عایق کاری موتورخانه موجب رفت صداهای مزاحم دستگاه شده و کیفیت کارکرد آن را نیز افزایش می‌دهد. در واقع با انجام عایق کاری صوتی و حرارتی موتورخانه، مقاومت و استحکام بالا نیز به مراتب خیلی بهتر خواهد شد. البته در حین انجام عایق‌بندی موتورخانه بهتر است که به نوع متریال آن نیز توجه کنید. چرا که هر یک از متریال عایق، باید با توجه به محیط و نوع فضای موتورخانه استفاده شود.

در این صفحه از استاده میخواهیم بهترین عایق‌کار را برای موتورخانه معرفی کنیم و به بررسی چگونگی انجام عایق کاری موتورخانه و مزایا و نکات آن بپردازیم.

عایق کاری موتورخانه

تعیین قیمت عایق کاری موتورخانه بر اساس عوامل زیادی چون:

  • متریال مورد استفاده برای عایق‌کاری لوله‌ها
  • میزان حجم متریال مورد استفاده براساس ضخامت لوله‌های موتورخانه
  • استفاده از هر یک از انواع روکش‌های آلومینیوم و یا روکش مل و پلاستیک بعد از عایق‌کاری بررسی می‌شود.

در مجموع چون متریال مورد استفاده برای انجام این عایق‌بندی در تعیین قیمت عایق کاری موتورخانه تاثیر داشته، می‌توان گفت که استفاده از پشم شیشه هزینه کمتری در مقایسه با عایق‌کاری نوع الاستومری دارد. البته میزان این متریال عایق بندی موتورخانه با توجه به ضخامت لوله‌ها نیز باید برآورد شود.

نکته دیگر در تعیین قیمت عایق کاری موتورخانه، توجه به هزینه‌های تعمیرات و همچنین هزینه‌های جاری سوخت برای انجام کار می‌باشد. به همین دلیل باید هزینه‌های مربوط به تعمیرکار و هزینه ایاب و ذهاب را نیز در صورت انجام هر نوع خدمت مربوط به موتورخانه نیز مدنظر قرار داد.

آموزش عایق بندی موتورخانه

آموزش عایق بندی موتورخانه

نکته مورد نظر در بحث آموزش عایق کاری موتورخانه مربوط به نوع و مزیت عایق‌بندی لوله‌های سرد و گرم ساختمان می‌باشد. در واقع عایق‌بندی لوله‌های گرم باعث کاهش هزینه سوخت مصرفی و عایق‌بندی لوله‌های سرد موجب جلوگیری از یخ‌زدگی آنها می‌شود. از این رو عایق‌بندی موتورخانه برای هر یک از لوله‌ها که مزایای متفاوتی نیز دارد، باید با استفاده از مواد و متریال مناسب با موتورخانه انجام شود.

در این عنوان به آموزش عایق کاری موتورخانه بر طبق استانداردهای لازمه می‌پردازیم و نکات لازمه را بیان می‌کنیم:

  1. ابتدا باید با اندازه‌گیری قطر لوله‌ها به برش عایق مورد نظر پرداخت.
  2. عایق را با سیم مفتول نرم به دور لوله‌ها می‌پیچید. (علت خاموش شدن مشعل موتورخانه را اینجا مطالعه کنید.)
  3. دور عایق نیز باید مقوا بگذارید و همان طور بچسبانید. البته از مقوا برای فرمگیری لوله و صاف بودن آن استفاده می‌شود.
  4. سپس پلاستیک را برای جلوگیری از خیس شدن مقوا دور لوله می‌پیچید.
  5. بعد از لایه پلاستیک، باید پارچه را به دور لوله بپیچید. البته بر طبق موارد قبلی که باید کاملاً اندازه لوله برش استفاده شود، پارچه باید پنج سانتیمتر بیشتر در مقایسه با لوله برش دهید.
  6. حالا مل را در ظرف آب ریخته و تایمی حدود ۱۰ ساعت صبر کنید تا خیس شود.
  7. بعد حدود 1/6 چسب چوب به ظرف مل اضافه و مخلوط کنی.
  8. حالا پارچه را به مل آغشته و بر روی لوله‌ها و مخازن بکشید.
  9. بعد از خشک شدن پارچه، بر طبق نوع لوله آب گرم و سرد باید رنگ روغنی بزنید و عایق‌ موتورخانه را تکمیل نمایید.

در آموزش عایق کاری موتورخانه بر اساس انواع عایق‌ها که به ۴ نوع عایق رطوبتی، عایق حرارتی، عایق پتویی و عایق قطعه‌ای تقسیم می‌شود، باید براساس هر یک عایق‌بندی را انجام داد. البته در کل عایق بندی موتورخانه با توجه به این چهار روش با یکدیگر متفاوت نمی‌باشد. شاید در برخی اقدامات و چند مرحله هر یک بیشتر و یا کمتر باشد، اما اصل و نتیجه کار برای هر یک یکسان و مشابه می‌باشد.

بر اساس تمام استانداردهای لازمه در زمینه تاسیسات مکانیکی عایق کاری موتورخانه، باید لوله‌ها را بر طبق هر نوع عایق‌بندی و استفاده از نوع موادی که با دما و شرایط کارکردی مورد نظر در محیط کاربری انتخاب و استفاده می‌شود، لحاظ کرد.

از این رو استفاده و عملکرد از عایق حرارتی چون پشم سنگ، پلی بورتان، پلی استایرن، الیاف مصنوعی و فوم‌ها باید با توجه به عایق‌کاری لوله‌های موتورخانه در نوع کاربری مورد نظر استفاده شود.

البته در مواردی که کانال‌ها و لوله‌ها توکار و یا روکار هستند، عایق بندی موتورخانه همچنان با نوع عایق حرارتی نیز صورت می‌گیرد. عایق‌کاری الاستومری که از نوع عایق‌های حرارتی و برودتی می‌باشد، باعث ذخیره انرژی در سیستم‌های گرمایشی، سرمایشی و تهویه می‌شود.

در واقع این عایق‌بندی موتورخانه برای سیستم‌های گرمایشی باعث جلوگیری از کاهش گرما و دما می‌شود و برای لوله‌های آب سرد نیز از یخ‌زدگی لوله‌ها جلوگیری می‌کند. همچنین این نوع عایق‌کاری از زنگ زدگی لوله‌های فلزی موتورخانه در موقعیت‌های مختلف با آب و هوایی جلوگیری می‌کند.

کلام آخر

اکثر مشکلاتی که در تاسیسات موتورخانه‌های ساختمان رخ می‌دهد، به خاطر عایق‌بندی نامناسب و غیر اصولی می‌باشد. در واقع اگر قبل از پرایمر کردن لوله‌های فلزی موتورخانه، عایق کاری موتورخانه با هریک از متریال مورد نظر صورت گیرد باعث جلوگیری از پوسیدگی لوله‌ها و حتی ترکیدگی در سیستم‌های تاسیساتی ساختمان خواهد شد.

به عنوان مثال استفاده از پلاستیک در پوشش‌دهی لوله‌های آب گرم، موجب خارج نشدن و حفظ رطوبت در اثر سرد و گرم شدن لوله‌ها شده و همین امر موجب پوسیده شدن سریع‌تر در لوله‌های موتورخانه خواهد شد. همین امر و توجه به این نکات، اهمیت عایق بندی موتورخانه را نمایان خواهد کرد.