سیم کشی اعلام حریق جهت راه اندازی سیستم اطفا حریق در ساختمان‌ها به کار می‌رود. این سیم کشی در سریع‌ترین زمان، موارد شک برانگیز به حریق را تشخیص می‌دهد. نقشه سیم کشی اعلام حریق نیز برای اجرای صحیح این سیم کشی در مناطق مختلف ساختمان انجام می‌شود. به طور کلی سعی داریم تا در این صفحه شما را با سیم کشی اعلام حریق و همچنین نقشه سیم کشی اعلام حریق برخی برندها آشنا کنیم. جهت آشنایی با سیم کشی پنل آریاک، زتا و زیتکس به ادامه این مطلب از “خدمات آنلاین استاده” مراجعه کنید.

سیم کشی اعلام حریق

نصب ایم این سیستم اساس استاندارد BS 5839 و همچنین کابل کشی بر اساس استاندارد BS 6207 انجام می‌شود. سیم کشی سیستم حریق به طور کلی به دو دسته تقسیم می‌شوند که شامل موارد زیر می‌شود:

گروه اول

کابل‌هایی که پس از نمایش حریق به‌کار گرفته می‌شوند. مثال: کابل‌های منبع تغذیه و آژیرها

گروه دوم

کابل‌هایی که پس از نمایش حریق به‌کار گرفته نمی‌شوند. مثال: کابل‌های دتکتورها و شستی‌ها

برای هر یک از این دو دسته می‌توان کابل ۱.۵ میلی متر مربع را به همراه عایق پروتودور و روپوش به کار برد. اما در این صورت باید در قسمت‌هایی که امکان آسیب مانند ساییدگی و یا ضربه و جویده شدن به وسیله حیوانات وجود دارد، کابل‌ها را حفاظت مکانیکی کرد. به طور مثال شما می‌توانید برای حفاظت و امن کردن سیم‌های آژیر و چراغ‌ها روشی که در ادامه گفته شده است را به کار گیرید. برای حفاظت می‌توانید آن‌ها را درون دیوار زیر ۱۲ میلی متر گچ با حالت توکار به کار ببرید.

نکته قابل توجه این است که کابل‌های سیم کشی باید از بقیه کابل‌ها مجزا و جدا باشد. تست کابل‌ها نیز به وسیله اهم متر انجام می‌شود.

سیستم اعلام و اطفا حریق چیست؟

مراحل سیم کشی اعلام حریق و اطفا حریق

  1. پیش از آغاز به انجام هرکاری باید موقعیت تمامی قسمت‌ها را با نقشه سیم کشی چک کنید.
  2. با توجه به نقشه سیم کشی مورد نظر خود، کابل کشی را اجرا کنید.
  3. سپس نسبت به نصب شستی‌ها، دود و دتکتورهای حرارتی اقدام کنید.
  4. با فرض بر اینکه از نقشه خوانی این مورد آگاهی دارید، تابلوی کنترل مرکزی را در قسمت مورد نظر نصب کنید.
  5. حالا باید سیم زمین را به بدنه فلزی پانل متصل کنید.
  6. بنابر دستورالعمل موجود در کاتالوگ، نسبت به آزمایش و تست دستگاه مرکز کنترل اقدام کنید.
  7. توجه داشته باشید که پیش از آزمایش و تست دقیق دستگاه، سیم‌های ورودی را به ترمینال‌ها متصل نکنید. باقی تجهیزات را به تابلوی کنترل مرکزی متصل کنید.
  8. تمامی دتکتورها را تا پایان کار ساختمان از پایه‌ها خارج کنید.
  9. پس از اتمام کلیه کارهای ساختمان باید از قطع شدن برق ۲۲۰ ولت و اتصال باطری‌ها اطمینان حاصل کنید.
  10. کامل بودن مدار سیم کشی را با کمک اهم متر بررسی کنید.
  11. نکته قابل توجه در این مرحله این است که سیستم را با مگا اهم سنج تست نکنید. همچنین در این مرحله به دلیل تخصصی بودن بهتر است از برقکار کمک بخواهید.
  12. جهت جلوگیری از آسیب دیدن دستگاه، هنگام اتصال سیم‌ها، باطری‌ها را از داخل دستگاه بردارید.
  13. پس از آزمایش گفته شده، مقاومت‌های انتهای خط را از ترمینال دستگاه باز کنید. در ادامه آن‌ها را به ترمینال‌های آخرین آشکارساز و آژیر هر مدار اتصال دهید.
  14. پس از اطمینان از سالم بودن اتصالات و عایق روی سیم‌ها، باتری را در دستگاه بیندازید. سپس سیم آن را نیز متصل کنید و برق دستگاه را نیز وصل کنید.

