امروزه در تمامی فضاها و به خصوص منازل و سرویسهای بهداشتی بدون پنجره، وجود هواکش امری متداول و الزامی است. این الزام سبب میشود تا پس از مدتی استفاده مداوم از دستگاه، فن یا هواکش دستشویی و آشپزخانه با انواع خرابیها مواجه شود و دستگاه نیاز به تعمیر داشته باشد. با توجه به اینکه هواکش با برق کار میکند، رفع خرابی و تعمیرات آن امری تخصصی است. در این راستا، جهت آموزش تعمیر و نصب هواکش خانگی با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
تعمیر هواکش آشپزخانه
در آشپزخانهها معمولا از هواکشهای بزرگتر در بالای گاز استفاده میشود که هود نام دارند. گفتنی است اینگونه هواکشها قدرت مکش بالایی دارند. مهمترین بخش یک هواکش در آشپزخانه، موتور آن است که اگر اختلالی در کارکرد آن به وجود آید، نیاز به تعمیر هواکش آشپزخانه و یا تعویض قطعات آن وجود خواهد داشت.
به طور کلی در موارد زیر نیاز به تعمیر هواکش آشپزخانه یا تعویض قطعات آن وجود دارد که باید توسط کارشناس فنی بررسی و انجام شود.
- کار نکردن هود
- سوختن لامپ
- ایجاد سر و صدای زیاد
- عدم توان هواکش در مکش هوا
- جرم گرفتن فیلتر
- ایراد در لولههای ورودی و خروجی
- ایرادات برقکشی
مراحل تعمیر هواکش آشپزخانه
- از آنجایی که هواکش با برق کار میکند، در گام اول از قطع بودن جعبه فیوز برق مطمئن شوید و هواکش را از برق بکشید.
- در گام دوم جهت باز کردن درب پلاستیکی قرار گرفته بر روی هواکش، پوشش آن را در حد چندین سانتی متر به سمت پایین حرکت داده و گیرههای فلزی پشت آن را بفشارید.
- در گام سوم، جهت جداسازی هواکش از موتور، گیرهها و پیچهای موحود در قطعات را باز کرده و آنها را جدا نمایید.
- اکنون، سیمکشیهای متصل به موتور را جدا نمایید و از برق نداشتن آنها اطمینان حاصل نمایید. در صورت وجود دو شاخه در هواکشهای قدیمی، آن را از برق خارج نمایید.
- اکنون، قطعات موتور، پرههای متصل به آن و بلبرینگ هواکش را خارج نمایید و در صورت وجود آلودگی و گرد و غبار، تمامی قطعات را پاکسازی نمایید.
- در گام آخر، نسبت به روغن کاری قطعات جدا شده اقدام نمایید. روغن موتور نوع 3 برای این کار بسیار مناسب است. با استفاده از آن، یاتاقان و دریچه روغن دستگاه را روغن کاری نمایید.
- در گام آخر، قطعات جداسازی شده را به همان شکل قبلی جایگذاری نمایید و اتصالات برق هواکش را نیز وصل کنید.
نصب هواکش دستشویی
ابتدا باید به اهمیت نصب هواکش در دستشویی اشاره کنیم:
- هواکش باعث از بین رفتن بوی ناخوشایند در سرویس بهداشتی میشود.
- رطوبت موجود در محیط که عاملی برای رشد باکتریها است را رفع میکند.
- نصب هواکش دستشویی مانع از رشد کپک و قارچها در این فضا میشود.
- حال نوبت به طریقه نصب هواکش دستشویی میرسد. برای نصب باید بدانید برخی هواکشها سقفی هستند و برخی دیگر روی دیوار نصب میشوند.
- اگر هواکش را به سقف و یا دیوار متصل میکنید، باید جایگاه لوله خروجی هوا را در نظر بگیرید و اگر جایگاهی برای آن وجود ندارد، میتوانید آن را روی پنجره نصب نمایید.
