یکی از مواردی که باعث زیبایی و متفاوت شدن دکوراسیون داخلی هر ساختمان می باشد استفاده از نقاشی ساختمان و انتخاب رنگ مناسب و از همه مهمتر پیاده سازی صحیح رنگ بر روی دیوار و سقف می باشد که خود امری پر از ظرافت و ترفندهای متفاوت می باشد. گروهی از افراد وجود دارند که به دلایل مختلفی دوست دارند این کار را تجربه کنند؛ همانطور که می دانید برای شروع هر کاری می بایست آموزش های اولیه ای در آن زمینه کسب کرد. قصد داریم در این صفحه طبق تحقیق و پرسش هایی که از نقاش حرفه ای آقای بختیاری انجام داده ایم، به آموزش نقاشی ساختمان بپردازیم و به نکات مهم و ترفندهای آن اشاره کنیم.

در نقاشی ساختمان به چه ابزار و وسایلی نیاز داریم؟

قبل از آموزش نقاشی ساختمان و یا به طور کلی قبل از شروع هر کاری بهتر است ابزار و وسایل مربوط به کار را فراهم نمود تا حین عمل با مشکل مواجه نشویم.

لیست نقاشان ساختمانی و نصاب کاغذ دیواری در تهران

قلم مو، غلتک، سطل، پارچه، سمباده، بتونه، لیسه و کاردک، صافی رنگ، کلاه و دستکش، لباس مخصوص، پیچ گوشتی و میخ کش و چهارپایه ابزار و وسایلی هستند که برای نقاشی ساختمان به آن ها نیاز داریم که در ادامه به اختصار در مورد آن ها توضیح خواهیم داد.


نقش قلم‌مو در نقاشی ساختمان یکی از مهمترین ابزار به شمار می آید که می توانید به وسیله آن پس از انجام مراحل اولیه، شروع به رنگ کاری کنید. قلم‌مو در سایز های مختلفی در بازار وجود دارد که می توانید بسته به نیاز خود آن را خریداری نمایید.

قلم مناسب برای نقاشی
انواع قلم مو در نقاشی ساختمان

فیلم آموزش نقاشی ساختمان با قلمو

ویدیوهای بیشتر آموزش نقاشی ساختمان

غلتک نیز یکی از ابزارهای جدیدتر از قلم مو محسوب می گردد که بیشتر برای رنگ کردن سطوح بزرگتر از آن استفاده می شود. کار با غلتک در سطوح بزرگتر از اتلاف وقت جلوگیری می کند اما برای سطوح کوچکتر مانند پنجره، چهارچوب در و … بهتر است از قلمو استفاده کرد. به طور کلی غلتک در سایز های 10cm، 15cm، 20cm، 25cm و 30cm در بازار وجود دارد.

کاهش زمان نقاشی ساختمان با غلتک

سطل رنگ نیز از دسته وسایل ضروری در نقاشی ساختمان می باشد. هنگامی که می خواهید رنگ ها را با هم ترکیب کنید بدون شک نیاز به یک سطل ترکیب در سایز مناسب دارید که می توانید آن را از فروشگاه های رنگ و تجهیزات خریداری نمایید.

رنگ نقاشی ساختمان
ضرورت سطل رنگ در نقاشی ساختمان

پارچه های بزرگ و تکه های پارچه از جمله وسایل کارآمد در نقاشی ساختمان می باشند. شما می توانید پارچه های بزرگ را بر روی وسایل منزل همچون مبل ها، کنسول، میز، یخچال و … بکشید تا از ریزش رنگ و همچنین بروز گرد و غبار بر روی وسایل جلوگیری کنید. این کار را به کاور های پلاستیکی نیز می توان انجام داد. از تکه های پارچه نیز هنگام ریختن رنگ و یا چکه کردن رنگ بر کف ساختمان می توان استفاده کرد و قبل از خشک شدن آن ها را پاک کرد.

توجه داشته باشید که به دلیل افزایش هزینه‌ها باید در مصرف و خرید مقدار رنگ‌های ساختمانی صرفه جویی کرد. به همین دلیل می‌توانید مقاله فرمول محاسبه مقدار رنگ نقاشی ساختمان را اینجا بخوانید و مقدار مورد نیاز را آماده کنید.

