برای کارایی بهتر موتور و کمتر شدن فضای اتاقک احتراق فرایند کفتراشی سرسیلندر که یک فرایند ساده است، انجام میشود. کفتراشی سرسیلندر باعث برگشتن شکل سیلندر به حالت اولیه شده و هزینههای تعمیر خودرو را کاهش میدهد و دیگر نیازی به خرید سرسیلندر تازه نیست. به طور کلی منظور از کفتراشی سرسیلندر این است که ورودیهای روی سرسیلندر را با استفاده از ابزار مخصوصی بزرگ کرده و با بزرگ شدن این فضا، توانایی موتور برای هواکشی به سیلندر را افزایش میدهند.
حتما بخوانید: معرفی تعمیرگاه خودرو در تهران و تعمیرگاه ماشین خارجی و ایرانی
کفتراشی سرسیلندر چیست؟
سرسیلندر یکی از قطعات کم اصطکاک خودرو بوده که به دلایل مختلفی ممکن است دچار خرابی شود. اصولاً به دلیل مشکلاتی که در سیستمهای روغنکاری و خنک کاری ماشین ایجاد میشود، این قطعه (سیلندر) دچار تغییر شکل شده و تاب برمیدارد. در صورت ایجاد مشکل در سرسیلندر، عملکرد خودرو دچار اختلال میشود.
مراحل کف تراشی سرسیلندر خودرو
کف تراشی سر سیلندر به دلیل حساس بودن و اینکه دارای یک طول عمر مفید است، حتما باید به افراد متخصص و با تجربه سپرد. اما به طور کلی مراحل کف تراشی سر سیلندر را برایتان توضیح خواهیم داد تا در رابطه با نحوه انجام آن آگاهی داشته باشید. قبل از شروع کار ابتدا وسایل مورد نظر را آماده کنید. وسایل مورد نیاز شامل دستکش کار، پدهای اسکاچ- برایت و چند قوطی پاک کننده ترمز هستند.
اگر با هدف کسب تجربه قصد دارید کف تراشی سرسیلندر را انجام دهید، بهتر است از سرسیلندرهای قدیمی و یدکی که در تعمیرگاهها وجود دارند، استفاده کنید و اگر مهارت کافی برای این کار را دارید، میتوانید مطابق با مراحل زیر اقدام به کف تراشی سرسیلندر کنید:
- برداشتن سرسیلندر
در اولین مرحله، باید سرسیلندر را از موتور خارج کنید؛ البته نحوه خارج کردن سرسیلندر از هر موتور متفاوت است و باید با دقت این کار را انجام دهید. برای برداشتن سرسیلندر، هر قسمت از سرسیلندر را که جدا کرده و سپس پیچها و اتصالات آن قسمت را نیز جدا کرده و در جای مطمئنی قرار دهید.
- خارج کردن برخی از اجزا
در این مرحله باید برخی دیگر از اجزا را برای کف تراشی سرسیلندر خارج کنید. این لوازم شامل بازوهای چرخان، فنرهای سوپاپ، میل بادامک بالابرها، سوپاپها، نگهدارندهها و… هستند. دقت کنید که لوازم خارجی از خودرو در این مرحله برای هر خودرو متفاوت است. برای اینکه بعد از کف تراشی بتوانید به راحتی اجزای جدا شده را در جای خود قرار دهید، باید با دقت محل اجزای جدا شده را به خاطر بسپارید و هر جز را در موقعیت اصلی خود قرار دهید.
- تمیز کردن سر سیلندر
حتماً باید سرسیلندر را برای ادامه مراحل تمیز کنید. میتوانید سرسیلندر داخل یک وان قرار دهید که اندازه آن به نحوی باشد، سرسیلندر درون آن به خوبی جا بگیرد؛ سپس آب داغ را به آن اضافه کنید و با مایع شستوشو دهنده کاملاً آن را تمیز کنید. همچنین میتوانید با استفاده از پد Scotch Brite آلودگیهای سرسخت سیلندر را از بین ببرید. دقت کنید تمیز کردن سرسیلندر با استفاده از مسواکهای فولادی یا هر وسیلهای که به سطح جفت کننده سر سیلندر آسیب برساند، ممنوع است.