گفتنی است با این کار امکان دارد صدای تولید شده توسط دستگاه به دلیل لرزش پنجره بیشتر شود.
- سیمکشی هواکش نیز چندان سخت نیست و کافیست سیم نول، فاز و سیم اتصال به زمین را به جایگاه درست آن متصل کنید. از آنجا که در سرویس بهداشتی لامپ وجود دارد، میتوانید از برق آن استفاده کنید.
- به دلیل اینکه در این مکانها فضا مرطوب است، سیمکشی و نصب هواکش بحث حساسی است؛ لذا توصیه میگردد اینگونه خدمات را به متخصصین فنی بسپارید.
- اگر هواکش در دیوار نصب میشود، با رول پلاک و پیچ، آن را متصل کنید. اگر میخواهید آن را به سقف از نوع کاذب وصل کنید، از پیچ مخصوص (پروانهای) استفاده نمایید.
نکته مهم این مرحله، سفت کردن به اندازه پیچها است؛ زیرا در صورتی که نامیزان باشند، اصول نصب هواکش دستشویی به درستی انجام نخواهد شد. در این حالت یا سر و صدا ایجاد میشود و یا در کار دستگاه به گونهای اختلال ایجاد میشود که گویی خراب است.
نکات مهم پیش از نصب هواکش دستشویی
- برای خرید هواکش به سایز آن دقت کنید. سایزی را تهیه کنید که بتواند پاسخگوی متراژ دستشویی باشد.
- برای نصب هواکش دستشویی، کیفیت آن را در نظر بگیرید و هواکشی تهیه کنید که سروصدای کمی داشته باشد. در این صورت مجبور نمیشوید پس از مدت کوتاهی به تعمیر هواکش دستشویی روی آورید.
- اگر هزینه خرید هواکش برای شما چالش بزرگی نیست، هواکشهای جدیدی که تایمر دارند را تهیه کنید.
نصب هواکش به سقف کناف
برای نصب هواکش به سقفهای کاذب یا سقفهای کناف شما باید فاز و نول و ارت را سربندی کنید. همچنین در صورتی که لوله با سطح کناف همسطح نبود باید لوله را برش بدهید تا یک سطح هم اندازه ایجاد شود. برای نصب هواکش، هواکش را روی لولهای که از سقف معلوم است با دست قرار دهید و جای پیچها را با سر فازمتر علامت گذاری کنید.
بسیاری از افراد برای اینکه هواکش را به سقف متصل کنند از پیچهای ام دی اف استفاده میکنند. این پیچها به دلیل تکان خوردن هواکش، پس از مدتی شل شده و میافتند؛ بنابراین بهتر است برای نصب هواکش از این پیچها استفاده نکنید.
پیچهای پروانهای کیفیت بالاتری دارند و هواکش را با استحکام بیشتری به سقف نگه میدارند. وسط پیچهای پروانهای یک مهره وجود دارد که پیچها را با از داخل آن مهره رد کنید.
با استفاده از دریل سوراخهایی را در جاهای مشخص شده از قبل، سوراخ کاری کنید؛ البته به نحوی که از زیر هواکش این سوراخها معلوم نباشند. در واقع از لحاظ حفظ جنبه زیبایی نصب هواکش به این موضوع که سوراخکاری به سمت داخل باشد، تاکید میکنیم. داخل هواکش سه سیم وجود دارد که یک سیم زرد که روی آن خط سبز کشیده شده و دوتای دیگر فاز و نول هستند.
در ادامه سیم را به ترمینالی که داخل کناف است، وصل میکنیم؛ البته بهتر است سربندی سیمها به سمت داخل کناف هدایت شوند تا ایمنی بیشتری خصوصا برای محیطهای مرطوب حفظ شود. در ادامه، هر یک از پیچهای پروانهای را از داخل سوراخهای هواکش که ۴ عدد هستند رد کرده و با دست آن را به داخل سوراخهای روی سقف کاذب فشار میدهیم. در نهایت با سفت کردن پیچهای پروانهای هواکش را به سقف کناف وصل میکنیم. آخرین مرحله مربوط به نصب درب هواکش است که پس از سفت کردن پیچ درپوش هواکش، نصب آن به پایان میرسد.
