پس از مدتی از نصب ایزوگام بسته به چگونگی پیاده‌سازی آن و همچنین کیفیت مواد به‌کاربرده شده، ممکن است ایزوگام ترک بردارد و یا نم و رطوبت به هنگام بارندگی از آن به داخل ساختمان و یا حتی دیوارهای داخلی نفوذ کند. در این مواقع اصطلاحاً به ترمیم ایزوگام نیاز است. در این ترمیم ما نیاز به یک بررسی و تشخیص تخصصی برای علت نشتی و ترک‌ها داریم.

به‌منظور تشخیص نشتی عموماً یا از آب استفاده می‌شود و یا اینکه کارشناس پس از بارش باران برای بررسی نشتی ایزوگام به ساختمان مراجعه می‌کند. البته تجربه نشان داده که بهتر است تشخیص نشتی را به ‌روزهای آفتابی موکول کنید و از طریق مشاهده حوضچه‌های آب تشکیل‌شده در لابه‌لای درزها و ترک‌های سطح ایزوگام، اقدام به ترمیم آن کنید. درزها و ترک‌هایی که حضور وسایل سنگینی همچون کولر بر سطح ایزوگام در ایجاد آن‌ها بسیار اثرگذار است. در ادامه به بیان تعدادی از علل مؤثر در ایجاد ترک‌ها پرداخته‌شده است:

  • تغییرات آب و هوایی
  • وجود ناهمواری‌ها در سقف ساختمان
  • چین‌خوردگی در کنار ایزوگام، اتفاقی به علت نصب نادرست ایجاد می‌شود.
  • و…

لازم به ذکر است که هرچه شکاف‌ها و درزهای ایجادشده، بزرگ‌تر باشند، آسیبی که به علت نشتی ایزوگام متوجه ساختمان می‌شود، بیشتر خواهد بود. بنابراین با دیدن اولین ترک‌ها هرچقدر هم کوچک باشند لازم است درصدد ترمیم ایزوگام پشت بام برآیید.

نحوه ترمیم ایزوگام

نحوه ترمیم ایزوگام

چسباندن ایزوگام بر روی ایزوگام قبلی، ترمیم جزئی ایزوگام و نصب ایزوگام جدید سه راه رایج برای نحوه ترمیم ایزوگام به شمار می‌روند. در ادامه قصد داریم به شرح کلیاتی درباره هرکدام از این سه روش بپردازیم.

چسباندن ایزوگام بر روی ایزوگام قبلی

این روش نیازمند مهارت و دقت بسیار بالایی است. دقت داشته باشید، نمی‌توان از این روش برای ترمیم ایزوگام پشت بام در هر ترک و آسیبی استفاده کرد، بلکه استفاده از آن تابع عوامل مختلفی همچون

  • وزن ساختمان و ایزوگام قبلی
  • میزان پوسیدگی

می‌باشد. دقت داشته باشید که استفاده از این نحوه ترمیم ایزوگام پشت بام نیازمند آگاهی داشتن از ریزه‌کاری‌های بسیاری است که واضح‌ترین آن‌ها نبود هیچ‌گونه ناهمواری و چین‌خوردگی در سطح ایزوگام قبلی است. لازم است پیش از استفاده از این روش به یک کارشناس خبره مراجعه کنید و از او بابت تصمیم خود مشورت و همچنین توصیه‌های لازم را دریافت کنید. مراحلی که در این روش ترمیم باید طی شود در ادامه برای آگاهی شما آورده شده است:

  • شست و شوی کامل سطح ایزوگام قبلی و همچنین سقف ساختمان
  • اقدام به جدا کردن قسمت‌هایی که براثر ترک از هم جداشده‌اند.
  • رفع و ترمیم ترک‌ها، درزها، شکاف‌ها و همچنین برآمدگی‌ها و چین‌خوردگی‌های سطح ایزوگام قبلی
  • چسباندن ایزوگام جدید

لازم به ذکر است که مرحله آخر باید با رعایت جوانب احتیاط (عایق‌کاری و شیب بندی) انجام شود.

