یکی از دلایل مهم آلودگی هوا، افزایش ساخت آپارتمانها و سازههای بلند میباشد و اهمیت گسترش و توسعهی فضای سبز نقش به سزایی در کاهش آلودگی هوا، آلودگی صوتی و… دارد. امروزه باتوجه به ارزش و هزینهی بالای زمین، ساخت و طراحی روف گاردن طرفداران زیادی پیدا کرده است.
ما در این صفحه از استاده قصد داریم به معرفی و بررسی مهمترین نکاتی که میبایست جهت ساخت و طراحی روف رعایت شود، بپردازیم. همچنین در انتهای مطلب 34 نمونه از جدیدترین و پرطرفدارترین ایدههای طراحی روف گاردن معرفی خواهیم کرد. اگر شما عزیزان نیز به دنبال پاسخ سوال “روف گاردن یعنی چه؟” هستید، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
ایده بالکن کوچک با دکوراسیون بالکن خلاقانه 2022 را در این صفحه مشاده کنید.
معنی روف گاردن چیست؟
روف گاردن که به نامهای بام سبز یا باغ بام نیز شنیده میشود، در معنا به صورت مکان سبز روی پشت بام منازل تعریف میشود. درواقع بستر کشت گیاهان در طراحی روف گاردن بالاتر از سطح زمین و به صورت مصنوعی در نظر شده است. ساخت و طراحی روف گاردن علاوه بر افزایشی که بر ارزش ملک شما میگذارد، جلوهی بسیار زیبا و منحصربهفردی به ساختمان میبخشد و در طول فصول گرم و تابستان نقش قابل توجهی در خنکسازی محیط خواهد داشت.
شایان ذکر است نصب و طراحی روف گاردن علاوه بر بام منازل، در لابی ساختمان، پاسیو و تراس نیز قابل اجرا میباشد.
ضوابط طراحی روف گاردن
شهرداری از طریق طرحهای:
- دریافت عوارض کمتر
- بیشتر کردن تراکم ساخت
- محرکهای مالیاتی
سازندگان را جهت اجرا و ساخت روف گاردن تشویق و حمایت مینماید. اما لازم به ذکر است قبل از ساخت روف گاردن حتما میبایست مجوزهای مورد نیاز از شهرداری ناحیهای که ساختمان در آن قرار دارد اخذ و تمامی قوانین و ضوابط طراحی روف گاردن رعایت شود.
آشنایی کامل با انواع پارکت و کفپوش در این صفحه از استاده مگ
مهمترین نکات ضوابط و قوانین طراحی روف گاردن:
- مطابق قوانین و ضوابط شهرداری، برای ایجاد هر یک متر مربع از فضای سبز گسترده، یک متر مربع افزایش وسعت مجاز لحاظ میشود.
- مطابق قوانین و ضوابط شهرداری، برای ایجاد هر یک متر مربع از فضای سبز نیمه متراکم، 2 متر مربع افزایش وسعت مجاز لحاظ میشود.
- مطابق قوانین و ضوابط شهرداری، برای ایجاد هر متر مربع از فضای سبز متراکم، 3 متر مربع افزایش وسعت مجاز لحاظ خواهد شد.
- هیچگونه اذیتی در صورت احداث روف گاردن نباید برای ساختمانهای اطراف ایجاد شود.
- به منظور افزایش انگیزه و تشویق سازندگان جهت طراحی و اجرای روف گاردن، درخواست کننده قادر است به ازای هر واحد، 5 متر از فضای باز ساختمان را بکاهند. البته درصورتی که نسبت به شرط اجرای 3 برابر فضای سبز در پشت بام ساختمان اقدام نمایند.
معایب روف گاردن
با وجود مزایای فراوانی که دارد، میتوان چند مورد معایب روف گاردن نیز برای آن در نظر گرفت که این موارد به شرح زیر میباشد:
- طراحی و ساخت روف گاردن روند تامین آب ساختمان را متحمل فشاری سنگین خواهد کرد.
- در فضاهایی که محدود و کوچک هستند، امکان نصب و طراحی روف گاردن وجود ندارد.
- درصورتی که پشت بام ساختمان قابلیت تحمل وزن روف گاردن که شامل: مبلمان، آلاچیق، گیاهان، خاک و… میباشد را نداشته باشد و منجر به نشست و ریزش سقف شود، خسارت سنگین و گاهی اوقات آسیبی جبران ناپذیر به ساختمان وارد خواهد شد. همچنین شایان ذکر است وزن روف گاردن در طول فصول بارندگی به دلیل آب ذخیره شده افزایش پیدا میکند.
- اگر پوشش گیاهی مناسبی استفاده نشود، ریشه دواندن گیاهان درون سقف محتمل خواهد بود.
- ضد آب نمودن و عایقبندی پشت بام نسبت به سقفهای ساده و معمولی قیمت بالایی دارد.
- هزینهی بالا طراحی و نصب روف گاردن نیز یکی دیگر از معایب روف گاردن میباشد.
طراحی روف گاردن مدرن
درصورتی که قصد دارید فضای بلا استفادهی پشت بام منزل خود را به محیطی جذاب، زیبا، منحصربهفرد و کاربردی تبدیل نمایید، پیشنهاد ما به شما عزیزان طراحی و نصب روف گاردن مدرن میباشد. سلیقه و سبک انتخابی شما مهمترین نکته در طراحی روف گاردن مدرن بهشمار میرود.