نصب صحیح هواکش دمنده
هواکشها دو نوع دمنده و مکنده دارند که در ابتدا شاید بسیار شبیه به هم به نظر بیایند؛ اما در سیستم داخلی و فنی آنها تفاوتهایی وجود دارد. در مطالب زیر به برخی تفاوتهای هواکش مکنده و دمنده و نکاتی پیرامون نحوه نصب صحیح هواکش دمنده اشاره میکنیم.
هواکش مکنده
فن صنعتی یا هواکش مکنده که به آن هواکش صنعتی هم میگویند، جزء هواکشهایی است که جریان هوا را برقرار کرده و هوا را مطبوع میکند. هواکشهای صنعتی یا همان فن مکنده از فشار کمتری نسبت به هواکشهای دمنده استفاده میکنند. علاوه بر این، گفتنی است در مکانهایی که هواکش در مکانی نزدیک به منبع اصلی نصب میشود، نباید از هواکش مکنده استفاده نمود
هواکش دمنده
این نوع هواکش، بخش خاصی را خنک کرده، تمرکز نقطهای دارد و انرژی بیشتری برای تولید این جریان نسبت به هواکش مکنده صرف میکند. برای نصب صحیح هواکش دمنده باید از متخصص فنی کمک بگیرید تا در بخش فنی دچار مشکل نشوید. همچنین باید بدانید که هواکش دمنده سانتریفوژهای دمندهای دارد که به صورت کنترل شده و مشخص جریان هوا را ایجاد میکنند.
برای نصب صحیح هواکش دمنده باید پیشزمینههایی را داشته باشید. به عنوان مثال میتوانید هواکش دمنده را هم روی سقف و هم بر روی دیوار نصب کنید؛ ولی معمولا آن را روی دیوار نصب میکنند. علاوه بر این، هواکشها قدرت بالایی دارند و میتوانید از آنها در محیطهای مرطوب مانند حمام و دستشویی هم استفاده کنید.
تعمیر هواکش خانگی
همانطور که اشاره شد، از هواکش در مکانهایی مانند حمام، دستشویی و آشپزخانه استفاده میشود. بنابراین در منزل افراد، حداقل یک هواکش وجود دارد و به تبع نیاز به تعمیر هواکش دستشویی یا حمام و آشپزخانه هم به وجود خواهد آمد.
برای تعمیر هواکش خانگی ابتدا باید بدانید ایراد کار در کجاست. مثلا سر و صدای هواکش آزار دهنده است و یا دستگاه به طور کلی کار نمیکند. هر کدام از این موارد، راهکار و نحوه تعمیر خاص خودش را دارد.
سروصدای زیاد هواکش
در تعمیر هواکش خانگی اگر سروصدای آن زیاد است، احتمالا خرابیهای به وجود آمده در پرههای دستگاه منجر به بروز مشکل شده است. امکان دارد پرهها با هم درگیر شده باشند و یا اینکه تعادل دستگاه مختل شده باشد. در این حالت باید پیچها را تنظیم کرد که اتصالات محکم آنها برقرار باشد. در صورت شل شدن هر یک از اتصالات و پیچها صداهای ناهنجاری توسط دستگاه تولید خواهد شد.
نشت آب از هواکش
از مشکلات دیگری که به دنبال آن، نیاز به تعمیر هواکش خانگی وجود دارد، اتصالات نادرست مربوط به آب بندی دستگاه است. در صورتی که لوله کشی ساختمان و برقکاری آن به درستی انجام نشود، نشتی آب از لولههای هواکش اتفاق خواهد افتاد. در این حالت، لازم است لوله خروج هوا در جای درستی باشد و برق کشی آن نیز به درستی از لامپ حمام و یا بخش جدایی گرفته شود.
