آشنایی با کاربرد سیم ارت و اینکه به طور کلی سیم earth چه چیزی میباشد مبحثی است که در این صفحه به آن خواهیم پرداخت. همچنین به اجرای چاه ارت توسط برقکار ساختمان مجرب و آموزش نصب کردن سیم ارت را در این صفحه از استاده مگ خواهیم پرداخت.
سیم ارت چیست؟
سیم ارت (earth) باعث میشود تا جریان برق به قسمت بیرونی وسایل برقی نشت نکند. سیم ارت، سیمی زرد با خط سبز و یا جعبهی پریز سیمی با با پوششی به رنگ سبز است.
اگر سیم فاز و یا نول به بدنه سیستم یا وسیله مورد نظر وصل شود نشتی جریان برق رخ میدهد که در این هنگام اگر به وسیله دست بزنید جریان برق را حس خواهید کرد. این سیم جریان برق اضافی و نشتی جریان برق را به زمین انتقال میدهد تا از عواقب احتمالی جلوگیری کند.
آشنایی با کاربرد سیم ارت
در ادامه با استاده همراه باشید تا شما را با کاربردهای سیم ارت آشنا کنیم.
- سیم و یا کابل ارت در سیمکشی ساختمان برای این منظور استفاده میشود که اگر سیم فاز به مشکل برخورد، سیم ارت میتواند از اتصالات احتمالی و یا سوختن سیمکشی ساختمان جلوگیری کند. که به نحوی جایگزین سیم منفی میشود و همانطور که پیشتر گفته شد باعث میشود تا برق خارج شود و مشکلی پیش نیاید.
- سیمهای ارت ایمنی را افزایش میدهند و از وسایل برقی و فردی که از آن استفاده میکند ، مراقبت میکند تا افراد در برابر برق گرفتگی و یا آتش سوزی ایمن باشند.
- از دیگر کاربردهای سیم ارت میتوان به ممانعا از خراب شدن عایقهای مدار بر اثر افزایش برق و ولتاژ اشاره کرد.
- قابلیت دیگر این سیم جلوگیری کردن از زیاد شدن الکتریسته ساکن است.
- سیم ارت از خراب شدن وسیله برقی و الکتریکی و همچنین زیاد شدن ناگهانی ولتاژ جلوگیری میکند زیرا سیم ارت باعث ثابت ماندن سطح ولتاژ میشود. زمانی که از آن استفاده شود جریان الکتریکی یکسان در مدار جریان پیدا میکند و پخش میشود که همین ویژگی از نشت جریان الکتریکی جلوگیری میکند.
جهت نصب فیوز مینیاتوری ، خودت دست به کار شو!
سیم نول را با سیم ارت اشتباه نگیرید!
سیم ارت و نول ممکن است از لحاظ نداشتن برق و یا ظاهرشان شباهت داشته باشند اما باید توجه کنید که هرگز شما این اجازه را نخواهید داشت تا به جای به طور مثال سیم ارت از سیم نول استفاده بکنید.
همچنین هیچ ملزومیتی برای وجود سیم ارت وجود ندارد در صورتی که سیم نول باید وجود داشته باشد. یا به طور مثال با توجه به پریز برق متوجه سه سوراخ میشوید که یکی از آنها فاز و دیگری نول است و سومین سوراخ اتصال ارت میباشد.
چرا از اتصال به زمین استفاده میشود؟
میدانیم که زمین رسانایی خوب است زیرا باعث میشود تا ما زمانی که از سیم ارت استفاده میکنیم جریان الکتریکی قابل توجهی را با حداقلترین مقدار مقاومت به زمین ارسال کنیم.
سیم کشی روکار بهتر است یا توکار؟ میتوانید مزایا و معایب هریک را اینجا مشاهده کنید.
چاه ارت
چاه ارت برای خنثی کردن ولتاژهای زیادی که از طریق رعدوبرق منتقل میشود بهکار میرود. حفرهای گود در داخل زمین است و درون آن صفحهی مسی عمودی قرار دارد که با سیم مسی به صفحه جوش خورده است و سیم مسی به بیرون چاه هدایت شده است. همچنین کنارههای این صفحه مسی را از مواد بنتونیت پوشاندهاند.
باید بدانید که یک سمت سیم به چاه و سوی دیگر به دستگاه برقی وصل شده است. عمق چاه ارت نیز بسته به میزان مقاومت خاک و شرایط جغرافیایی متفاوت است.
آموزش نصب کردن سیم ارت
برای نصب کردن سیم ارت دو روش نصب به صورت سطحی و به صورت زمین عمقی موجود است که در ادامه به شرح آن دو میپردازیم.
روش زمین عمقی
- ابتدا باید چاه ارت را حفر و مشخص کنید و باید در مکانی که سظحش، سطح پایینی دارد این انتخاب را انجام دهید. در مورد چاه ارت لازم به ذکر است که باید منطقهای حفر شود که دسترسی به رطوبت در این مکان در عمق پایین و کم ممکن باشد.
- حال پس از تعیین مکان مناسب برای چاه باید اقدام به حفر کردن آن کنید. عمق چاه ارت حداکثر میتوانید ۸ متر باشد و نباید از ۴ متر کمتر باشد. در مورد قطر آن نیز نوع خاک و رسیدن به رطوبت تاثیر دارد ولی میتوانید مقدار حدودی ۸۰ سانت را در نظر بگیرید.
- بعد از اینکه چاه ارت را حفر کردید باید حفرهای با عمق ۶۰ سانت از چاه به سمت دکل حفر کنید.
- سپس سیم ارت را به صفحه از جنس مس وصل کنید که با جوش دادن این عمل اجرا میگردد.
- حال نوبت به پر کردن چاه ارت میرسد که اول ۲۰ لیتر محلول نمک به همراه آب را بریزید.
- بعد از گذشت مدت زمان یک شبانه روز ۲۰ سانت دیگر از چاه را با خاک رس نرم پر کنید.
- حال لوله پولیکا انتقال رطوبت را در چاه جایگذاری کنید و ۱۵ کیسه بنتونیت که با آب ترکیب شده است را در چاه بریزید.
- در نهایت صفحه مسی را عمودی در قسمت مرکزی چاه ارت قرار دهید و باقی چاه را با مخلوط بنتونیت پر کنید.
آموزش نصب کلید دو پل و تک پل چراغدار از صفر تا صد را اینجا بخوانید.
روش زمین سطحی
این روش نسبت به روش زمین عمقی کمی آسانتر است که خود به چند طریق شبکهای، مختلط، شعاعی،RING و ROD انجام میشود.
معمولا از بین اینها روش ROD ترجیح داده میشود. برای اجرای روش ROD باید حفرهای با عمق ۸۰ سانت حفر کنید. اگر زمین رطوبت ندارد و مرطوب نیست باید اول روی لولههای مسی را با ماده بنتونیت بپوشانید و بقیه حفره را با خاک نرم ماسهای پر کنید.
برای انجام این روش باید از میله فولادی با روکش مسی استفاده کنید و کابلهای برق و مسی را به آن وصل کنید. در مورد تعداد این میلهها باید مقاومت زمین را دانست تا این تعداد مشخص شود. همچنین توجه داشته باشید در مناطقی که هوا سرد است باید چالهای عمیقتر حفر کنید.
در آخر باید ذکر شود که این کار کاملا تخصصی است و اگر مهارت کافی برای نصب سیم و چاه ارت ندارید بهتر است از یک متخصص کمک بگیرید.
نظرات