آماده سازی خانه قبل از نقاشی
کاور لوازم هنگام نقاشی ساختمان

سمباده های مخصوص ساختمان درواقع ورقه هایی از کاغذ هستند که دارای دانه های زبری می باشند و برای از بین بردن سطح ناصاف دیوار و یا سقف ها و از بین بردن جای لک رنگ قبل از آن ها استفاده می شود.

انتخاب سمباده مناسب
سمباده های کاغذی مخصوص نقاشی ساختمان

از بتونه برای پر کردن ترک های سطحی و همچنین حفره های موجود از جای میخ و … استفاده می کنند. این ماده خمیری شکل قسمت های نا هموار را صاف می کند و سطحی یکدست به وجود می آورد. بتونه در دو نوع روغنی (دیوار هایی با رنگ روغن) و پلاستیکی (دیوارهایی با رنگ پلاستیک) در بازار موجود می باشد. برای پر کردن ناصافی های موجود در سطوح فلزی و چوبی می توانید از بتونه روغنی استفاده نمایید.

درست کردن بتونه
انواع بتونه در نقاشی ساختمان

کاردک درواقع وسیله ای برای برداشتن و یا مالیدن مواد، کندن و از بین بردن ترک ها و پوسیدگی های موجود بر روی دیوار و همچنین کندن کاغذ دیواری بلند شده از دیوار استفاده می گردد. برای پر کردن منافذ و حفره های دیوار با بتونه از کاردک برای نگهداری بتونه استفاده می شود. برای افزایش مقاومت کاردک ها جنس تیغه آن ها را از استیل می سازند.

کندن کاغذ و تمیز کردن دیوار قبل از نقاشی ساختمان
کاربرد کاردک در نقاشی ساختمان

لیسه نیز از ابزاری است که می توان هم در امر گچ کاری و هم امر بتونه کاری از آن استفاده کرد؛ بوسیله لیسه (از جنس فلز) بتونه را از روی کاردک برداشته و به ترک ها و درز های دیوار و چوب ها می مالیم. برای امر گچ کاری از لیسه پلاستیکی استفاده می شود.

بتونه کاری
لیسه ابزاری برای بتونه کاری در نقاشی ساختمان

کلاه و دستکش حین نقاشی ساختمان باعث می شود که به طور ناگهانی شره های رنگ روی سر و دست شما نریزد و همچنین حین حرکت قلم مو رنگ ها به سر و دست شما نپاشد

استفاده از کلاه و دستکش حین نقاشی ساختمان

پیچ گوشتی و میخ کش که برای باز کردن درب رنگ ها، کلید پریزه، میخ های موجود در دیوار و … بسیار کاربردی می باشد.

ابزار مورد نیاز برای نقاشی ساختمان
پیچ گوشتی و میخ کش پرکاربرد هنگام نقاشی ساختمان

چهارپایه وسیله ای کاربردی برای رنگ کردن بالای دیوار و یا رنگ آمیزی ابزار سقف همچون کناف و یا گچبری‌ها می باشد.

چهارپایه برای رنگ آمیزی سقف

لباس مخصوص می تواند یک روپوش معمولی باشد که هنگام کار آن را بپوشید و از احتمال ریختن رنگ بر روی لباس های خود جلوگیری کنید.

استفاده از روپوش هنگام شروع به رنگ ساختمان

با فراهم آوردن ابزار و وسایل مذکور می توانیم به خرید رنگ ساختمان بپردازیم. برای این کار بهتر است اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشیم سپس اقدام به خرید نماییم. در ادامه مقاله به انواع رنگ ساختمان و نکات مهمی که هنگام نقاشی ساختمان باید به آن توجه داشت می پردازیم.

نمایی زیبا از کلاف در سقف پذیرایی

معرفی انواع رنگ ساختمان

قبل از آموزش نقاشی ساختمان بهتر است با انواع رنگ ساختمان آشنا شوید و با توجه به اطلاعات بدست آمده رنگ مورد نظر را برای ساختمان خود انتخاب کنید.

رنگ پلاستیکی:

رنگی بدون بو می باشد که از آن برای رنگ سقف ها استفاده می گردد. قوام رنگ پلاستیکی بالا می باشد به همین دلیل هنگام زدن رنگ پلاستیکی بر روی سقف رد قلم مو بر روی آن می ماند. رنگ های پلاستیکی به دو نوع پلاستیکی و نیمه پلاستیکی تقسیم می شوند که رنگ های نیمه پلاستیکی را می توان به دلیل قوام کمتر با غلتک بر سقف اعمال نمود.