از علل دیگری که موجب نشت آب از هواکش خانگی میگردد، کاهش دما و وجود رطوبت در محیط به شکل قطرههای شبنم میباشد. در صورتی که میان دمای داخل و خارج هواکش، اختلاف زیادی وجود داشته باشد، نشتی آب و حباب از دستگاه رخ میدهد.
جمع بندی
تعمیرات و نصب انواع هواکش شاید در ابتدا کار سادهای به نظر بیاید، ولی توصیه میشود که اگر قبلا این کار را انجام ندادهاید و سررشتهای ندارید حتی اگر طریقه نصب هواکش دستشویی و حمام را مطالعه نمودهاید، این کار را به تنهایی انجام ندهید؛ زیرا هواکش با برق کار میکند و اصولا کار با برق امری تخصصی و خطرناک است. توصیه ما به شما همراهان عزیر “استاده” این است که در راستای تعمیر هواکش دستشویی و آشپزخانه با مجموعه ما در ارتباط باشید.
فن سرویس بعداز اینکه کلیدش را میزنم ۱۰ دقیقه بعد روشن میشه علت چیست؟ ممنون
سلام و درود هواکش دستشویی رو تمیز کردیم و حالا که گذاشتیم به جای مکنده به دمنده تبدیل شده چرا و چه باید کرد
سلام سیم هارو جابجا وصل کردی
بله اصلا از تعمیر هواکش که عنوان این صفحه اعلام نموده اید چیزی نگفته اید!!!!!!!؟!؟!
سلام
علت ذوب شدن فن تهویه درمنزل چیست
فن دستشویی کار نمیکنه ایا تعمیر میشه
درود بر شما کاربر گرامی استاده
بله قابل تعمیر شدن میباشد.
حیف از وقتی که گذاشتم ای مطالب را خواندم ،چیزی در مورد تعمیر وجود نداشت
خرجش به دخلش نمی صرفه
آیا میشود فن حمام رو قویتر کرد ممنون
سلام ایا میشه فن هواکش رو به لوله ونت فاضلاب وصل کرد یا باید لوله جدا وصل بشه
فن نیاز به سرویس داره خاک گرفته و جلوی چرخیدن سیم پیچ ارمیچر روگرفته خودتون میتوانید در بیاورید بعد تمیز کردن ویه کن روغن کاری باز ببندید
درود .ببخشید منم فن سرویس بهداشتیم مثل فن اقا امیرحسین روشنش میکنی لامپ روشنه فن قطع میشه سی ثانیه روشن میشه دوباره قطع بازم روشن میشه .ایا نیم سوز شده یا نه .میشه تعمیر کرد یا نه یه بار مصرفه ممنونم راهنمایی کنید
هواکش دستشویی خانه ام مشکل پیداکرده بعضی وقتا روشن میشه بعضی وقتا خاموشه چیکار باید بکنم آیا خراب شده کلا یا باید تعمیر بشه راهنمایی کنید لطفا
هواکش دستشویی را کجا تعمیر میکنند ایا ادرس مشخصی خصوصا شرق تهران دارید ممنون
درمورد تعمیر هیچی نگفتین که.
ازهرچی گفتی بجز تعمیرفن
سلام سیم پیچ فن دستشویی و حمام رو از کجا میشه گیراورد تهران هستم
موضوعتون تعمیر هواکشه ولی به قول دوستمون در بالا همه چی توضیح دادین به جز تعمیرش،بهتره موضوعتونو بنویسید معرفی هواکش!
سلام.اینجا همه چی گفتین عیر از تعمیر فن
سلام
منظور شما چه “فن” هست؟
نیاز به چه آموزش ویا خدماتی در زمینه “فن” دارید؟