حتما بخوانید: آموزش تعویض لنت ترمز پراید
- بررسی سرسیلندر از لحاظ ترک خوردگی
در این مرحله شما باید سرسیلندر را از لحاظ داشتن ترک خوردگی بررسی کنید. اگر شکافی در سر سیلندر باشد، حتماً قبل از فرایند کف تراشی، تعویض شود.
- صاف کردن
قسمتی از سرسیلندر با استفاده از واشر ورودی، به فلز لخت متصل شده است. در این مرحله، این نقطه اتصال را با استفاده از از کاغذ سنباده ۸۰ استفاده کنید.
- آماده کردن لوازم برای افزایش جریان هوا
در این مرحله شما باید وسایل مورد نیاز برای افزایش هوا را آماده کنید. این وسایل شامل برس سیمی، بست کمربندی، دستکش کار، ماسک، عینک ایمنی، پیچ گوشتی فلزی، کیت حمل و پرداخت، روغن نافذ، ابزار روکش کردن و درمل با سرعت بالا نیاز است. در این مرحله باید از تطبیق پورتهای ورودی با واشرهای ورودی مطمئن شوید. از واشر منیفولد ورودی برای و واشر کشی بین انژکتور و سرسیلندر و همچنین برای جلوگیری از خروج سوخت و هوا استفاده میشود. میتوانید با استفاده از رنگ کردن محیط رانر، واشر منیفولد را به سرسیلندر وارد کنید. برای اینکه واشر را بهتر در جای خود نگه دارید، میتوانید از پیچ و مهره یا نوار منیفولد نیز استفاده کنید.
- رنگ کردن محیط رانر
مرحله بعدی با استفاده از پیچ گوشتی یا یک جسم مشابه برای علامت گذاری کردن اطراف لوله ورودی استفاده کنید؛ البته باید اندازه رانر ورودی زیاد عمیق نباشد. با قرار دادن سرعت درمل روی ۱۰۰۰۰ دور در دقیقه، حدود یک سانت به ورودی منتقل شود.
- صاف کردن سطح جدید
مرحله بعد نیاز به صاف کردن سطح جدید است که میتوان برای این کار بعد از بزرگ شدن پورت ورودی از رولهای کارتریج درشت استفاده کرد. رولهای کارتریج باعث صاف شدن سطح میشود که برای شروع کار باید از کارتریج ۴۰ گریت استفاده کنید. در نهایت با استفاده از کارتریج ۸۰ گریت، کار صاف کردن روکش را به اتمام رسانید.
در مراحل پایانی کف تراشی سر سیلندر، قسمت پایینی سرسیلندر را بالا قرار بگذارید و از طریق سوراخهایی که روی سوپاپ وجود دارند، داخل لولههای ورودی را مشاهده کنید. در صورتی که هرگونه ناهمواری وجود داشته باشد، باید با استفاده از کارتریج درشت آنها را برطرف کنید.
معایب و مزایای کف تراشی سرسیلندر
تراشکاری سرسیلندر، فضای اتاق احتراق را کمتر میکند و این موضوع منجر به افزایش ضریب تراکم موتور خواهد شد. بنابراین، افزایش قدرت و دور موتور را میتوان به عنوان یکی از مزایای تراشکاری سرسیلندر در نظر گرفت.
مزایا: البته لازم به ذکر است گاهی اوقات تراشکاری سرسیلندر خودرو نتیجهای معکوس خواهد داد و منجر به کاهش قدرت موتور میگردد. اما افزایش قدرت موتور چه مزایایی دارد؟
- بالا بردن مقدار گشتاور خودرو
- افزایش قدرت نیروی تولید شده توسط موتور ماشین
- بهبود عملکرد و افزایش بازدهی موتور خودرو
- کاهش قابل توجه در میزان مصرف سوخت و سطح آلایندگی
معایب: از مهمترین معایب افزایش قدرت موتور نیز میتوان خارج شدن خودرو از شرایط استاندارد آن را در نظر گرفت. در این راستا یکی از مشکلات پیش آمده به دنبال این موضوع، تولید صداهای زیاد و عجیب از موتور خودرو و در نتیجه، ایجاد آلودگی صوتی میباشد.
