اگر کمی با دنیای تکنولوژی و کامپیوتر آشنا باشید، مطمئنا عبارت «انواع کابل شبکه» به گوشتان خورده است. به زبان ساده کابلهای شبکه در واقع راهی برای انتقال دادهها در دنیای دیجیتال بوده که انواع مختلفی براساس کاربردشان دارند. در صورتی که مایل به آگاهی از انواع کابل شبکه و کاربرد هر یک هستید، با این مطلب از استاده همراه باشید. همچنین در انتهای محتوا، فایل PDF جامع و مختصری را برایتان قرار دادهایم تا بتوانید آن را دانلود و همیشه در کنار خود داشته باشید!
کابل شبکه چیست؟
پیش از اینکه به معرفی انواع کابل شبکه بپردازیم، باید ماهیت و چیستی کابل شبکه را بدانید. در واقع این کابلها یا سیمها برای اتصال و انتقال دادههای مختلف بین شبکههای مختلف کاربرد دارند. عموما جنس این سیمها از مس بوده اما از ترکیبات دیگری نیز میتوانند ساخته شوند؛ پس زمانی که بخواهید دادهها را بین دو یا چند سرور انتقال دهید، کافی است از کابل شبکه مناسب استفاده کرده و آنها را به یکدیگر متصل کنید.
انواع کابل شبکه کدام است؟
اگر بخواهید دو شبکه را به یکدیگر متصل کنید یا حتی مایل باشید تا در رابطه با کابلهای شبکه بیشتر بدانید، این بخش از محتوا برای شماست! در این قسمت ما تمامی انواع کابلهای شبکه را توضیح داده و حتی کاربردهای آن را به شما شرح خواهیم داد تا در صورتی که بخواهید دو یا چند شبکه را بهم متصل کنید، بدانید چه نوع کابلی برای کار شما مناسب است. بهطورکلی انواع کابل شبکه شامل موارد زیر است:
حتما بخوانید: قیمت کابل کشی شبکه و اجرای سیم کشی شبکه
کابل شبکه مسی
در حال حاضر پرکاربردترین کابل در شبکهها، از جنس مس است. این کابلهای شبکه مسی خود چندین نوع مختلف دارند که شامل موارد زیر هستند:
کابل کواکسیال
این مدل از کابلهای شبکه در واقع برای انتقال اطلاعات، دادهها و سیگنالهای الکتریکی همانند گیرنده تلویزیون کاربرد دارد. این کابل در بخش مرکزی خود کاملا رسانا بوده که اطرافش با یک لایه عایق پوشانده شده است. این کابل در نویزگیری قابلیت بالایی داشته و به همین سبب علاوهبر تلویزیون، در خودرو، تجهیزات پزشکی و غیره نیز کاربرد دارد. این کابل خود دو نوع مختلف دارد که شامل موارد زیر است:
- Thinnet: قطر این مدل از کابل 0.25 اینچ بوده و در نتیجه از انعطاف بالایی برخوردار است. حداکثر مسافت برای انتقال دادهها در این مدل برابر 185 متر است و به راحتی میتوان از آن در شبکههای مختلف استفاده کرد.
- Thicknet: قطر این مدل از کابل شبکه کواکسیال 0.5 اینچ بوده و بخش هادی آن بزرگتر از مدل Thinnet است. حداکثر مسافتی که این مدل از کابل میتواند دادهها را منتقل کند برابر 500 متر است؛ بهطورکلی این مدل کاربرد زیادی در صنعت نداشته و مدل نازکترش کاربرد بیشتری دارد.
کابل زوج سیم درهم تنیده یا Twisted Pair
این مدل از کابل شبکه را شاید بتوان پرکاربردترین در صنعت دانست. همانطور که از نامش پیداست این کابلها در واقع شامل 4 جفت سیم در هم تنیده شده است که در نهایت توسط یک روکش بیرونی، یکجا قرار میگیرند. جالب است بدانید که این نوع از کابلهای شبکه خود دارای دو نوع مختلف یعنی UTP و STP است. حال ببینیم که هر یک از این کابلها چگونه هستند؟
- کابل زوج در هم تنیده از نوع UTP
عبارت UTP در واقع به معنای Unshielded Twisted Pair است و احتمالا حال بتوانید حدس بزنید که چه معنایی دارد؛ در واقع این مدل از کابلهای شبکه بدون شیلد و روکش بوده و کاربرد اصلیشان در شبکه اترنت و Fast Ethernet است.
اگر بحث هزینه برایتان مطرح باشد، این نوع از کابل در هم تنیده برایتان مناسب خواهد بود، چرا که به دلیل نداشتن روکش و شیلد، قیمت پایینتری نسبت به باقی کابلهای شبکه دارد.
این نوع از کابلها خود چندین نوع مختلف دارند که شامل موارد زیر است:
- Cat1 UTP: این کابل عموما در تلفنها کاربرد داشته و به خاطر ساختار خود، در ترافیک شبکه کامپیوتری کاربرد ندارد.
