تعویض و خدمات سیم کشی تلفن ساختمان با اصول خاصی همراه است و مراحل مختلفی دارد. اگر می خواهید خود برای عیب یابی و تعویض آن اقدام کنید و مشکلاتتان در این حوزه را برطرف نمایید، در این صفحه از خدمات ساختمان با ما همراه باشید.

در ادامه مراحل اصولی و استاندارد سیم کشی تلفن، عیب یابی و همچنین چگونگی برطرف کردن آن را آموزش خواهیم داد.

مراحل اصولی و دقیق سیم کشی تلفن ثابت

  • در ابتدا باید هر محلی را که قرار است در آنجا پریز تلفن نصب شود، شناسایی کنید. معمولا توصیه می شود یک نقشه برای این مورد تهیه کرده تا محل دقیق نصب پریزهای تلفن را فراموش نکنید. معمولا سالن و پذیرایی، اتاق خواب ها و همچنین اپن آشپزخانه محل های ضروری نصب پریز تلفن هستند. در نصب پریزهای تلفن در این محل ها، باید توجه داشته باشید که بعدا این پریزها را بتوانید استفاده کنید و پشت وسیله ها قرار نگیرند.
  • سپس باید محل نصب لوله ها و قوطی های سیم کشی تلفن، مشخص شوند، شیار زده شده و جای آنها خالی شود.
  • در مرحله بعد، قوطی کلید ها نصب می شود و بعد از آن عمل لوله گذاری انجام خواهد شد. لوله کشی سیم کشی تلفن ثابت از طریق لوله های خرطومی و یا لوله های PVC انجام می گیرد و در حین لوله گذاری، باید مسیری انتخاب شود که نیاز به کمترین مقدار سیم و لوله داشته باشد.
  • سپس سر خط تلفن باید نصب شود. سرخط تلفن لوله هایی هستند که برای ارتباط با کابل تلفن مخابرات نصب شده و سیم کشی می شوند.
  • در این مرحله، باید سیم ها را از داخل لوله ها رد کنید.
  • پس از نصب پریزها و کلیدهای مخصوص، این عمل به پایان می رسد.

برای مجتمع های مسکونی چند واحدی یا چند طبقه، برای هر واحد مسکونی باید تمام مراحل بالا انجام شود. همچنین برای راه پله ها، راه روهای مجتمع یا پارکینگ آن، باید سیم کشی های مخصوص و متفاوتی برای خطوط تلفن ثابت انجام شود.

در این صورت، در راه پله های هر طبقه، یک جعبه فلزی نصب شده و از هر واحد سیم مخصوص تلفن ثابت آن واحد، به این جعبه وارد می شود.

همه جعبه های طبقات مختلف توسط یک کابلی که دارای حداقل 64 رشته باشد، با یکدیگر ارتباط داده می شوند و در نهایت در محل مخصوصی در پارکینگ تعبیه می شوند، تا از آنجا به وسیله یک جعبه تقسیم، به خطوط مخابرات متصل شوند.

عیب یابی سیم کشی تلفن ثابت

ایجاد نویز و خرابی سیم کشی تلفن، می تواند دلایل بسیاری داشته باشد. به عنوان مثال:

  • ایجاد نویز در سیم کشی تلفن ثابت می تواند به دلیل ایجاد بخار آب در داخل پریز، کابل های سیم یا باکس سیم های تلفن باشد یا آب به درون آن ها نفوذ کرده باشد.
  • هنگام سیم کشی باید از مواد و لوازم استاندارد استفاده شود. همچنین این عمل می بایست با مهارت و دقت بالا انجام شود. در غیر این صورت، در طی زمان، باعث ایجاد نویز و خرابی در خطوط تلفن خواهد شد.
  • همچنین در عمل سیم کشی خطوط ثابت باید از کابل ها و سیم هایی استفاده شود که مخصوص تلفن است. اگر از سیم ها و کابل های مخصوص این کار استفاده نشود، در خطوط نویز ایجاد می شود.
  • در صورتی که خط تلفن ثابت با سایر خطوط تلفن اتصالی پیدا کند، باعث ایجاد نویز و خرابی در سیستم تلفن می شود. همچنین در صورتی که سیم ها و یا خطوط تلفن ثابت با فلزات نیز اتصالی پیدا کند، باز هم در تلفن باعث ایجاد نویز می شود.
  • اگر کابل و یا سیم های خطوط تلفن ثابت دچار خراشیدگی شود و یا توسط یک وسیله سنگین له شود، در خطوط تلفن ثابت نویز و خرابی ایجاد خواهد شد.
  • اگر از کنار خطوط تلفن، کابل برقی رد شود که دارای آمپر بالا باشد، باعث ایجاد نویز در تلفن ثابت می شود. به عبارتی، وجود جریانی با آمپر بالا در کنار سیم ها و کابل های تلفن، باعث ایجاد نویز و خرابی در خطوط تلفن ثابت می شود.
  • دقت کنید که تمام خطوط تلفن دستگاهی به نام اسپلیتر دارند که به نویز گیر معروف است. اگر این دستگاه دچار خرابی شود، در خطوط تلفن ثابت نویز ایجاد می شود

توجه کنید که بهتر است اگر خانه شما در حال ساخت می باشد قبل از اقدام به گچکاری ساختمان کار سیم کشی را به اتمام برسانید.

چگونگی برطرف کردن عیب سیم کشی تلفن:

اگر دو سیم بدون روکش یا به اصطلاح لخت با یکدیگر برخورد شوند، دچار اتصال شده و این اتصال به سایر پریزهای داخل ساختمان، مثلا سیم کشی تلفن ثابت، نیز انتقال پیدا می کند. در این صورت سیم کشی ساختمان دچار مشکل می شود و باید تعمیر شود.

در صورتی که، تلفن شما دچار خرابی و یا نویز شود، علت آن وجود اتصالات در داخل پریزهای ساختمان است و با جداکردن سیم های لخت از یکدیگر و رفع اتصال، مشکل خرابی تلفن ثابت نیز برطرف خواهد شد.

در ابتدا باید جعبه سیم کشی تلفن ثابت را پیدا کنید. در این جعبه چند سیم یا اتصال RJ وجود دارند که به سوکت متصل هستند. تمام این اتصال ها باید تک به تک جدا شده و یک تلفن سیمی به سوکت وصل شود. اگر سیم کشی تلفن درست باشد، صدای بوق آزاد، از تلفن سیمی ای که به سوکت وصل کرده اید، شنیده می شود.

اگر صدای بوق آزاد از تلفن شنیده نشد، مشکل از مخابرات است و سیم کشی تلفن داخل ساختمان شما نیاز به تعمیر ندارد که در این صورت باید با مخابرات تماس بگیرید.

نکت پاسخگوی نیاز شما در تمام زمینه های خدماتی می باشد.

طبقه بندی شده در

با برچسب در

,