به مرور زمان رسوب لوله باعث کاهش چشمگیر فشار آب خروجی میشود و منجر به تحت تاثیر قرار دادن و یا حتی مختل کردن بسیاری از فعالیتهای روزمرهی افراد میگردد و گاهی ممکن است نیاز ما را به لوله بازکنی شبانه روزی افزایش میدهد. بنابراین آشنایی با روشهایی که موجب گرفتگی و رسوب لوله میشوند، میتوانند جهت پیشگیری از آنها و همچنین ارائهی راهحل مناسب برای رفع این مشکلات، بسیار مفید و موثر باشند.
حتما بخوانید: شماره تخلیه چاه فوری در تهران
با ما همراه باشید تا در این صفحه از “استاده مگ” به بررسی 4 مورد از مهمترین دلایل رسوب لوله و روشهای مقابله با آنها بپردازیم.
چرا لوله رسوب میگیرد؟
بعضی افراد ممکن است تصور کنند فقط لولههای فاضلاب دچار گرفتگی میشوند؛ این درحالی است که ما در برخی موارد شاهد گرفتگی لولههای آب آشامیدنی سرد و گرم هستیم. یکی از عمدهترین دلایل گرفتگی لولههای آب سرد و گرم رسوبگذاری املاح و مواد معدنی موجود در آب در دیوارههای داخلی لوله و جرمگیری در سیستم لولهکشی ساختمان میباشد.
کتگوری این صفحه مشخص نیست.
حتما بخوانید: تشخیص ترکیدگی لوله توسط کارشناس متخصص
درواقع با تبخیر شدن آب و به دنبال آن، افزایش غلظت املاح، مواد معدنی و ته نشین شدن آنها رسوب لوله اتفاق میافتد. طی این روند لایههای رسوبی افزایش مییابند تا جایی که عبور آب از داخل لولهها به راحتی میسر نخواهد بود.
شایان ذکر است درصورت مشاهدهی اولین علائم گرفتگی آب سرد یا گرم، توصیه میکنیم سریعا درصدد یافتن علت و برطرف نمودن آن اقدام فرمایید تا از مشکلات سنگین و پیچیدهتر در تاسیسات ساختمانی از قبیل:
- ایجاد پوسیدگی و خوردگی در سیستم لولهکشی
- افت راندمان وسایل گرمایشی و موتورخانه
- افزایش سوخت مصرفی
- سوراخ شدن و نشتی لولهها
- انسداد کامل انشعابات ساختمان
- و…
جلوگیری نمایید.
نکته: بهطور کلی احتمال رسوب لوله آب سرد بسیار کمتر از لولههای آب گرم میباشد. زیرا دمای بالای آب، فرآیند پوسیدگی و زنگزدگی سیستم لولهکشی و درنهایت رسوبگذاری را سرعت میبخشد.
اکثرا گرفتگی لوله آب سرد مربوط به مسدود شدن مسیر توسط سنگریزه، خاک و… میباشد که طی گذشت زمان خودبهخود برطرف میشود اما عوامل ایجادکنندهی گرفتگی و رسوب در لوله آب گرم بسیار گستردهتر است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
علت اول: میزان سختی زیاد آب منطقه
آب سخت شامل مواد معدنی همچون: سولفات کلسیم، سولفات منیزیم، کربنات کلسیم و ترکیبات بیکربنات میباشد. هرچه میزان نمکهای معدنی ذکر شده بیشتر باشد، درجه سختی آب بیشتر خواهد بود و در نهایت رسوب بیشتری در لوله ایجاد خواهد شد.
یکی از شایعترین نشانهها جهت تشخیص سختی آب، دیر کف کردن آن با مواد شوینده و علی الخصوص صابون میباشد. گرفتگی و رسوبگذاری پیدرپی سری دوش حمام و شوره یا سفیدک زدن سطح شیرآلات و محل اتصالات آنها و همچنین وجود شن و سنگ ریزه در خروجی آب گرم نیز مواردی دیگر از نشانههای سختی و وجود املاح فراوان بهشمار میروند.
بهطور کلی میان درجه سختی آب و میزان رسوب لوله ارتباطی مستقیم وجود دارد. بهطوری که هرچقدر درجه سختی آب بالاتر باشد، درواقع املاح و نمکهای معدنی بیشتری دارد و امکان ته نشیدن شدن و رسوب کردن آنها در لولهها بیشتر خواهد بود.
علت دوم: دمای بالای آب گرم
همانطور که بالاتر اشاره شد، احتمال رسوب گرفتن لوله آب گرم بیشتر از آب سرد میباشد. زیرا هرچقدر دمای آب بالاتر باشد پروسهی زنگ زدن و فرسایش لولههای فلزی سریعتر اتفاق میافتد و همچنین مواد معدنی و املاح موجود در آب بهراحتی ته نشین میشوند و به کمک حرارت موجود، آب درون لولهها نیز بیشتر تبخیر پیدا میکند. این درحالی است که برای آب سرد فرآیند رسوبگذاری بسیار کندتر انجام میپذیرد.