انواع سیم کشی اعلام حریق

در ادامه رایج‌ترین انواع سیستم اعلام حریق نام برده شده‌اند. برای هرکدام از موارد ذکر شده از نقشه سیم کشی مخصوص به خود استفاده می‌شود.

  • آدرس پذیر
  • وایرلس
  • اعلام حریق خانگی
  • سیم کشی هوشمند
  • آریاک
  • زتا
  • زیتکس
  • سنس
  • تسلا

نقشه سیم کشی اعلام حریق آریاک

سیم کشی آریاک موازی و پشت هم است که نمی‌بایست هیچ گونه انشعابی در مدار آشکار شود. با توجه به استاندارد BS مجموع دتکتورهای حرارتی و دودی به کار رفته در هر مدار ۳۲ تا است. اما باز هم بهتر است تا برای مشخص کردن مقدار دتکتورها در هر زون از دفترچه راهنما استفاده کرد. نکته قابل توجه این است که به هر شستی این سیستم باید مقاومت 470 اهم وصل باشد.

آژیرها نیز دارای پلاریته مثبت و منفی با مدار موازی هستند که در کنار آخرین آژیر قسمت انتهای خط نصب می‌شود. مراحل سیم کشی با کمک نقشه سیم کشی آریاک تقریبا همانند مراحلی است که پیش‌تر بررسی شد. به همین دلیل در ادامه به بررسی نکاتی در رابطه با نقشه سیم کشی آریاک خواهیم پرداخت.

نقشه سیم کشی اعلام حریق آریاک

نکات مهم پیش از نصب سیم کشی آریاک

  • پیش از انجام هر کاری بهتر است تا متراژ محیط مورد نظر بررسی و تعداد دتکتور و سایر تجهیزات مورد نیاز مشخص شود.
  • در مکان‌هایی همانند موتورخانه و کنار بویلر که در آن‌ها در معمولی‌ترین حالت هم دود موجود است نباید از دتکتور دودی استفاده شود.
  • دتکتور دودی نباید در برابر تجهیزات تهویه مطبوع، نزدیک هود، اجاق گاز و دریچه کولر آبی به کار برود.

نقشه سیم کشی اعلام حریق زتا

سیم کش زتا به صورت موازی صورت می‌گیرد. قرارگیری دتکتورها می‌بایست پشت هم باشند، طوری که هیچ انشعابی در مدار مشاهده نشود. در سیستم‌های آدرس پذیر و متعارف سیم کشی شستی‌ها مشابه با هم صورت می‌گیرد. به‌حالتی که در هر دو، دو سیم به شستی وارد و دوسیم هم از آن خارج می‌شوند. به نکته مهم در رعایت نقشه سیم کشی زتا که در ادامه آمده است توجه کنید. نکته این است که در سربندی سیم‌های ورودی و خروجی روی ترمینال‌های داخل شستی باید با توجه به نقشه سیم کشی زتا انجام شود.

نقشه سیم کشی اعلام حریق زتا

پنل‌های سیم کشی اعلام حریق زتا

ورودی و خروجی سیستم سیم کشی زتا شامل موارد زیر است:

  • ورودی زون‌ها
  • محل ورودی منبع تغذیه
  • رله آتش
  • رله کمکی
  • مدار آزیر یا خروجی پنل
  • رله فالت یا رله خطا

نقشه سیم کشی اعلام حریق زیتکس

نکته مهم در نصب سیم کشی زتا، نقشه خوانی اعلام حریق است. به همین جهت نکاتی در رابطه با نقشه سیم کشی اعلام حریق در ادامه بررسی شده‌اند.

نقشه سیم کشی اعلام حریق زیتکس

مراحل نصب سیم کشی اعلام حریق زیتکس

  1. نقشه خوانی(نقشه سیم کشی اعلام حریق زیتکس)
  2. اقدام به نصب دتکتور
  3. نصب شاسی
  4. نصب آژِیر

نکات نصب پنل سیم کشی زیتکس

  • پنل در محلی قرار بگیرد که کاملا قابلیت دیده شدن را داشته باشد.
  • بهتر است یک دتکتور سفی از پنل‌ها مرقبت کند و یک آژیر اصلی در کنار آن وجود داشته باشد.
  • هر زون دو چراغ قرمز و زرد دارد. روشن شدن چراغ قرمز هنگامی رخ می‌دهد که حریق اتفاق افتاده باشد. همچنین زمانی چراغ زرد روشن می‌شود که خرابی در سیستم وجود داشته باشد.

طبقه بندی شده در

با برچسب در