نصب ایزوگام جدید

نصب ایزوگام جدید

این روش ترمیم ایزوگام پشت ‌بام یک سری مزیت‌ها نسبت به دو روش دیگر دارد که مهم‌ترین آن‌ها، تنظیم اصولی شیب بام است. این روش همچنین می‌تواند به تعمیر بخش‌های آسیب‌دیده سقف نیز منجر گردد که در صورت وجود آسیب در سقف، می‌توان گفت از بروز هزینه‌های اضافی در آینده جلوگیری به عمل‌آورده می‌شود. مراحلی که برای این روش باید طی شوند، در ادامه آورده شده است:

  • جدا کردن ایزوگام قبلی

این مرحله با استفاده از دستگاه شعله‌پخش‌کن و اعمال حرارت برای ذوب کردن قیر ایزوگام قبلی انجام می‌شود. اگر ایزوگام با استفاده از این دستگاه و به‌راحتی جدا نشد از تجهیزات مخصوصی برای برش آسفالت استفاده می‌شود.

  • بررسی درزها، ترک‌ها و شکاف‌های سقف و ترمیم آسیب‌های (احتمالی)

این مرحله می‌تواند به‌سادگی و با آگاهی یافتن از نواحی که نشتی نم و رطوبت در آنجا دیده می‌شود، انجام گردد. برای مقابله با آن‌ها استفاده از چسب‌های مخصوص این کار همچون خمیر پرایمر و چسب ماستیک رایج است.

  • نصب ایزوگام جدید

توصیه می‌شود این روش و این مرحله را به روزهای گرم سال (به علت نبود بارندگی) موکول کنید. در این مرحله از نصب لایه‌های آلومینیوم و یا قلع برای قسمت‌هایی که در معرض تابش بیشتری از نور خورشید هستند، اطمینان کافی پیدا کنید. توجه به این مسئله می‌تواند در ارتقای عمر مفید ایزوگام جدید، بسیار اثرگذار باشد.

ترمیم جزئی ایزوگام (ترمیم ترک ایزوگام)

ترمیم ترک ایزوگام

این روش ترمیم ایزوگام تنها در حالتی که آسیب واردشده ناچیز باشد، قابل توصیه است. بنابراین لازم است حتماً از نظر یک کارشناس خبره برای انتخاب این روش بهره گیرید. مراحل این روش در ادامه برای شما آورده شده است:

  • شناسایی محدوده و یا نواحی آسیب‌دیده که به‌عنوان ناحیه هدف شناخته می‌شوند:

این نواحی صرفاً شامل قسمت‌هایی که نم و رطوبت به آن‌ها نفوذ پیداکرده نمی‌باشد؛ بلکه ممکن است آسیب‌های احتمالی به قسمت‌های دیگر نیز وجود داشته باشد؛قسمت‌هایی که صرفاً از دید یک کارشناس قابل‌تشخیص هستند.

  • برش و جداسازی ایزوگام قسمت‌های آسیب‌دیده

در این مرحله نیز باید از دستگاه شعله‌پخش‌کن و حرارت ایجادشده از آن برای جدا کردن قیر استفاده کرد.

  • ترمیم ترک ایزوگام و همچنین آسیب‌های سقف

برای ترمیم ترک ایزوگام و شکاف‌ها استفاده از چسب‌هایی همچون پرایمر خمیری و یا چسب ماستیک رایج است.

  • اندازه‌گیری نواحی آسیب‌دیده که ‌ترمیم شده‌اند
  • نصب ایزوگام جدید

ابعاد لازم برای برش ایزوگام جدید باید در سایزی بیشتر از اعداد و اندازه‌های به‌دست‌آمده از مرحله قبل باشند. ایزوگام جدید را همچون تکه‌های پازل در بین دو ناحیه پیشین که ترمیم شده اند (درگذشته ترک بوده‌اند) گذاشته و آن را با چسب مخصوصی به لبه‌های آن‌ها می‌چسبانند. استفاده از خاک یا پودر مل برای افزایش استحکام و مقاومت مکانیکی ایزوگام و ترمیم ترک ایزوگام توصیه می‌شود.

کلام آخر

اگرچه کیفیت نصب ایزوگام یکی از مسایلی است که می تواند عمر ایزوگام را در سطوح مختلف افزایش دهد اما باید به این نکته نیز توجه خاص نمود که در هر شرایطی معمولا پس از چند سال ایزوگام نصب شده دچار مشکلاتی می شود و نیاز به رفع مشکل خواهید داشت . دقت داشته باشید که در ترمیم نیز علاوه بر کیفیت متریال استفاده شده، مهارت فردی که این کار را انجام می دهد از اهمیت ویژه ای برخوردار است بنابراین توصیه می شود برای جلوگیری از اتلاف هزینه و نیاز مجدد به تعمیرات پشت بام از افراد متخصص استفاده کنید .

طبقه بندی شده در