر سیستمهای تهویه مطبوع متداول بیشتر است.
- استفاده از کمپرسور برای تولید گرما در سیستم vrf نسبت به سیستمهای گرمایشی رایج صرفه اقتصادی ندارد.
نظرات