پتینه کاری چیست؟ معرفی پتینه کاری مدرن
لیست نقاشان ساختمانی و نصاب کاغذ دیواری در تهران
در این صفحه از استاده مگ به توضیحات کامل در مورد اینکه پتینه کاری چیست و چگونه و با چه موادی باید آن را ساخت اشاره خواهیم کرد. همچنین به معرفی پتینه کاری مدرن و پتینه کاری روی دیوار، سطوح فلزی و چوبی خواهیم پرداخت.
پتینه کاری چیست؟ یکی از تکنیکهای هنری است که جلوهی زیبایی به وسیله یا ساختمان میدهد و امروزه جزئی از خدمات نقاشی ساختمان محسوب میشود که از آن استقبال میشود. درواقع معنی لغوی پتینه از کهنهسازی نشات میگیرد اما در حقیقت باعث زیباسازی و تنوع میشود. پتینهکاری مزایایی دارد و همین باعث شده تا به مرور زمان بین مردم محبوبتر و استفاده از آن بیشتر شود. در ادامه به مزایای پتینهکاری میپردازیم.
دسترسی سریع به مطالب
پتینه کاری چیست
پتینه کاری یکی از تکنیکهایی است که باعث پوشاندن ترکها و عیوب دیوار و ساختمان میشود؛ ماندگاری بالایی دارد و حتی زمانی که نیاز به ترمیم داشته باشد، ترمیم آن بسیار راحتتر و به صرفهتر از سایر روشها است. شما میتوانید پتینه را روی هرسطحی که مد نظر دارید، اجرا کنید؛ به همین دلیل کاربرد بالایی دارد. این سطح میتواند دیوار، سقف، نمای ساختمان و وسایل مختلف با هرجنسی مثل فلز، شیشه، چوب و حتی مبل باشد.همچنین پتینه گچبری نیز بسیار زیبا خواهد شد.
البته بهتر است از پتینه بیشتر در داخل ساختمان استفاده شود تا نمای آن، زیرا ممکن است شرایط متغیر جوی به آن آسیب بزند. باوجود اینکه لغت پتینه به معنای کهنه کردن میباشد، اما میتوانید با استفاده از آن وسایل قدیمی خود را طرحدار کنید و آن را به وسیلهای با ظاهر نو تبدیل کنید.
البته باید توجه داشته باشید که بهتر است در استفاده از این تکنیک زیادهروی نکنید و تنها فضای کوچکی را به آن مزین کنید؛ چرا که علاوه بر هزینهی بالاتر نسبت سایر روشها، باعث شلوغی بیش از اندازهی فضا میشود و دیگر زیبایی نخواهد داشت.
همانطور که گفته شد، پتینه کاری هزینهی بیشتری نسبت به روشهایی مثل نقاشی دارد ولی باید جزئیات هزینهی آن باتوجه به مدل پتینه کاری و موادی که استفاده میشود، تعیین گردد. پس از آنکه متوجه شدید پتینه کاری چیست حال در ادامه مقاله به انواع آن و موادی که برای آن نیاز است میپردازیم.
توجه داشته باشید در صورتی که خودتان میخواهید دست بهکار شوید و شروع به پتینه کاری کنید؛ میتوانید در این صفحه از استاده آموزش کامل پتینه کاری را مشاهده کنید و اقدام نمایید.
پتینه کاری مدرن
همانطور که در ابتدای مطالب به آن اشاره شد، از پتینه میتوان برای طرحدار کردن سطوح و وسایل مختلف بهره برد. یکی از کاربردهای آن، طرح کلاسیک و قدیمی روی وسایل یا دیوار است.
نوع دیگر پتینه کاری، مدرن است که در این تکنیک از طرحهایی همچون آسمان، ابر و باد استفاده میشود که این طرح روی سقف یا دیوار زده میشود و جلوهی بسیار زیبایی نیز دارد.
حتما بخوانید: رومالین چیست؟ تفاوت رومالین و بلکا؛ معایب و مزایای آن
مواد پتینه چیست؟
باتوجه به اینکه پتینه انواع و مدلهای مختلفی دارد، هرکدام به مواد خاصی نیاز دارد. برای مثال در اجرای پتینهی برجسته، میتوانید از سیمان سیاه، پودر مل و پودر سنگ استفاده کنید. سیمان مقاومت بالایی دارد. پودر مل سبک است و حجم خیلی کمتری نسبت به سیمان دارد ولی پس از خشک شدن، مقاومت خوبی دارد. پودر سنگ نیز مقاومت بالایی دارد و از خراش جلوگیری میکند.
یکی دیگر از این مواد، خاک نسوز است که میتوانید از آن استفاده کنید. برای پتینه روی چوب میتوان از جوهر رنگ، رنگ روغنی یا رنگهای محلول در آب استفاده کرد.
پتینه کاری روی درب فلزی
یکی از کاربردهای پتینه کاری، جلوه دادن به اجسام فلزی از جمله دربهای فلزی است که این کار حتی میتواند از زنگزدگی و خوردگی فلز نیز جلوگیری کند. این روش دشوار نیست و میتوان آن را انجام داد و یا از فرد هنرمند و ماهر برای انجام آن کمک گرفت.
آیا رنگ زدن روی کاغذ دیواری ممکن است؟
پتینه کاری چوب چیست؟
از آنجایی که جنس چوبها با یکدیگر متفاوت است، رنگ به صورت مختلف روی آنها مینشیند و بافت را متفاوت نشان میدهد. میتوان با پتینه روی سطح چوب را پوشاند و یا بافت و گرههای آن را جلوهی بیشتری داد.