نکات مهم در تراشکاری سرسیلندر!
کف تراشی سرسیلندر پژو 206: با وجود تفاوت بسیاری که در قدرت موتور ماشینهای مختلف دیده میشود، اما عملیات تراشکاری سرسیلندر آنها تفاوت چندانی ندارند. مهمترین خدمات ارائه شده برای تراشکاری سرسیلندر شامل موارد زیر میباشد:
اگر هنگام تراشکاری سرسیلندر پژو 206 ضخامت این قطعه کم شود، در مقابل هر گونه ضربه و حرارت ناچیزی آسیبپذیر خواهد بود. به همین دلیل است که پس از پایان عملیات تراشکاری کف، واشر سرسیلندر خودرو جهت جبران بخش از دست رفته، بر روی این قطعه جایگذاری میگردد.
تراشکاری سرسیلندر سمند: یکی از مهمترین علائم تراشکاری بیش از حد سرسیلندر سمند، لرزش موتور خودرو و شنیده شدن صداهای زیاد و عجیب میباشد. لازم به ذکر است گاهی اوقات ممکن است مشکل پیش آمده به جای کف تراشی، با تعویض واشر سرسیلندر برطرف گردد و دیگر احتیاجی به تراشکاری سرسیلندر نباشد!
تراشکاری سرسیلندر پراید: مهمترین علائمی که نشان دهنده خرابی سرسیلندر پراید میباشند، عبارت هستند از:
- کربن گرفتن قطعه به دلیل تجمع دود در بخش اتاقک احتراق
- ترک خوردن قطعه به علت وارد شدن ضربه و یا انجماد آب داخل آن
- انبساط و گشادی گیت سوپاپها
توصیه میشود در صورت مشاهده هر کدام از موارد ذکر شده، در سریعترین زمان ممکن نسبت به تعمیر سرسیلندر خودرو اقدام نمایید تا مشکلات جدیتری برای خودرو رخ ندهد.
تراشکاری سرسیلندر پژو 405: در صورتی که سلامت سرسیلندر پژو 405 نادیده گرفته شود و حرارتی بیش از مقدار استاندارد به آن وارد گردد، منجر به سوختن واشر سرسیلندر خواهد شد. بنابراین، میبایست هرچه زودتر برای کف تراشی آن به تعمیرکار ماهر و متخصص مراجعه نمایید.
کف تراشی موتور سیکلت: اگر میخواهید دور موتور سیکلت خود را افزایش دهید، بهتر است پیش از تراشکاری کف، نسبت به تعویض واشر سرسیلندر اقدام نمایید.
نکته: کف تراشی سرسیلندر موتور سیکلت در سرعت بالا منجر به گرم شدن زیاد از حد موتور خواهد شد. این موضوع میتواند سلامت دیگر قطعات را تهدید کند
عوامل موثر بر هزینه کف تراشی سرسیلندر
هزینه تراشکاری سرسیلندر به عوامل گوناگونی بستگی دارد و از این جهت ارائه قیمت ثابت و مشخصی برای آن امکان پذیر نمیباشد. مهمترین عوامل موثر بر تعیین قیمت تراشکاری سرسیلندر شامل موارد زیر میباشد:
- نوع خودرو
- سال تولید خودرو
- طول عمر خودرو
- طول عمر سرسیلندر خودرو
- تعداد مرتبههای تراشکاری
- دستمزد تراشکار
توصیه میشود به علت نقش کلیدی سرسیلندر خودرو، هر چند وقت یکبار این قطعه توسط تعمیرکار ماهر و متخصص مورد بازبینی قرار گیرد تا در صورت نیاز به کف تراشی، تعمیر و یا تعویض شود. اقدام به موقع، به طرز قابل توجهی از هزینههای پیشرو صرفهجویی خواهد کرد.
عای ومفید
خیلی حالی و مفید برای یادگیری ذهن و هوش هر فردی اکر لطف کنید هر قسمت را با نشان دادن فیلم به ما باشدتحلیم این کار خوب و بهتر میشود تشکر از لینک واستا های باهوش هموطن خود بازم تشکر از برنامه