علت سوم: کارکرد نامناسب پمپ آب ساختمان یا کاهش فشار آب منطقه
هرچقدر سرعت جریان آب داخل لولهها کمتر باشد، مواد معدنی موجود راحتتر ته نشین میشوند و تجمع مییابند. و برعکس! هرچقدر فشار آب موجود در لولهها بیشتر باشد، طول عمر سیستم لولهکشی ساختمان بیشتر خواهد بود و مانع از فرسودگی زودهنگام لولهکشی ساختمان میگردد.
چند راهکار ساده برای بازکردن لوله فاضلاب در منزل را پیشنهاد میکنیم بخوانید.
بنابراین مناطقی که فشار آب کمتری دارند و یا ساختمانهایی که پمپ آب بهخوبی عمل نمیکند، در فواصل زمانی کوتاهتری دچار گرفتگی آب سرد یا گرم و رسوب لوله خواهند شد.
علت چهارم: سیستم لولهکشی ساختمان
قدیمی بودن انشعابات و یا قطر کم لولههای ساختمان باعث تسریع فرآیند زنگزدگی، فرسایش و از بین رفتن آنها میشود و درنتیجه رسوب گرفتن لولهها بسیار آسانتر میکند.
روشهای رسوب گیری و جرمگیری لوله آب گرم
و اما در این قسمت به معرفی و شرح روشهای رسوبزدایی و جرمگیری لولههای آب گرم میپردازیم.
استفاده از محلولهای رسوبزدا
این محلولهای اسیدی با فرمولاسیون خاص خود، اولین و سادهترین روش پیشنهادی ما هستند که استفادهای بسیار راحت و قیمت مناسبی دارند و قادر هستند رسوب و جرم موجود بر لوله سیستمهای گرمایشی یا سرمایشی را از بین ببرند.
طریقه استفاده از محلول لوله بازکن صاف و رافونه را اینجا بخوانید!
این ترکیبات ممکن است درصورت استفادهی نامناسب و بیش از حد باعث ایجاد مشکلات تنفسی شوند و یا خساراتی را به سیستم لولهکشی ساختمان وارد کنند. پس توجه به دستور العمل درج شده بر روی محصول، قبل از استفاده از آن فراموش نشود!
همچین محلولهای خانگی مانند ترکیب آب با: جوش شیرین، سرکه، نمک و… با وجود اثربخشی بسیار کمخطرتر هستند.
نکته: محلول رسوبزدای میتره جهت از بین بردن رسوب لوله از نظر وزارت بهداشت مورد تایید نیست.
از معایب استفاده از این روش میتوان به این موضوع اشاره کرد که در طولانیمدت شکافهایی در لولهها پدید میآیند که محلول رسوبزدا با حذف رسوب موجب نشتی آب از این شکافها میشود. در این شرایط توصیه میکنیم به تعویض لولهها اقدام نمایید.
استفاده از تکنولوژی تصفیهی الکتریکی
در این روش توسط دستگاهی، نوعی میدان مغناطیسی بهوجود میآید که با عبور پیدا کردن آب از این میدان و انرژی نوسانی، ساختار املاح و مواد معدنی تغییر پیدا میکند و از آب گرفته میشوند. طی این فرآیند درصد خلوص و خاصیت حلالیت آب افزایش مییابد. طی گذشت زمان، بهتدریج مواد معدنی و املاح تغییریافته از لوله خارج خواهند شد و درصد رسوب گرفتگی کاهش میابد. آموزش ساخت محلول لوله بازکن خانگی قوی را پیشنهاد میکنیم بخوانید.
از ویژگیهای مثبت این دستگاه میتوان به این موضوع اشاره کرد که بر روی انواع مختلف لولهها قابلیت نصب دارد.
نکته: امواج و فرکانسهای تولیدشده توسط دستگاه کاملا بیخطر و بدون صدا میباشند.
استفاده از تکنولوژی پالس الکتریکی یا Impulse Technology
در این روش نیز بدون کمک گرفتن از مواد شیمیایی میتوانیم از رسوب لوله و جرمگیری آن جلوگیری کنیم. این دستگاه مدرن و پیشرفته با کمک ایجاد میدان مغناطیسی، از تجمع رسوبات پیشگیری میکند و باعث جدا شدن رسوبات تشکیل شده از جدارهها و تبدیل آنها به نوعی پودر نرم میشود که این پودر سفیدرنگ میتواند بهراحتی از سیستم لولهکشی و شیر آب خارج گردد.
نکته: این دستگاه هیچگونه آسیب و خسارتی به سیستم لولهکشی ساختمان وارد نمیکند و امواج و میدان مغناطیسی حاصل از آن کاملا بیخطر و بدون صدا میباشد.
نکته: شما میتوانید این دستگاه را برای انواع لولههای فلزی یا غیرفلزی استفاده کنید.
نظرات