با شروع فصل گرما نیاز به راه اندازی کولر ایجاد می‌شود. دینام یا موتور کولر آبی جزو اصلی‌ترین قطعات این دستگاه به شمار می‌رود که باید سرویس آن را جدی گرفت. اگر دینام کولر آبی یا همان موتور کولر آبی شما نیاز به تعمیرات داشته باشد و دوست داشته باشید که خودتان دست به کار شوید در ادامه توضیحات کامل از نحوه تعمیر دینام کولر آبی خواهید خواند.

آموزش کامل تعمیر دینام کولر آبی

حال اگر کولر آبی شما دچار مشکل شده و این مسئله ناشی از خرابی دینام است، به کمک آموزش دقیق ما می‌توانید به سادگی مشکل را حل کنید. برای تعمیر دینام کولر آبی ابتدا ابزار مناسب را باید تهیه کنید. برای این کار داشتن پیچ گوشتی مخصوص کفایت می‌کند. سپس باید بخش‌های مختلف موتور را بشناسید تا بدانید دینام دقیقا به کدام بخش گفته می‌شود.

آموزش کامل تعمیر دینام کولر آبی

بدین منظور به کمک پیچ گوشتی ۴ پیچ دو طرف موتور را باز کنید. سپس با آچار آلن، پیچ پولی را نیز باز کرده و سپس با آن به دو طرف درپوش موتور ضربه وارد کنید تا شل شده و باز شود. همچنین اگر دستگیره پلاستیکی نیز روی موتور کولر بود، آن را نیز آزاد کنید.

روی درپوش پشتی، دینام کولر یک صفحه پلاتین نصب شده است که دارای کلیدهای مختلفی است. کلید اول سیم پیچ استارت را به مدار وارد کرده و سبب راه‌اندازی موتور می‌شود و کلید دوم که تبدیل است، با دور تند موتور فعال می‌شود. درپوش دارای یک فنر بوده که به آن کلید گریز از مرکز هم می‌گویند. این کلید در واقع به صفحه پلاتین روی درپوش دیگر فرمان روشن شدن، می‌دهد. زمانی که موتور به دور نامی خود برسد، کلید گریز از مرکز به پایین رفته و پلاتین‌های درپوش عقب را از حالت A به B تغییر داده و خازن و سیم‌پیچ راه‌انداز را از مدار بیرون می‌برد.

در وسط درپوش‌های موتور، یاتاقان‌های کولر قرار گرفته‌اند. ابتدا آن‌ها را تمیز و سپس روغن کاری کنید. یاتاقان‌ها به کمک چند سیم که از قسمت استاتور بیرون آمده، به درپوش عقب وصل می‌شوند. در بخش حلزونی دینام کولر، سه سیم پیچ برای استارت، دور کند و دور تند وجود دارد. سیم‌های خارج شده از دینام کولر که هر کدام رنگ مشخصی را دارند، به این سیم پیچ‌ها متصل شده‌اند.

اکنون که با تمامی بخش‌های موتور کولر آشنا شدید، باید برای تعمیر دینام کولر آبی اقدام کنید:

  • اگر دور کند کولر کار نمی‌کند، ابتدا صفحه پلاتین درپوش عقب را بررسی کنید. در صورت خراب شدن باید آن را عوض کنید. دلیل کار نکردن دور کند و تند کولر آبی را اینجا بخوانید.
  • اگر مشکل از پلاتین نبود، به سراغ کلید گریز از مرکز بروید. در صورتی که فنر‌های آن ر‌ها شده بود، آن‌ها را مجدد وصل کنید تا فرایند تعمیر دینام کولر آبی انجام شود.
  • اگر موارد بالا مشکلی نداشتند، سیم پیچ‌ها را بررسی کنید. در صورتی که سوخته یا قطع شده‌اند، باید آن‌ها را عوض کرده یا اتصالات آن‌ها را اصلاح کنید.
  • اگر موتور کولر کار می‌کند اما صدا می‌دهد، یاتاقان را بررسی کنید. ابتدا برای تعمیر دینام کولر آبی، یاتاقان را روغن کاری کنید و در صورت عدم رفع مشکل، آن را عوض کنید.

مشکلات بعد از تعمیر دینام کولر آبی

حال که دینام را تعویض یا تعمیر کردید، ممکن است با مشکلات متعددی روبه‌رو شوید. به همین سبب در ادامه برخی از مشکلات متداول در تعمیر دینام کولر آبی را بیان می‌کنیم تا کولرتان به بهترین نحو کار کند. این موارد عبارت‌اند از:

جریان آمپر بالا و صدای گوش‌خراش: مشکل در تقاطع سیم پیچ‌های حلقه دینام یا موتور است؛ به عبارتی اگر ایراد و مشکلی در محل تقاطع سیم پیچ‌ها وجود داشته باشد، احتمالا آمپر به سبب مشکل در خطوط شارژ مغناطیسی بالا است.

روشن شدن موتور با شدت جریان خیلی بالا: اضافه بار شدت جریان چون در تنظیم موتور نقص به وجود آورده، سبب پدید آمدن اضافه بار در سیم پیچ‌ها می‌شود. برای حل این مسئله باید تنظیمات رگولاژ موتور انجام شود. همچنین به نسبت کنتاکتور و طول استاتور دینام و قطر آن نیز دقت کنید.

قوی نبودن دور موتور: هنگامی که پس از تعمیر دینام، دور موتور کند بوده و شدت جریان افزایش داشته باشد؛ مشکل از خطا در سیم‌بندی در سیم پیچ‌های اولیه است. یعنی سیم پیچ اولیه دائما با محل تقاطع سیم‌ها برخورد دارند که دلیل این امر درست نبودن فاصله میان سیم‌پیچ‌ها است. هنگامی که آمپر به بالا می‌رود، نشانگر این است که بین خطوط شارژهای مغناطیسی سیم پیچ اختلاف وجود دارد.