از دیگر مزایای رنگ نیمه پلاستیکی می توان به هزینه کمتر آن نسبت به رنگ پلاستیکی و کاهش زمان در اجرا اشاره نمود. رنگ های پلاستیکی به راحتی کثیف و به سختی پاک می شوند به همین دلیل کاربرد آن ها در سقف مناسب تر می باشد.

رنگ روغنی:

عموما در نقاشی ساختمان از رنگ روغنی برای دیوار ها استفاده می شود. به طور کلی می توان گفت رنگ های روغنی جوه ویژه ای به دیوار های منازل می بخشند و اگر با رعایت نکات مهم و زیر کاری های متناسب از آن استفاده کنیم می تواند عمری طولانی داشته باشند.

رنگ های روغنی برعکس رنگ های پلاستیکی رنگ هایی قابل شستشو می باشند که به راحتی می توان لک های موجود بر سطح آن را پاک کرد و به دلیل وجود مواد شیمیایی در تولید و ساخت این رنگ ها، دارای بویی نامطبوع می باشند و بسیار دیر تر از رنگ های پلاستیکی خشک و قابل استفاده می باشند.

همچنین هنگام استفاده از این نوع رنگ ها می توان از قلم مو نیز استفاده کرد زیرا هیچگونه ردی از قلم مو بر روی دیوار باقی نخواهند ماند.

رنگ اکریلیک:

این رنگ یکی از باکیفیت ترین و پر طرفدار ترین نوع از رنگ ها می باشد که می توان جایگزین بسیار مناسبی برای رنگ روغن باشد. یکی از ویژگی های رنگ اکریلیک خشک شدن سریع آن پس از رنگ کاری می باشد و مقاومت بیشتری در برابر ترک های دیوار دارد که در رنگ آمیزی مدرن بسیار پرطرفدار است.

با استفاده از این رنگ لک های موجود هنگام تمیز کردن دیوار به راحتی پاک شده و این رنگ ها قابل شستشو می باشند. همچنین زمان نقاشی ساختمان با رنگ های اکریلیک بو و گاز کمتری تولید می شود در نتیجه میزان خطرات تنفسی برای افراد کاهش می یابد.

حلال رنگ های اکریلیک آب می باشد و یک پوشش بسیار عالی و با کیفیت بر روی دیوار تشکیل می دهند

رنگ آستر:

اگر می خواهید نتیجه ای مطلوب از نقاشی ساختمان خود بگیرید هیچگاه رنگ آستر را از یاد نبرید! در واقع رنگ آستر برای بهتر زیباتر شدن و بهتر جلوه دادن نقاشی ساختمان می باشد. به همین دلیل استادکاران قبل از شروع به رنگ زدن دیوار ها ابتدا آستر کشی می کنند تا زیر سازی اولیه را انجام دهند.

رنگ آستر به دلیل خواص چسبندگی بالا به درون مصالح ساختمان نفوذ کرده و از طرفی رنگ نهایی و اصلی را به خوبی جذب می کند. برای تاثیر گذاری بیشتر در نتیجه مطلوب می توانید مقدار کمی از رنگ اصلی را به رنگ آستری اضافه کنید سپس اقدام به آستری زدن کنید. برای خشک شدن رنگ آستر از زمان اجرا حدودا 25 تا 35 دقیقه زمان لازم می باشد.

رنگ لعابی:

استادکار نقاشی ساختمان برای قسمت هایی از سطوح که باید ضد آب باشند از رنگ های لعابی استفاده می کند زیرا پس از خشک شدن رنگ لعابی بر روی سطح یک لایه بسیار مقاوم تشکیل خواهد شد که ضد آب می باشد.

رنگ جلا یا وارنیش:

از رنگ جلا می توانید برای برق انداختن به سطوحی همچون کمدهای دیواری، درب های چوبی، پارکت و … استفاده نمود که ضمن ایجاد لایه ای محافظ، زیبایی خاصی به آن ها می بخشد و می توانید میزان براق بودن سطوح را در درجه های مختلف اجرا کنید.

و حالا آموزش کامل نقاشی ساختمان:

پس از آشنایی با انواع ابزار، وسایل و رنگ ساختمان می پردازیم به نحوه اصولی و صحیح رنگ آمیزی ساختمان که کاری پر زحمت و در حین حال جذاب می باشد که پس از اتمام کار با رعایت نهایت ظریف کاری، از حاصل دسترنج خود لذت خواهید برد.

