مهمترین کار بعد از تکمیل یک ساختمان سیمکشی آن است، زیرا این کار به منظور انتقال جریان برق به مکان مورد نظر، ایجاد روشنایی و استفاده از وسایل الکتریکی انجام میپذیرد. می توان گفت که در واقع با انجام سیم کشی روکار یا توکار ، برق شهری از طریق سیم در پریزهای خانه جریان یافته و بدون ترس از برق گرفتگی قابل استفاده میشود.
سیمکشی ساختمان معمولا به دو طریق توکار و روکار انجام میشود و انتخاب روش مناسب بر عهده صاحب ملک است. هر دو روش مزیتها و همچنین معایبی داشته که شناخت آنها به انتخاب شیوه مناسب کمک میکند. در این صفحه قصد داریم که هر دو روش را توضیح داده و با هم مقایسه کنیم.
سیم کشی روکار
در روش سیم کشی روکار برای رساندن جریان برق به داخل پریزها از روکش استفاده میشود، به عبارتی سیمکشی از داخل دیوار عبور نکرده و از روی آن با استفاده از داکت کشی و ترانکینگ به پریزها منتقل میشود. استفاده از داکت میتواند محافظت کننده خوبی برای عبور سیم باشد و همچنین سبب زیبایی آن شود. در این روش سیمی که در داخل داکت کشی قرار میگیرد در برابر پوسیدگی، حرارت، کشش و ضربه مقاوم میشود.
جهت اقدام برای لوله گذاری برق سقف و راه پله در استاده و اطلاع از هزینه لوله کشی برق ساختمان روی آن کلیک کنید.
مزایای سیمکشی روکار
بهترین مزیتی که این نوع از سیم کشی ساختمان دارد این است که اگر دچار مشکلی شود به راحتی میتوان آن را حل کرد بدون اینکه نیاز باشد دیوار شکافته شود و اگر عیبی در سیمکشی بوجود آید به راحتی قابل تشخیص است، با وجود اینکه سیمها را از داخل داکت عبور دادهاند هرگز سبب جلب توجه نخواهد شد و هیچکس متوجه حضور آنها نمیشود. خطر برق گرفتگی با استفاده از این روش بسیار پایین است و میتوان با خیال راحت برای منزل خود سیمکشی روکار را انتخاب کرد.
حتما بخوانید: آموزش نصب کلید دوپل و تک پل
معایب سیمکشی روکار
شاید تنها عیبی که بتوان به این روش سیمکشی وارد کرد این است که سبب اشغال قسمتی از فضای خانه میشود.
سیم کشی توکار
در روش توکار جریان الکتریسیته را به وسیله سیم از درون دیوار عبور میدهند، به همین خاطر در نمای دیوار هیچ چیز قابل مشاهده نیست. در این روش برای عبور سیمها از داخل دیوار از داکتها استفاده میکنند که از هرگونه آسیب رسیدن به سیم جلوگیری میکند و عمر آن را افزایش میدهد. در مکانهایی که رطوبت و حرارت بالایی دارند استفاده از این نوع سیمکشی بهتر است، زیرا ایمنی بیشتر ساختمان را تضمین کرده همچنین سیمکشی توکار سبب زیبایی منزل خواهد شد چراکه بیننده هیچ اثری از داکت نخواهد دید. برای انجام این کار از سه روش زیر استفاده میکنند:
سیم کشی با استفاده از جعبه تقسیم
سیم کشی توکار با استفاده از جعبه کلید و پریز
سیم کشی توکار با استفاده از جعبه فیوز
مزیتهای سیمکشی توکار
شیوه سیم کشی توکار را میتوان امنترین روش انتقال الکتریسیته در ساختمان دانست چراکه در داخل دیوار انجام شده و عوامل بیرونی به راحتی نمیتوانند روی آن تاثیر بگذارند. همچنین از نظر زیبایی این روش بسیار بهتر است زیرا هیچ اثری از داکت یا سیم روی دیوار مشاهده نخواهید کرد. در این روش خطر برق گرفتگی و آتش سوزی به حداقل خود رسیده و رطوبت نمیتواند روی سیمکشی ساختمان تاثیر بگذارد.
آموزش سیم کشی راه پله و نقشه سیم کشی تایمر راه پله را مشاهده کنید.
معایب سیمکشی توکار
این روش معایبی هم دارد از جمله اینکه این که بسیار گرانتر از شیوه روکار است، همینطور اگر نقصی در سیمکشی ساختمان بوجود بیاید رفع کردن آن بسیار سخت است. اگر بخواهید جای پریزهای برق را عوض کنید حتما باید دیوار را شکاف داده که این باعث ضرر و زیان مالی فراوانی میشود. آخرین عیبی که به روش سیم کشی توکار میتوان گرفت این است که بعد از انجام کار هیچگونه تغییری در آن ایجاد نخواهد شد برای مثال اگر برقکار سیار در انجام کارش اشتباهی انجام داده باشد غیرممکن است که بتوانید آن را حل کنید مگر اینکه دوباره فرآیند سیمکشی را از اول انجام دهید پس باید کار را با نهایت دقت انجام داد.
سیم کشی روکار یا توکار ؟
هر کدام از روشها مزایا و معایبی دارند این بستگی به انتخاب شما دارد که کدام را انتخاب کنید، باید توجه داشته باشید که در سیمکشی تمام ساختمان میتوان از هر دو روش استفاده کرد. برای نمونه با توجه به شرایط، بعضی نقاط ساختمان را میشود روکار سیمکشی کرد و در نقاطی که حفظ زیبایی مهم است از روش توکار استفاده کرد. برای انجام سیمکشی معیارهایی از قبیل زیبایی، دسترسی آسان در صورت ایجاد نقص میتواند در انتخاب روش مناسب مهم باشد به همین خاطر در ابتدای کار مهندسان در این باره به شما مشاوره خواهند داد تا بتوانید بهترین روش را برای ساختمان خود انتخاب کنید.
کلام پایانی
برای انجام سیم کشی روکار یا توکار در مکان مورد نظر باید شناخت خوبی از آن داشته باشید برای مثال اگر منزل شما بسیار کوچک است سیمکشی روکار ممکن است بسیار جلب توجه کند، بهتر است از روش توکار استفاده کنید و یا اینکه مکان مورد نظر حرارت و رطوبت زیادی دارد که باز روش توکار ایمنی بیشتری را تضمین میکند. در صورت ایجاد نقص در سیمکشی ساختمان روش روکار بهتر از توکار میتواند مشکل را رفع کند و شما را متحمل ضرر و زیان مالی نخواهد کرد.
نظرات