برای آنکه بتوانید بهترین ترکیب رنگ اکریلیک را بدست بیاوریم لازم است نکات مهمی را در خصوص حلال رنگ اکریلیک بدانید تا در نهایت بهترین ترکیب رنگ اکریلیک و آب را بسازید. شناخت حلال رنگ اکریلیک و اینکه چه میزان حلال باید ترکیب شود به همراه توضیح در مورد نسبت ترکیب رنگ اکریلیک و حلال مباحثی است که به آن می‌پردازیم.

حلال رنگ اکریلیک، چسب و رنگدانه

رنگ‌های روغن برای صدها سال در بازار مواد هنری جایگاه ویژه‌ای داشتند. اما در اواسط قرن 20 حریفی وارد صحنه شد که در مقایسه با رنگ روغن و پلاستیک یک بیان هنری نسبتا مدرن داشت و به عنوان یکی از محبوب‌ترین گزینه‌های ابزار هنری در جهان به رنگ روغن و آبرنگ پیوست که رنگ اکریلیک با حلال آب است.

رنگ اکریلیک رنگی است که از رنگدانه‌های معلق در امولیسیون پلیمری اکریلیک، نرم کننده‌ها، روغن‌های سیلیکون، یکنواخت کننده‌ها، تثبیت کننده‌ها و صابون‌های فلزی ساخته شده است. این رنگ‌ها حلال در آب هستند. یعنی با آب رقیق می‌شوند و بسته به اندازه آبی که به رنگ اکریلیک افزوده می‌شود، رنگ اکریلیک می‌تواند به آبرنگ، گواش و یا رنگ روغن شباهت داشته باشد.

رنگ اکرلیک از سه قسمت رنگدانه، چسب و حلال تشکیل شده است. در ادامه هر کدام را شرح می‌دهیم:

رنگدانه: رنگدانه‌ها مواد جامد تزئینی هستند و در اندازه‌های مختلف موجودند. این مواد در حلال به صورت معلق به کار می‌روند. رنگدانه‌ها در آب حل نمی‌شوند. اما می‌توانند توسط یک حلال مناسب به صورت سوسپانسیون در آورده شوند.

چسب: می‌توان از لعاب و خمیر بافت در ترکیب با رنگ‌های اکریلیک استفاده کرد. این ترکیبات رزین، در محیط‌های اکریلیک باعث چسبندگی رنگ می‌شوند. در واقع چسب رنگدانه‌ها را به هم متصل می‌کند.

رنگ شاپان چیست؟ اطلاعات لازم را در این صفحه بخوانید.

حلال: محیطی است که رنگدانه و چسب را در خود نگه می‌دارد. وقتی حلال با چسب مخلوط می‌شود، یک امولسیون پلیمری تشکیل می‌شود. پس از این که آب روی سطح تبخیر می‌شود و یا توسط سطح جذب صورت می‌گیرد، رنگ خشک می‌شود. در این صورت ساختار پلیمری کامل شده و یک لایه‌ی پلیمری شفاف و پایدار تشکیل می‌شود. رنگدانه‌ها هم در آن به صورت ثابت گیر افتاده‌اند.

نسبت ترکیب رنگ اکریلیک برای نقاشی ساختمان

نسبت ترکیب رنگ اکریلیک با آب برای نقاشی ساختمان

 شما برای نقاشی دیوار منزل خود، نمی‌توانید طیف رنگ خاصی را از بازار تهیه کنید. رنگ‌های اکریلیک موجود در بازار به رنگ سفید هستند. شما برای این‌که ترکیب رنگ دلخواه خود را به دست آورید باید از از رنگ مادر استفاده کنید. رنگ مادر یک رنگ پایه است و نقاشان با توجه به سلیقه‌ی مشتری، طیف رنگ‌های مختلفی از آن‌ را پدید می‌آورند. مادر رنگ اکریلیک مانند خود رنگ اکریلیک، حلال آب است. بهتر است بدانید که در ترکیب رنگ‌های اکریلیک، از مادر رنگ پلاستیک هم می‌توانید استفاده کنید.

میزان دقیق رنگ اکریلیک با آب برای نقاشی ساختمان یک به چهار است. این بدان معناست که شما برای رقیق کردن 4 کیلو رنگ اکریلیک،  به یک لیتر آب نیاز دارید. در صورتی که این نسبت رعایت نشود، کیفیت رنگ پایین آمده و نتیجه‌ی دلخواه خود را نمی‌گیرید.

