امروزه تقریبا در تمام ساختمان‌ها برای افزایش فشار آب از پمپ‌ها استفاده می‌شود. این پمپ‌ها هم مانند هر وسیله‌ی دیگری نیاز به نگهداری دارند تا دیرتر خراب شوند. برای محافظت از این وسیله‌ی حساس باید نکات زیادی را مد نظر قرار داد. مثلا اینکه پمپ نباید بدون آب کار کند. در فصل زمستان این وسیله به مراقبت بیشتری نیاز دارد. چرا که اگر این مورد رعایت نشود ممکن است با یخ زدگی پمپ‌ها و صدمات جبران ناپذیر و هزینه بر پس از آن مواجه شوید. ما در این صفحه سعی داریم دلایل ترکیدن لوله‌های آب را بیان کنیم و راهکارهایی در خصوص پیشگیری از یخ زدگی پمپ آب به شما ارائه کنیم.


آگهی‌های بالا تبلیغاتی می‌باشند و استاده صرفا معرفی مشاغل خدماتی را انجام می‌دهد و هرگونه توافقات انجام کار و مالی مربوط به آن بر عهده طرفین می‌باشد.

دلایل ترکیدگی و یخ زدگی پمپ آب

ساختار مولکول‌های آب به این شکل است که هنگام کاهش دما کاهش حجم پیدا می‌کنند. اما این کاهش حجم فقط تا چهار درجه‌ی سلسیوس اتفاق میفتد. اگر دما از چهار درجه‌ی سانتیگراد پایین‌تر بیاید مولکول‌های یخ کم‌کم شکل می‌گیرند. این مولکول‌ها فضای بیشتری نسبت به مولکول‌های آب اشغال می‌کنند.

چون در لوله‌های آب مولکول‌های یخ فضای کافی ندارند ولوله‌ها هم قابل انبساط نیستند، باعث ترکیدگی لوله آب و اتصالات پمپ می‌شوند. این ترک خوردگی می‌تواند سبب هوا گرفتن پمپ آب شود. ایجاد سوراخ در هر قطعه‌ای از پمپ یک مشکل جدی به حساب می‌آید و باعث آسیب دیدن بدنه‌ی پمپ و قسمت‌های داخلی آن می‌شود. اگر به موقع برطرف نشود سایر تجهیزات را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد. و به مرور زمان تجهیزات دیگر هم از کار میفتند. محصولاتی در بازار موجودند که مشکلات این‌چنینی را برطرف می‌کنند. مثل خمیر اپوکسی که برای رفع نشتی لوله‌ها بسیار مناسب است. همیشه پیشگیری بهترین راه است. بهتر است قبل از آنکه چنین مشکلاتی برای پمپ ساختمان پیش آید از وقوع آن جلوگیری کنیم.

روش‌های جلوگیری از یخ زدگی پمپ

عایق کاری لوله‌های تاسیساتی و سیستم پمپاژ

معمولا در این نوع عایق کاری از پشم سنگ، پشم شیشه، پشم سرباره، پشم چوب و پشم حیوانات که در ضخامتهای مختلفی در بازار موجودند استفاده می‌شود. به این نوع عایق کاری، عایق کاری پتویی می‌گویند. که هوا را درون خود حبس کرده و انتقال حرارت را کاهش می‌دهند و از لوله‌ها در برابر یخ‌زدگی محافظت می‌کنند. ضخامت عایق باید تایید شده باشد.

جاری بودن آب با فشار کم در لوله‌ها

اگر آب در لوله‌ها جریان داشته باشد، پمپ هیچ‌گاه یخ نمی‌زند. پس یکی از روش‌های جلوگیری از یخ زدگی پمپ‌ها این است که اجازه دهیم آن‌ها در دمای پایین کار کنند. معمولا برای محافظت از پمپ‌های استخری این روش جواب می‌دهد. در ساختمان‌های پرجمعیت مثل آپارتمان‌ها چون همواره آب، درون لوله‌ها جریان دارد. معمولا پمپ‌ها دچار یخ زدگی نمی‌شوند.

عایق کاری موتورخانه‌ها

در مناطق بسیار سردسیر دو روش بالا به تنهایی کافی نیست و بهتر است موتورخانه‌ها به طور اصولی عایق‌بندی شوند. این کار باعث می‌شود که پرتی حرارت کمتر صورت گیرد و به سوخت کمتری برای گرم نگه داشتن موتورخانه احتیاج شود. این کار کاهش مصرف انرژی و هزینه‌های بعدی را نیز در پی دارد. در این روش علاوه بر عایق‌کاری لوله‌های آب، سیستم پمپاژ و سایر تاسیسات موتورخانه پیشنهاد می‌شود کف، سقف و دیواره‌ها هم عایق کاری شوند. البته این کار کمی هزینه‌بر است و بستگی به توان مالی شما دارد. پس بهتر است قسمت‌هایی از موتورخانه که اتلاف انرژی بیشتری در آنها وجود دارد در اولویت قرار گیرند.

تخلیه‌ی کامل پمپ آب

اگر نیازی به استفاده از پمپ ندارید بهتر است در فصل‌های سرد سال برای پیشگیری از یخ زدگی، پمپ را به طور کامل تخلیه کرده و آن را جدا کنید. برای این کار:

  1. ابتدا پمپ را از برق بکشید
  2. شیر ورودی به پمپ را ببندید
  3. یک شیر مصرف کننده آب سرد را باز کنید تا فشار آب داخل پمپ کم شود
  4. شیر آب سرد تا خالی شدن کامل پمپ باز نگه داشته شود
  5. سپس شیر خروجی پمپ را ببندید
  6. و درنهایت شیر تخلیه‌ی پمپ را باز کنید
  7. حالا می‌توانید پمپ را تا زمان استفاده‌ی مجدد از آن در یک محل گرم نگهداری کنید.

این کار در جلوگیری از یخ زدگی پمپ آب بسیار موثر است.

کلام آخر

اگر شما به تک تک نکات ذکر شده برای حفاظت از پمپ توجه کنید و آن ها را به موقع عایق بندی کنید مطمئن باشید که وقوع اتفاقاتی نظیر یخ زدگی پمپ آب به حداقل می‌رسد و به این روش می‌توانید حتی در زمان و هزینه‌ی خود نیز صرفه‌جویی کنید. علاوه بر آن حتما مراقب باشید که هنگام کار با انواع عایق‌های حرارتی اصول ایمنی و بهداشتی را رعایت کنید. در موادی مثل پشم شیشه زمانی که روکش آن برداشته می شود ذرات به سرعت در هوا پخش می‌گردد که این امر ممکن است سبب بروز برخی مشکلات تنفسی و پوستی شود. اصول عایق کاری بسیار حساس بوده و کوچکترین قصوری در این کار حتی ممکن است باعث آتش‌سوزی و صدمات جبران ناپذیری شود. لذا حتما از نیروی متخصص در این زمینه برای انجام این کار کمک بگیرید.

طبقه بندی شده در

با برچسب در