جعبه فیوز برق در ساختمان انواع متفاوتی دارد و در واقع این نام برای ما بسیار آشناست. اما باید بدانید چیزی که این روزها جعبه فیوز تلقی می‌شود در واقع جعبه کلید مینیاتوری است و همانطور که از اسم آن مشخص است دارای کلید‌هایی است که جریان را قطع و وصل می‌کند. هم‌چنین از دیگر لغاتی که به این جعبه اطلاق می‌شوند می‌توان به تابلو برق نیز اشاره نمود.

با داشتن جعبه کلید مینیاتوری در منزل می‌توانید برق‌های قسمتی از منزل را به صورت دسته‌ای قطع و وصل کنید . این نکته حتی می‌تواند در مواقع بحرانی و حساس بسیار کمک کننده باشد.

در این صفحه قصد داریم تا شما را با روش‌های ساده برای نصب فیوز مینیاتوری آشنا کنیم.

فیوز

فیوز در حقیقت قسمتی است که مصرف برق به آن‌‌جا منتهی می شود و برق خانه شما توسط آن کنترل و تامین می‌گردد. اما در رابطه با اینکه برق ورودی به فیوز از کجا می‌آید هم باید بدانید که این جریان به وسیله کابل‌هایی از کنتور اصلی به آن هدایت می شود.

کتگوری این صفحه مشخص نیست.

در رابطه با تعداد فیوزهای درون یک جعبه،‌ بسته به تعداد فیوز مینیاتوری درون آن ظرفیت فیوز مشخص خواهد شد. شما می‌توانید بر اساس نیازتان مدل‌های مختلف جعبه فیوز را بر حسب سایزشان خریداری کنید.

جعبه فیوز مینیاتوری

جدیدترین و پرکاربردترین جعبه‌های فیوز نوع مینیاتوری آن‌ها است که امروزه بیشتر در منازل مورد استفاده قرار می‌گیرند و دیگر کمتر خبری از فیوزهای فشنگی است.

آموزش سیم کشی راه پله و نقشه سیم کشی تایمر راه پله را ببینید.

این نوع فیوزها در ۴ نوع A تا D بر حسب نوع عملکرد و سرعتشان در بازار موجود هستند که در برق‌کاری ساختمان بیشتر از نوع B و C استفاده می‌شود. البته کمی قدیم تر همه از نوع C  استفاده می‌کردند ولی اخیرا در قوانین مقررات ملی برق مقرر شده است که از B و C به ترتیب برای روشنایی و پریز استفاده شود.

نقشه طریقه نصب فیوز مینیاتوری

برای اینکه شمای کلی از نحوه نصب فیوز مینیاتوری داشته باشید نقشه زیر را با دقت نگاه کنید.

نقشه طریقه نصب فیوز مینیاتوری

قبل از اینکه به بیان جزئیات بپردازیم، باید به این نکته هم اشاره کنیم که روش نصب فیوزهای دیگر (فشنگی و اتومات) نیز به همین ترتیب است.

  • ابتدا تعدادی سیم از کنتور اصلی وارد جعبه فیوز می‌شود. این جعبه را می‌توان هر جایی از خانه نصب کرد اما اگر آن را پیدا نکردید حتما به آشپزخانه و پشت یخچال هم نگاهی بیندازید.
  • همانطور که در نقشه می‌بینید هر بخش از خانه به یک کلید مینیاتوری متصل شده است. مثلا می‌توانید تمام برق‌های اتاق‌هایتان را با خاموش کردن یک کلید قطع کنید و کلید‌های دیگر را به هال، پذیرایی و یا آشپزخانه اختصاص دهید.
  • سرخط پریزها معمولا از بالای کلید وارد شده و از پایین فیوز خارج می شوند.
  • سر خط پریزها را هر طور که بخواهید می‌توانید بچینید اما معمولا آن را مانند نقشه بالا در نظر می‌گیرند و برای پریزهای آشپزخانه، هال و اتاق‌ها ۱۶ آمپری نوع C، برای روشنایی نوع B و ۱۰ آمپری و برای فیوز اصلی و محافظت جان ۲۵ تا ۳۲ آمپری کفایت می‌کند. البته پیشنهاد می شود بسته به تعداد وسایل برقی و متراژ منزل در رابطه با نوع فیوزها از برق‌کار مشورت بگیرید.

تشخیص سیم‌ها

  • با استفاده از اهم متر و لوپ کردن دو تا از سیم‌ها می‌توان فهمید که سیم‌ها از کجا آمده‌اند.
  • سیم فاز رنگ قرمز، نول به رنگ آبی و ارث معمولا زرد است که هر خط از آن‌ها تشکیل می‌شود.
  • برق اصلی که وارد فیوز می‌شود کابلی کلفت‌تر و به قطر حدودا ۳.۶ است.

برای اینکه بتوانید همه سیم‌ها را کاملا مرتب کنید مراحل زیر را دنبال کنید.

  1. سیم‌های ارث از هر سرخط را با یک ترمینال به هم متصل کنید.
  2. سیم‌های نول آبی را نیز در ترمینال دیگری وصل کرده و دقت کنید که اگر محافظ جان هم دارید نول اصلی باید به آن وصل شود و خروجی محافظ جان هم به سیم‌های دیگر نول متصل شوند.
  3. سیم‌های فاز (که قبلا با اهم‌متر تست شده تا بدانید هر کدام برای کدام سر خط است) را به هیچ وجه به هم وصل نکرده و هر کدام را به یک فیوز ببندید.
  4. با استفاده از شانه فیوز سیم مربوط به برق اصلی را به فیوز ۲۵ یا ۳۲ آمپری ببندید و خروجی آن را به ورودی بقیه متصل کنید تا با روشن کردن آن بقیه هم برق داشته باشند.
  5. برای سرخط‌های پریز نیاز به فیوز ۱۶ آمپری داریم که سیم فاز را به خروجی آن‌ها بسته و سر خط روشنایی را هم به ۱۰ آمپری می‌بندیم تا با روشن و خاموش کردن فیوز اصلی، هم برق وصل و هم قطع شود.

حال به تصویر زیر نگاهی بیندازید تا با محافظ جان آشنا شوید.

محافظ کلید جان
  • همانطور که از نام این کلید پیداست می‌تواند از شما را در برابر حوادث محافظت کند؛ مانع از برق گرفتگی می‌شود و از مدار به هنگام تغییر شدید ولتاژ و افزایش آن حافظت می‌کند.
  • هر دو سیم فاز و نول به این قسمت وارد می‌شوند.
  • یک فیوز مینیاتوری با آمپر ۳۲ قبل از محافظ جان قرار دهید زیرا این مورد جدیدا در قوانین جدید اضافه شده است و به همین دلیل شما آن را در تصویر نمی‌بینید.

سخن آخر

فیوز مینیاتوری در سال‌های اخیر در اکثر خانه‌ها دیده می‌شوند و نصب آن‌ها نیز کار چندان سختی نیست. در صورتی که اتصالات و سیم‌کشی‌های منزل به درستی انجام شده باشند، با دانستن چند نکته و تشخیص سیم‌های مربوط به سرخط روشنایی و پریزهای قسمت‌های مختلف منزل می‌توانید هر کدام را به یک کلید اختصاص داده و روی آن‌ها را برچسبی بزنید تا بتوانید به راحتی به آن محدوده دسترسی داشته و برق‌ها را قطع  و وصل کنید.

طبقه بندی شده در