سیم کشی راه پله به مهارت و تخصص نیاز دارد، چرا که کوچکترین خطایی سیستم برق ساختمان را مختل میکند.در این صفحه قصد داریم نکاتی مهم و کلیدی پیرامون نحوهی سیم کشی راه پله هنگام برق کشی ساختمان به شما آموزش دهیم. با ادامه مطلب از استاده مگ همراه باشید.
سیمکشی راه پله
جهت پیشگیری از بروز حادثه و خطرات احتمالی بهتر است سیم کشی درست و اصولی راه پله توسط فردی که از تجربه و تخصص کافی برخوردار است، انجام شود. شایان ذکر است برای سیم کشی راه پله دقیق و حسابشده، باید به نقشهی برق ساختمان دسترسی داشته باشید. رعایت اصول ایمنی در تمامی مراحل ضروری است و بایستی به وسایل و ابزار ایمنی لازم مجهز باشید.
سیمکشی تایمر راه پله
یکی از قطعات مهمی که در سیم کشی راه پلهی اکثر ساختمانها کاربرد دارد، تایمر راه پله میباشد که به نامهای رلهی زمانی یا رلهی راه پله نیز معروف است. تایمر راه پله پس از گذشت مدت زمان مشخصی، لامپهای راه پلهی ساختمان را خاموش میکند.
این تایمر با عملکرد خود، به شکل قابل توجهی موجب صرفهجویی در انرژی، کاهش هزینههای پرداختی و افزایش طول عمر لامپها میگردد. در ادامه به آموزش نحوهی سیم کشی تایمر راه پله و ارائهی چند نمونه از نقشههای سیم کشی میپردازیم.
نحوهی خاموش شدن لامپها توسط تایمر به این صورت است که پس فشرده شدن کلید، فنری که داخل کلید قرار دارد جمع میشود و لامپ روشن خواهد شد. اما پس از گذشت مدت زمانی که توسط کاربر تنظیم میشود، این فنر به حالت اولیه باز میگردد. این اتفاق موجب خاموش شدن لامپ میگردد. این مدت زمان میتواند از یک تا بیست دقیقه باشد.
یکی دیگر از قابلیتهای تایمر راه پله، روشن نگه داشتن لامپها مدام میباشد. لامپها تا زمانی روشن هستند که شما آن را به صورت دستی قطع کنید.
شستی قطعهای است که در تمام پاگردها نصب شده و که پس فشرده شدن آنها، باعث روشنایی لامپها میشوند. این شستی همچون شستی زنگ است؛ اما یک آیکون کوچک لامپ روی آن وجود دارد. دلیل این حک این است تا از تداخل این دو شستی باهم جلوگیری شود.
تایمر راه پله به صورت جعبهای به اندازهی 6 در 10 سانتی متر تولید میشود که میتواند بر روی ریل یا داخل جعبه فیوز در ارتفاع حدودی 220 سانتی متری از سطح زمین نصب گردد. تصویر پایین تایمر راه پله ساختمان را نشان میدهد.
تایمر راه پله به دو مدل “3 سیمی” و “4 سیمی” در بازار به فروش میرسد که هر کدام سیم کشی مخصوص به خود را دارند.
تایمر راه پله سه سیم:
بیشتر تایمرهای راه پله به صورت سه سیم میباشند.
سیم نارنجی رنگ که بین سیم و شستی قرار دارد، “سیم مشترک لامپ و شستی” نامیده میشود. آموزش نصب کلید دو پل و تک پل چراغدار از صفر تا صد را اینجا مطالعه کنید.
تایمر راه پله چهار سیم:
همانطور که از مقایسهی این دو تصویر معلوم است، تفاوت تایمر 3 سیمی و 4 سیمی در عدم وجود سیمی است که بهطور اشتراکی بین لامپ و شستی برای تایمرهای چهار سیم وجود دارد. به طوری که برای قسمت لامپها و شستیها دو سیم مجزا تعبیه شدهاست.
نقشه سیم کشی تایمر راه پله
نقشهی بالا، نحوهی سیم کشی تایمر راه پله که توسط یک برقکار پیاده میشود را نشان میدهد. خطوط قرمز نشاندهندهی لولههای برق میباشند.
همانطور که در تصویر مشخص است، در ارتفاع 220 سانتی متری از سطح زمین، جعبه تایمر و شستیهای پاگرد طبقات در ارتفاع 110 الی 120 سانتی متری نصب میشوند.
نحوهی سیم کشی راه پله به گونهای است که تمام سیمهای شستیهای طبقات جمع و به یکدیگر متصل شده است. در آخر از طریق یک لوله برق به جعبهی تایمر وارد میشوند. نحوهی لولهگذاری برق لامپهای هر طبقه نیز به همین صورت انجام میشود.
نکته: فقط باید توجه داشته باشید که نحوهی سیم کشی لامپها در راه پله باید به صورت موازی باشد. چراکه اگر متوالی بسته شوند، شاهد کاهش روشنایی خواهیم بود.
در این مرحله به آموزش نحوهی سیمکشی داخل لولههای برق میپردازیم.
باتوجه به تصویر بالا، سیم مشترک بین لامپ و شستی به رنگ زرد مشخص شدهاست. همچنین سیم فاز و نول که جهت تغذیه کاربرد دارند، به ترتیب با رنگ قرمز و آبی نمایان هستند. کلیدهای تایمر دو پیچ دارند و اتصالات بین کلیدها به صورت موازی میباشد. نحوهی سیم کشی راه پله پیچهای کلید تایمر به این ترتیب است که یکی از پیچها به فاز و دیگری به سیم مشترک بین لامپ و شستی وصل میشود.