- Cat2 UTP: این کابل شبکه در واقع 4 سیم است که به صورت جفت در هم تنیده شدهاند. حداکثر سرعت این مدل 4Mbps بوده و کاربرد چندانی در حال حاضر ندارد.
- Cat3 UTP: این مدل از سیم در هم تنیده در واقع 4 جفت سیم مسی در هم تنیده است که حداکثر سرعتش 10Mbps است. همچنین حداکثر پهنای باند در این مدل حدود 16 مگاهرتز است.
- Cat4 UTP: این کابل از نظر سرعت همانند Cat3 بوده و در واقع 4 جفت سیم در هم تنیده است. در حال حاضر نیز کاربرد چندانی نداشته و نهایتا در شبکههای توکن رینگ میتوان از آن استفاده کرد.
- Cat5 UTP: این کابل 4 جفت سیم در هم تنیده با جک RJ45 بوده و در شبکههای مختلف اعم از اترنت و فست اترنت میتوان از آن استفاده کرد. حداکثر سرعت آن 100Mbps بوده و حداکثر پهنای باند آن 100 مگاهرتز است. این مدل در واقع رایجترین کابل برای شبکههایی با حداکثر فاصله 100 متر بوده و در نتیجه برای شبکههای خانگی و کاری مناسب است.
- Cat6 UTP: این مدل از کابلهای شبکه UTP نسبت به مدل Cat5 پیشرفتهتر بوده و در نتیجه در شبکههای بزرگتر کاربرد دارند. این مدل از کابل برای فواصل بیشتر از 100 متر نیز پاسخگو بوده و حداکثر پهنای باند 250 مگاهرتزی و سرعت 10Gbps را دارا است.
- Cat7 UTP: این کابل در شبکهها و سوئیچها کاربرد دارد؛ همچنین سرعتی برابر با 10Gbps داشته و حداکثر پهنای باند 600 مگاهرتزی دارد.
- کابل زوج در هم تنیده از نوع STP
در مقابل UTP، کابلهای STP را داریم که به معنای Shielded Twisted Pair است و در واقع روکشی بر روی چهار زوج سیم در هم تنیده شده وجود دارد. این مدل از کابل نیز در شبکههای بزرگتر اعم از دیتا سنترها کاربرد داشته و میتواند در انتقال دادهها به خوبی عمل کند.
روکش به کار رفته در این مدل از کابلها در واقع در دو نوع فویلدار (FTP) و شیلد (STP) است. شاید هنگام خرید کابل با عباراتی اعم از S/FTP، U/FTP و غیره مواجه شوید. در واقع اینها انواع کابل روکشدار هستند که شامل موارد زیر است:
- U/FTP: یک فویل دور هر زوج سیم به کار رفته است.
- F/UTP: یک فویل دور چهار جفت به کار رفته است.
- S/UTP: یک شیلد دور چهار جفت سیم به کار رفته است.
- SF/UTP: یک شیلد و یک فویل، دور چهار جفت سیم به کار رفته است.
- S/FTP: یک فویل دور هر جفت سیم و یک شیلد دور چهار جفت سیم به کار رفته است.
- F/FTP: یک فویل دور هر جفت سیم و یک فویل دور تمامی سیمها به کار رفته است.
- SF/FTP: علاوهبر شیلد و فویل دور سیم، دور هر جفت سیم هم فویل به کار رفته است.
کابل شبکه فیبر نوری
تا به این بخش از محتوا، کابلهای شبکه از جنس مس را به طور کامل به شما توضیح دادیم. حال نوبت به نوع دوم که کابل شبکه فیبر نوری است میرسد. این نوع از کابلها از جنس شیشه بوده و سرعت بسیار بیشتری در انتقال دادهها نسبت به کابلهای مسی در اختیارتان قرار میدهند.
برای اینکه بدانید اینترنت فیبر نوری چیست، روی لینک قرار داده شده کلیک کنید.
این مدل از کابلها عموما در دیتاسنترها، بیمارستانها، بانکها و غیره کاربرد دارد. این مدل از کابل شبکه نیز دارای دو نوع مختلف است که شامل موارد زیر است:
- Single Mode: این مدل نیاز به مسیر مستقیم دارد و ساختار آن شامل پوشش پلیمری، هسته شیشهای 5-8 میکرونی و روکش شیشهای است. این مدل برای مسافتهای طولانی تا 3 کیلومتر کاربرد دارد.
- Multi Mode: در صورتی که مسیر مدنظرتان مستقیم نیست و میخواهید از کابل فیبر نوری استفاده کنید، مدل Multi Mode مناسبتان خواهد بود. این مدل نیز از نظر ساختار شبیه مدل قبلی است اما اندازه هسته شیشهای آن بزرگتر است. این مدل نیز برای مسافتهای طولانی تا حدود 2 کیلومتر مناسب خواهد بود.
فایل pdf انواع کابل شبکه:
در ادامه یک فایل پیدیاف در رابطه با انواع کابلهای شبکه قرار دادهایم تا هر گاه نیاز به مرور داشتید، از آن استفاده کنید. برای دانلود کافی است روی لینک زیر کلیک کنید:
نظرات