دور تند و کند موتور کولر آبی

گرمای زیاد موتور: هنگامی که کولر را روشن کرده و پس از چند دقیقه متوجه داغی بیش از حد آن می‌شوید، مشکل تنظیم نبودن ورودی خروجی موتور و اشتباه در انتخاب سیم برای سیم‌پیچ‌ها است.

خفه کار کردن موتور: دلیل این امر ضربه دیدن یا آسیب خوردن سیم‌پیچ‌ها است. برای حل آن باید کندانسور را بررسی کنید تا متوجه عدم مشکل در هنگام سیم پیچی شوید. به عبارتی باید بین حلقه دینام و استارت را بررسی کنید که تقاطعی اتفاق افتاده یا خیر.

آمپر بالا: اگر با وجود تنظیمات صحیح، همچنان آمبر بالا است؛ باید استاتور و روتور را مجددا چک کنید تا ببینید به درستی در جای خود قرار گرفته‌اند یا خیر. به عبارتی این دو قطعه در کولر آبی نباید باهم فاصله‌ای داشته باشند.

اختلال مکانیکی دینام: اگر هنگام کار موتور، دینام دچار مشکل شده و مثلا به یک طرف منحرف شده یا به قطعات دیگر گیر می‌کند، افزون بر مشکل در کار موتور، سبب افزایش آمپر نیز می‌شود. برای رفع این کار حتما در حین سیم‌بندی نهایت تمرکز را داشته باشید تا دینام را به درستی نصب کنید.

خرابی‌های رایج دینام یا موتور کولر آبی

  • ایجاد بوی سوختگی
  • تولید باد گرم
  • ایجاد سروصدا

شما با مشاهده هر یک از موارد بالا باید سریعا به فکر تعمیر دینام کولر آبی خود باشید و منشا بروز مشکل را پیدا کنید. برای این کار بهتر است از یک متخصص کمک بخواهید تا با دانش فنی نسبت به عیب یابی این قطعه‌ی مهم اقدام کند. در صورت بی توجهی به مشکلات نام برده شده ممکن است تعمیر کارساز نباشد و مجبور به تعویض قطعات باشید.

عیب یابی دینام کولر آبی

شما می‌توانید با مطالبی که در ادامه موجود است، به عیب یابی این قطعه بپردازید. موارد خرابی‌ها و مشکلات رایج به وجود آمده برای موتور کولر آبی به شرح موارد زیر است.

عیب یابی دینام کولر آبی

نیم سوز شدن دینام یا موتور کولر

در صورتی که دستگاه بوی بد تولید کند و یا موتور آن داغ کند، به معنای نیم سوز شدن موتور است. دلیل دیگر، آسیب دیدگی صفحه فیبری و یا اکسید شدن کلید گریز از مرکز روی موتور است.

ابتدا باید فیوز و پمپ آب را بررسی کنید و در صورت وجود نداشتن مشکل باید نسبت به تعمیر دینام کولر اقدام کنید. برای این کار باید جریان ثابت روی بدنه را با جریان آمپرمتر مقایسه کنید. اگر عدد آمپرمتر بیشتر از عدد درج شده باشد، به معنای نیم سوز شدن دینام است.

روشن نشدن موتور و پمپ آب

در صورت فشردن کلید و روشن نشدن پمپ باید به بررسی برق ورودی بپردازید. زیرا همیشه مشکل از دینام نیست و ممکن است فیوز برق دچار مشکل شده باشد. برای این منظور با استفاده از فازمتر، برق فیوز را بررسی کنید و در صورت وجود نداشتن برق در فیوز، نسبت به تعویض آن اقدام کنید.

در بعضی موارد نیز ممکن است مشکل از کلید برق دستگاه باشد. در این صورت باید مسیر سیم‌ها را بررسی کرده و اگر سیمی دچار قطعی شده باشد، آن را تعمیر کنید.

ایجاد سروصدا در موتور

زمانی که پروانه خنک کننده با درپوش‌ها درگیر شود باعث ایجاد صدا از موتور خواهد شد. در این صورت نشان از تاب برداشتن فن و یا خرابی یاتاقان است. اما اگر منشا تولید صدا خود دینام نباشد باید هر دو سمت فن را باز کنید. سپس با قرار دادن چند واشر مخصوص، لقی یاتاقان را بگیرید.

روشن و خاموش شدن موتور به طور اتوماتیک

امکان دارد دلیل بروز این مشکل از اورلود (برای تنظیم جریان برق ورودی به دینام کولر) باشد. نکته قابل توجه این است که مشکلات مرتبط به این قطعه هنگام نیم سوز شدن موتور نمایان می‌شوند. در این صورت باید به تعمیر دینام کولر با کمک متخصص فنی بپردازید.

ایجاد باد گرم

زمانی که پوشال‌ها خشک شوند و آب، فشار کمی داشته باشد نیز این مشکل رخ می‌دهد. اما اگر مشکل از فشار کم آب نباشد، احتمالا موتور یا دینام کولر دچار مشکل شده است و باید نسبت به تعمیر دینام کولر اقدام شود.

مشکلات رایج دینام موتوژن

  • ایجاد سروصدا
  • راه نیفتادن دینام موتوژن
  • لرزیدن دینام موتوژن
  • درآمدن دود از دینام موتوژن

طبقه بندی شده در

با برچسب در