خصوصیات رنگ‌های اکریلیک

همان‌طور که گفتیم این رنگ‌ها بر پایه‌ی آب هستند و به هیچ حلال سمی وابسته نیستند. کاربردهای وسیعی دارند و به دلیل انعطاف پذیری بالا در طیف وسیعی از سطوح مورد استفاده قرار می‌گیرند. رنگ‌های اکریلیک سریع خشک می‌شوند و پس از خشک شدن بسیار سبک و مقاوم خواهند شد. البته مدت خشک شدن به ضخامت لایه رنگ، دمای محیط و عواملی همچون آن موثر است.

ترکیب اکریلیک از لحاظ علمی

رنگ اکریلیک پایه آب، چون محلول در آب است، می‌توان از آب برای رقیق‌تر کردن آن استفاده کرد. هنگامی که رنگ اکریلیک در ظرفی که حاوی چسب پلیمری اکریلیک و آب است، ریخته می‌شود، آب به عنوان رقیق کننده عمل می‌کند. از طرفی آب نقش حلال را هم بازی می‌کند تا ذرات پلیمری اکریلیک، مجاور هم نگه داشته شوند. وقتی این ترکیب که حاوی ذرات پلیمری چسب و رنگدانه‌ها و آب است، روی سطح پخش می‌شود و در مجاورت هوا قرار می‌گیرد، آب موجود در آن تبخیر شده و یا توسط سطح جذب می‌شود.

نحوه‌ی ترکیب رنگ اکریلیک با آب

حجم آبی که با رنگ اکریلیک مخلوط می‌شود، وابسته به سطحی است که رنگ روی آن به کار گرفته می‌شود. رنگ اکریلیک پایه آب متشکل از ذرات رنگدانه است که در یک امولیسیون پلیمر اکریلیک پخش شده‌اند.

معمولا نباید رنگ اکریلیک را با بیش‌تر از %50 آب حل کرد. زیرا چسبندگی رنگ روی سطح کاهش پیدا می‌کند.

این کار پلیمرهای موجود در رنگ اکریلیک را می‌شکند و پس از رنگ آمیزی، رنگ روی سطح پوسته پوسته شود. معمولا اگر سطح جاذب باشد، می‌توانید مقدار بیشتری حلال آب برای رقیق‌ کردن رنگ اکریلیک بریزید. اما در مورد سطوح غیر جاذب، وضعیت فرق می‌کند. شما بیشتر از %30 درصد مجاز به استفاده از آب نیستید. البته در رنگ‌های با کیفیت بالا، میزان مصرف بیشتر آب مجاز است.

نسبت ترکیب رنگ اکریلیک با آب

رنگ اکریلیک با حلال آب به رنگ شیری در می‌آید. البته پس از خشک شدن، شفاف و سفیدرنگ می‌شود. این تغییر رنگ از زمان خیس بودن ترکیب تا خشک شدن آن، در رنگ‌های شفاف، بیشتر نمایان است. از این رو دقت در میزان آب ترکیبی با رنگ اکریلیک، برای حفظ شفافیت نهایی بسیار مهم است.

مقاومت رنگ اکریلیک

 رنگ‌های اکریلیک در مقایسه با دیگر رنگ‌هایی با حلال آب پس از خشک شدن در برابر آب و دیگر عوامل شیمیایی محیطی بسیار مقاوم می‌شوند.

مقاومت بالاتر در برابر ترک خوردگی

چسبندگی بهتر

لکه پذیری کمتر

این نوع رنگ باعث می‌شود که طرفدار بیشتری داشته باشد چراکه این رنگ می‌تواند ده‌ها سال دوام بیاورد و در برابر نور خورشید زرد نشود.

سخن آخر

به این نکته بسیار دقت کنید که هنگام استفاده از مواد آتش‌زایی چون الکل و استون موارد ایمنی را کاملا رعایت کنید. در این موارد علاوه بر بوی بد این مواد که برای سلامتی بسیار مضر است، خطر آتش سوزی مهم‌ترین خطری است که ممکن است اتفاق بیفتد پس ترکیب رنگ اکریلیک با حلال آب میتواند این خطرات را بسیار کاهش دهد.

طبقه بندی شده در

با برچسب در