طراحی روف گاردن مدرن برای فضاهای بزرگ در دو مرحلهی عمرانی و لنداسکیپ انجام میشود. اقداماتی که در هرکدام از این مراحل اجرا میشود به شرح زیر میباشد:
مرحله عمرانی: ایزولاسیون، عایقبندی، زهکشی، آبرسانی
مرحلهی لنداسکیپ: ایجاد فضای سبز، نصب وسایلی مثل آلاچیق، آبنما، کفپوش، باربیکیو، نیمکت چوبی، استخر یا جکوزی، و…
توصیهی ما به شما عزیزان این است که در طراحی و نصب روف گاردن جهت افزایش ایمنی سیستم ایزولاسیون، زهکشی و فیلتراسیون از لوازم و مصالح ژئوسنتتیک مانند: ژئوممبران، ژئودرین و ژئوتکستایل استفاده نمایید.
گیاهان مناسب روف گاردن
جهت کشت و نگهداری گل و گیاه در طراحی روف گاردن از انواع متنوع گوناگون گلها، درختان و درختچهها میتوان استفاده نمود. ویژگی مشترک تمامی گیاهان مناسب روف گاردن شامل موارد زیر میباشد:
با 28 تا از انواع گلهای آپارتمانی و ویژگیهای آن آشنا شوید
- ریشهی غیرافشان و کم عمق دارند.
- نیاز به نگهداری، آبیاری، کوددهی و هرس آنها پایین میباشد.
- عمرشان طولانی است.
- سازگاری بالایی با آبوهوای منطقه دارد.
- حساسیت چندانی نسبت به وزش باد شدید ندارد.
خاک غنی، قوی و سبک یکی از مهمترین ارکان اجرای روف گاردن میباشد. (با ۵ روش جادویی تقویت گلهای آپارتمانی آشنا شوید)
حتما بخوانید بهترین زمان سمپاشی در طول روز و ساعت کی است؟
گلوگیاه مناسب روف گاردن در چهار گروه تقسیم بندی میشود.
گیاهان پوششی
با کمک ویژگی خزنده بودن و رشد سریع آنها، سطح خاک فضای سبز روف گاردن پوشش داده میشود و جهت چمنکاری و گلکاری مورد استفاده قرار میگیرد. سازگاری گیاهان پوششی با شرایط آبوهوایی مختلف بسیار بالاست و به همین دلیل نیاز به مراقبت و نگهداری کمی دارند.
مانند: ژاپنی، یال اسبی، لیزوماکیا
پیچکها و گیاهان رونده
پیچکها و گیاهان رونده با قابلیت رشد طولی سریع و پوششدهی بالای خود، جهت طراحی و تزئین آلاچیق، پرگولا، لبهی دیوار بام یا بالکن منازل کاربرد دارند. گیاهان رونده نیز مانند گیاهان پوششی با شرایط آبوهوایی مختلف سازگاری بالایی دارد و به همین دلیل جهت نگهداری از آن به مراقبت کمی نیاز است.
مثالی برای گلهای رونده: رز رونده، یاس امین الدوله، یاس رونده، یاس آبجویی، یاس سفید
مثالی برای رزهای رونده: پیچ اناری، کتبی استر، آبشار طلایی، یاس شیروانی، تاکسوس رونده و…
گیاهان سوزنی برگ
مقاومت و سازگاری بالای گیاهان سوزنی برگ، آنها را به هوشمندانهترین انتخاب برای روف گاردن مبدل نموده است. از ویژگیهای دیگر گیاهان همیشه سبز میتوان به همیشه سبز بودن و رشد بالا اشاره کرد.
مانند: کامیس پاریس، کاج لاسون، سرو خمرهای، سرو نقرهای، کاج هلودنیا، کاج کونیکا و…
گلها و گیاهان خوشرنگ و معطر
هرکدام از گلها و گیاهان رنگ و عطر خاص خود را دارند که باعث زیباتر، لذتبخشتر و عطرآگین شدن محیط روف گاردن خواهند شد. به عنوان مثال آویشن باغی و پونه کوهی (مرزنجوش وحشی) نمونهای از بهترین گیاهان معطر برای روف گاردن میباشند.
گلهای خوشرنگ و خوشبوی مناسب روف گاردن به صورت بوتهای و فصلی رشد میکنند. از دیگر ویژگی آنها میتوان به سازگاری بالا و تولید ریشهی کم اشاره نمود. مانند: رز هلندی، رز هفت، رز ساناز، نسترن سفید، رز مارینوس، لاوندولا، گازانیا، مریم گلی، اطلسی، پریوش، بنفشه، پامچال و…
شایان ذکر از درختان میوهای که ریشهی کم عمقی دارند نیز میتوانند در روف گاردن کاشته شوند. مانند: درخت آلبالو، گیلاس، به، به ژاپنی، آلو، هلو، شلیل، شاتوت و…
به دلیل ایجاد ریشهی فراوان درختان توت سفید، انجیر و گردو از کاشت آنها در روف گاردن جدا خودداری نمایید.
درختچهها نیز مانند درختان هستند با این تفاوت که قد آنها حدودا 2-1 متر میباشد. رشد طولی درختچه پس از مدتی متوقف شده و تنها رشد عرضی و بوتهای خواهند داشت.
درختچههای پرپشت، سازگار و کم آبی که مناسب روف گاردن میباشند، عبارت هستند از: آی لکس، یاس زرد به ژاپنی، زرشک، شمشاد طلایی، شمشاد سبز، شمشاد نقرهای، پاپیتال هدرا، نارنج و مرکبات، یاس رازقی، طاووسی، ارغوان، مروارید و…
در این قسمت از مطلب به معرفی و بررسی 29 نمونه طراحی روف گاردن میپردازیم.
نظرات