همانطور که پیشتر اشاره شد، تایمر راه پله این قابلیت را دارد که دائما لامپها روشن باقی بمانند. برای این کار نیاز است دکمهای که روی تایمر قرار دارد را بر روی عدد یک تنظیم کنید. زمانی که میخواستید تنظیمات تایمر به حالت قبلی برگردد و پس از گذشت مدت معینی، لامپها خاموش شود؛ فقط کافی است دکمهی روی تایمر را بر روی عدد صفر قرار دهید.
سیمکشی راه پله با کلید تبدیل
یکی دیگر از قطعات پراستفاده در سیم کشی راه پله ساختمانها، کلید تبدیل میباشد. کلید تبدیل موجب قطع و وصل شدن جریان برق میشود. شما با کمک کلید تبدیل میتوانید از دو نقطهی متفاوت نسبت به خاموش و روشن کردن یک لامپ اقدام کنید. مثالا با استفاده از کلید تبدیل شما میتوانید یک لامپ مشخص را در طبقهی اول روشن و سپس در طبقهی چهارم خاموش نمایید.
در نگاه اول شاید به نظر برسد کلید تبدیل بسیار شبیه کلید تک پل میباشد؛ چراکه هر دو قطعه، یک شاسی دارند. اما وجه تمایز آنها در این است که کلید تبدیل برخلاف کلید تک پل دارای سه ترمینال (پیچ اتصال) میباشد. دوتا از پیچهای اتصال نقرهای رنگ هستند و پیچ مشترک نام دارند. پیچ دیگر که به رنگ قرمز یا طلایی دیده میشود، با اسم پیچ غیر مشترک و به عنوان سیم فاز شناخته میشود.
برای آشنایی کامل با نحوهی سیم کشی کلید تبدیل در راه پله ساختمانها، با ادامهی مطلب همراه باشید.
جهت لولهگذاری کلیدهای تبدیل میبایست فاز و نول را به طور مستقیم به داخل کلید تبدیل وارد کنید. همانطور که در تصویر پایین نشان داده شدهاست، از هر کلید یک لوله به لامپ متصل نمایید.
سیمهای فاز و نول به ترتیب باید از داخل لولههای که روی آنها فاز و نول نوشته شدهاست، عبور داده شود. تفاوتی ندارد که فاز و نول وارد کدام یک از کلیدهای تبدیل میشود.
مراحل سیم کشی راه پله با کلید تبدیل
- به منظور سیمکشی کلید تبدیل، در ابتدا شاسی روی کلید را برمیداریم و پیچها را مقداری باز میکنیم تا بهراحتی سیمها وارد و جایگذاری شوند.
- در مرحلهی بعد، سیمهای مشترکی که عموما به رنگ قرمز و مشکی هستند را به دو پیچ مشترک متصل کرده و سپس پیچها با کمک پیچ گوشتی سفت نمایید.
- اکنون پوشش سیم فاز قهوهای رنگ را جدا نموده و به پیچ غیرمشترک وصل نمایید. سپس دوباره به کمک پیچ گوشتی پیچ را سفت کنید.
- حال میتوانید کلید تبدیل را در محلی که از قبل درنظر داشتید قرار دهید و پایههای اتصال آن را با کمک پیچ گوشتی سفت کنید و مجددا شاسی کلید تبدیل را در جایگاه خود قرار دهید
- در این روش سیم نول ورودی به لامپ متصل میگردد..
در این روش سیم نول ورودی به لامپ متصل میگردد.
سپس تمامی مراحل بالا در سیم کشی راه پله را برای کلید تبدیل دوم تکرار کنید با این فرق که به جای وصل کردن سیم فاز به پیچ غیر مشترک، باید سیمی که از لامپ خارج شدهاست را به این پیچ متصل نمایید.
در پایان نیاز است عملکرد کلیدهای تبدیل را تست کنید. درصورتی که اتصالات و سیمکشی راه پله به درستی انجام شده باشد، شما میتوانید از دو نقطهی متفاوت نسبت به روشن و یا خاموش نمودن لامپ مورد نظر اقدام فرمایید.
همانطور که در تصویر نشان داده شدهاست، درصورتی که قصد دارید بیش از یک لامپ را به کلید تبدیل متصل نمایید، میبایست لامپها نسبت به یکدیگر موازی باشند تا در شدت نورشان تفاوتی ایجاد نگردد و کمتر نشود. البته لازم به ذکر است شما میتوانید با یک کلید تبدیل در بیشترین حالت 20 عدد لامپ 100 وات را روشن نمایید.
- اگر کلید تبدیل فقط لامپ را خاموش کند و قادر به روشن نمودن آن نباشد، احتمالا پیچهای نقرهای و طلایی رنگ به اشتباه متصل شدهاند.
- لازم به ذکر است برای سیم کشی کلید تبدیل در راه پله باید سیمی به قطر 1.5mm استفاده فرمایید.
درصورتی که پیچهای مشترک و غیر مشترک یک رنگ مشابه داشته باشند، برای شناسایی آنها میتوانید از بیزر مولتی متر استفاده نمایید.
روش بازاری سیمکشی کلید تبدیل در راه پله
راه بعدی که برای سیم کشی کلید تبدیل در راه پله ساختمانهای قدیمی کاربرد دارد، به روش بازاری شناخته میشود. در این مدل عوض اینکه نول ورودی به لامپ پیوند باشد، به پیچ مشترک یا نقرهای رنگ پیوند میشود. همینطور سیم فاز نیر به جای اتصال به پیچ غیر مشترک، به پیچ مشترک اتصال پیدا کردهاست. استفاده از این روش توصیه نمیشود؛ زیرا خطر برق گرفتگی را به همراه دارد.
نظرات