برای پتینه کاری چوب، باید ابتدا سطح چوب را از تمام آلودگیها پاک کنید و بعد پتینه را انجام دهید. پس از پاک شدن از آلودگیها بهتر است کل سطح چوب با یک لایه از رنگ مورد نظر پوشیده شود و بعد با وسایلی مثل اسفنج یا قلم مو رنگهای دیگر قبل از خشک شدن لایهی زیرین اضافه شود. انواعی از مواد برای پتینه کاری چوب وجود دارد که از جمله میتوان به جوهر رنگ، رنگ روغن و رنگهای محلول در آب اشاره کرد. میتوانید آموزش نقاشی ساختمان با شابلون را مشاهده کنید و خودتان دست به کار شوید!
پتینه کاری دیوار چیست؟
پتینه کاری انواع مختلف دارد که باتوجه به سلیقه و همچنین فضایی که مد نظر است، انتخاب میشود. همانطور که گفته شد پتینه را میتوان در مکانهای مختلفی از جمله دیوار استفاده کرد. برخی از این مدلها بسیار دشوار هستند و احتمالا نیاز به فردی ماهر برای انجام این کار خواهید داشت.
باتوجه به جلوهی زیبایی که پتینه کاری دارد، ممکن است ترغیب شوید که تمامی دیوارهارا به آن مزین کنید، اما باید بگوییم که این کار صحیح نیست و باعث شلوغی فضا میشود و نتیجهی معکوس دارد و علاوه بر آن، هزینهی بالایی نیز خواهد داشت و به صرفه نیست.
پتینه کاری به وسیلهی اسفنج
این روش پتینه کاری، یکی از متداولترین و آسانترین روشها است. برای پتینه کاری به وسیلهی اسفنج ابتدا باید سطح مورد نظر به صورت کامل رنگ و پوشیده شود. سپس اسفنج با رنگ دلخواه آغشته شود و اسفنج به صورت ضربهای روی سطح زده شود.
همانطور که متوجه شدید، این روش خیلی دشوار نیست و میتوانید روی سطح دلخواه خود پیاده کنید.
برای پتینه کاری دیوار میتوان از این مدلها استفاده کرد:
پتینه کاری به وسیلهی ورقهای زینتی
این تکنیک نیز زیباییهای خاص خود را دارد که برای انجام دادن آن به ورق زینتی، چسب مخصوص ورق زینتی، رنگ اکرلیک و آب نیاز است.
مراحل پتینه کاری به وسیلهی ورقهای زینتی بدین صورت است:
- ابتدا باید سطحی که مد نظر دارید را با رنگ اکرلیک با حوصله و کامل بپوشانید. حلال رنگ اکریلیک چیست؟
- در مرحلهی بعدی، چسب مخصوص ورق زینتی را با آب مخلوط کرده تا به مقدار کافی رقیق شود.
- اسفنج را به مخلوط آب و چسب آغشته کنید و در محلی که در نظر دارید تا با ورق زینتی طرحدار شود، با اسفنج ضربه بزنید.
- ورق زینتی را روی چسب بزنید و سپس با پارچهای نرم روی آن بکشید تا مقادیر اضافی ورق کنده شود.
توجه داشته باشید که به دلیل چسبندگی چسب ورق، ممکن است آلودگی یا ذرات به آن بچسبد. به همین دلیل حین انجام کار مراقب باشید تا پاکیزگی محیط حفظ شود.
راه راه کردن دیوار با پتینه کاری
یکی از طرحهایی که به وسیلهی پتینه میتوان ایجاد کرد، راه راه کردن است. این روش را خودتان میتوانید انجام دهید اما به دلیل نیاز به اندازهگیریهای دقیق و جزئیات زیاد، بسیار سخت است و بهتر است از فرد ماهر برای انجام آن کمک بگیرید.
پتینه کاری به وسیلهی پارچه
این روش کاملا شبیه روش پتینه کاری به وسیلهی اسفنج است اما کمی دشوارتر است، چرا که کار با پارچه کمی سختتر است. ابتدا باید سطح با رنگ پوشیده شود و سپس با پارچهی آغشته به رنگ طرح زده شود.
پتینه کاری به وسیلهی رنگبرداری
این روش پتینه کاری، تقریبا شبیه پتینه کاری به وسیلهی اسفنج و پارچه است، فقط در اینجا اول باید رنگ روی سطح زده شود، به صورتی که رنگ اضافی بیاید. سپس به وسیلهی اسفنج یا پارچهی مچاله شده رنگهای اضافی به صورت ضربهای برداشته شود تا سطح مورد نظر طرحدار شود.
پتینه کاری به وسیلهی ایجاد بافت
شما میتوانید برای دیوار یا سقف، با پتینه بافت دلخواه خود را ایجاد کنید. برای اینجاد بافت باید از این ترکیب استفاده کنید:
پودر مل + روغن الیف + آب + رنگ روغنی ساختمان
با ترکیب این مواد، خمیری بدست میآید که میتوانید با آن طرح دلخواه خود را ایجاد کنید.
پتینه کاری و ایجاد بافت به وسیلهی خمیر تکسچر
یکی از روشهای ایجاد طرح استفاده از خمیر پتینه یا همان خمیر تکسچر است که برای به وجود آوردن بافتهای نرم میتوان از آن استفاده کرد. این کار به مهارت زیادی نیاز دارد و بهتر است توسط فردی با مهارت کافی انجام شود.
پتینه کاری به وسیلهی بتونهی پتینه
این روش نسبت به سایر مدلهای پتینه، مقرون به صرفهتر است. برای انجام این تکنیک، باید سطح مورد نظر کاملا مسطح باشد و تمامی حفرهها و شکافهای آن پر شود. این بتونه، روغنی است و از کیفیت خوبی برخوردار است.