خیلی از ما در فضای کوچک یا بزرگی که در اختیار داریم، درخت و گل کاشته و پرورش میدهیم یا باغداری شغل اصلی برخی از ما میتواند باشد. به همین ترتیب میدانیم که مراقبت از گیاهان به اطلاعاتی درباره محیط رشد مناسب، میزان آب کافی و مقدار و زاویه نور لازم برای رشد گیاه، نیاز دارد. اما در بسیاری مواقع با وجود مراقبتهای صحیح، شاهد از بین رفتن گیاهان توسط انواع آفتها، حشرات یا قارچها بودهایم در حالی که ممکن است از سمپاشی درختان و گیاهان هم استفاده کرده باشیم.
سؤالی که برای خیلیها ممکن است پیش بیاید، این است که چرا با وجود سمپاشی همچنان آفتها از بین نرفتهاند؟ برای یافتن پاسخ، ابتدا دقت کنید که آیا از نوع آفت یا حشرهای که به گیاه شما حمله کرده آگاه هستید؟ آیا سم مناسب آفت را تهیه کردهاید؟ و اینکه در زمان مناسب، سمپاشی گیاه را انجام دادهاید یا خیر؟ در ادامه مطلب با ما باشید تا به این سؤالات در زمینه سمپاشی گیاهان و درختها پاسخ دهیم.
نکات مؤثر بر سمپاشی درختان و گیاهان
تشخیص نوع آفت معمولاً برای افراد عادی کار راحتی نبوده و توسط افراد متخصص انجام میگیرد. این افراد با مشاهده گیاه شما میتوانند سم موردنیاز آن را به شما معرفی کنند. توجه داشته باشید که هر سم، به نسبت مشخصی در آب رقیق شده و سپس به صورت قطرات اسپری توسط موتور سمپاش (برای باغ و زمین کشاورزی) و سمپاش دستی (برای گلدان و باغچه) بر روی شاخ و برگ گیاهان و نیز تنه درختان پاشیده میشوند.
بهترین زمان سمپاشی در طول روز و ساعت کی است؟
نکاتی درباره سمپاشی درست و مؤثر وجود دارند که طی قرنها تجربه به دست آمده است و رعایت آنها بی شک تأثیر چشمگیری در نتیجه کار ایجاد میکند. معمولاً از مهمترین توصیهها، زمان انجام سمپاشی گیاهان و درختان است. گفته میشود که سمپاشی باغها در صبح خیلی زود و یا خنکای عصر باعث حصول بهتر نتیجه میشود. مثلاً سمپاشی در هوای خنک بهمنظور مقابله کردن با آفت سن گندم بهترین انتخاب است. مورد دیگری که بسیار توصیه شده این است که برای گرفتن نتیجه مطلوب، باید سمپاشی درختان را یک روز قبل از آبیاری انجام داد و در هنگام سمپاشی، توصیه میشود همزن سمپاش را در حالت فعال نگه دارید.
نکته مهم دیگر این است که به دوره ماندگاری سمها اهمیت دهید. استفاده از سمهایی که ماندگاری زیادی دارند در میوهها و سبزیجاتی که به صورت خام مورد استفاده قرار میگیرند، میتواند موجب مسمومیت در مصرفکنندگان شود. همچنین توجه داشته باشید بهترین راه برای داشتن درختی سالم و محصولات مرغوب، پیشگیری از حمله آفتها به کمک مراقبتهایی مانند شخم زدن خاک، هرس کردن درخت و کندن علفهای هرز است. بنابراین آفتکشهای شیمیایی با ترکیبات مضر فراوان و عوارض خطرناک بسیار زیادشان، میتوانند آخرین روش برای دفع آفات گیاهی باشند. اما در ادامه مطلب میخواهیم به یک اصل مهم بپردازیم که به اندازه موارد دیگر، در از بین بردن آفت مؤثر است.
شاید تاکنون اطلاع نداشتید که هر گیاه و درخت اگر در زمان مشخصی از سال سمپاشی شود، میتواند از آسیب حشرات یا انواع آفتها در امان بماند. همچنین ممکن است از این موضوع با خبر بوده باشید اما برای بسیاری از افراد، به خاطر سپردن زمان سمپاشی انواع گیاهان خستهکننده و غیرضروری به نظر بیاید. اما این مسئله یک اصل مهم در سمپاشی و از بین بردن آفات درختان است که نباید نادیده گرفته شود. اگر اینطور است، حتما باید از کارشناسانی کمک گرفت که زمان دقیق سمپاشی گیاهان را به شما اطلاع میدهند.
الگوی رفتاری آفت درخت خود را بشناسیم!
هدف آفات مشخص است. با توجه به سیر رشد هر ساله درختان و هدف هر آفت، میتوانیم پیش از وارد شدن خسارت به درخت و محصولات، آنها را سمپاشی کنیم. درختان در زمستان به خواب میروند و پس از افزایش تدریجی دما از خواب زمستانی بیدار شده و جوانه میزنند. هدف برخی آفات، تغذیه از جوانههای گیاه است. هدف دسته دیگر آفات، استفاده از برگهای جوان است. در مرحله گلدهی، آفاتی به گیاه حمله میکنند که از مواد داخل گل تغذیه میکنند. سلامت میوهها هم که برای ما بسیار مهم است؛ اما زندگی و رشد انواعی از آفتها به تغذیه از بافتهای مختلف این میوهها وابسته است. با اطلاع از این موارد و شناخت رفتار دشمن درختان خود میتوانیم از آنها مراقبت کنیم. سمپاشی تنها راه مبارزه با آفات نیست اما از زمان پیش از میلاد مسیح، به روشی مناسب برای نجات درخت و محصولاتش تبدیل شده است.
سخن پایانی
مراقبت از درختان، هرس کردن، کندن علفهای هرز و شخم زدن خاک درختان در پیشگیری از آفتزدگی آنها مفید هستند. با رعایت مواردی که از حمله آفت پیشگیری میکنند، میتوانید بدون نیاز به آفتکشها، که به خاطر ساختار شیمیایی آنها کمتر توصیه میشوند، از درختان خود مراقبت کرده و محصولات خوبی برداشت کنید. اما در صورت حمله آفت درختان، با تشخیص درست نوع آن اولین قدم مناسب به سمت نابودی آفتها برداشته شده است.
اما قدم بعدی، دانستن بهترین زمان سمپاشی درختان است که نقش اصلی را در درمان آرها ایفا میکند. انجام این قدمها توسط افراد غیرحرفهای، میتواند موجب خسارت به محصولات شود. بنابراین، تشخیص نوع و زمان مناسب از بین بردن آفت را باید به افراد متخصص سپرد تا از خسارتهای ناشی از سمپاشی در زمان نامناسب و به شکل نادرست آن، به درخت و محصولات جلوگیری شود.
نظرات