آموزش نقاشی ساختمان با غلطک طرح دار را اینجا مشاهده کنید و برای نقاشی ساختمان با غلطک طرح کاغذ دیواری نمونه ببینید.

  1. آماده سازی خانه: قبل از اینکه دست به قلم شوید ابتدا می بایست خانه را آماده سازی نمایید؛ به این صورت که تمامی وسایل خانه را از جمله مبل ها، میز و صندلی ها، فرش ها، موکت و همچنین ویترین و سایر لوازم چوبی را به وسط خانه آورید و به وسیله کاورهای پلاستیکی بزرگ و در صورت در دسترس نبود پلاستیک با پارچه های بزرگ به خوبی تمامی اسباب و وسایل را بپوشانید. همین کار را نیز می بایست برای وسایل آشپزخانه انجام دهید. سپس تمامی قاب ها و سایر لوازم دکوراتیو موجود بر روی دیوار را برداشته و همچنین لوستر ها و هالوژن های موجود بر روی سقف ها را به خوبی بپوشانید تا هنگام نقاشی ساختمان در معرض رنگ و آسیب قرار نگیرند. همچنین می بایست کف خانه را به وسیله پارچه پوشاند تا قطره های رنگ هنگام رنگ آمیزی بر روی کف نریزد و یا به طور اتفاقی سطل پر از رنگ و یا هر نوع ماده دیگری از رنگ کاری بر روی کف نیفتد.
  2. جدا کردن کاغذ دیواری و یا رنگ ها از دیوار: اگر بر روی دیوارها از قبل کاغذ دیواری و یا رنگ های پوسته پوسته شده موجود می باشد باید به خوبی به وسیله کاردک آن ها را از روی دیوار برداشته؛ تا جایی که امکان دارد. پس از آن به وسیله سمباده سطح دیوار را صاف و یکدست نمایید تا پس رنگ کاری ساختمان نتیجه مطلوبی بدست آورید.
  3. بتونه کاری و سمباده زنی دیوارها: پس از سمباده حال نوبت به بتونه کاری ساختمان خواهد رسید. همانطور که در بالا در مورد انواع بتونه صحبت کردیم، پس از آماده کردن بتونه به وسیله لیسه و کاردک بتونه را بر روی قسمت هایی از دیوار که دارای خلل، شکاف و یا گودی می باشد پر می کنیم و به وسیله کاردک سطح آن را با دیوار یکسان می نماییم. پس از اتمام کار اجازه می دهیم تا بتونه به طور کامل خشک شود سپس به صورت مجدد شروع به سمباده زنی می کنیم تا سطحی کاملا صاف و یکنواخت تشکیل شود.
  4. پاک کردن دیوارها: پس از سمباده زنی مجدد و یکنواخت شدن دیوار ها نوبت به رنگ ساختمان خواهد رسید اما پس از آن ازم است بدانید که به جهت تمیز تر کار کردن بهتر است سطح دیوار را به خوبی پاک نمود و دیوار از هر گونه گرد و غبار پاک شود تا گرد و غبار به داخل سطل رنگ، غلتک و قلمو سرایت نکند و در نهایت آثار خود را بر روی دیوار باقی نگذارند.
  5. تا این لحظه شما دیوار های خانه خود را برای آغاز مرحله رنگ و نقاشی ساختمان با قلمو و یا غلتک آماده کرده اید.
  6. در این مرحله از آموزش نقاشی ساختمان به ترکیب رنگ ها بپردازید و رنگ دلخواه خود را خلق کنید. می توانید مقاله ترکیب رنگ ساختمان را مطالعه نمایید و به طور کامل آموزش ترکیب انواع رنگها و خلق رنگهای شیک و مدرن، همچنین رنگهای پرطرفدار استخوانی، کرمی و … را ببینید.
  7. در این مرحله از آموزش نقاشی ساختمان زمان رنگ کاری ساختمان فرا می رسد. به شما توصیه می کنیم حتما برای رنگ کاری سقف خانه و یا محل کار خود از غلتک استفاده کنید که تا جای ممکن از گردن درد و دست درد جلوگیری شود. همچنین برای دیوارهای خانه اگر دیوارهای بزرگی دارید حتما از غلتک استفاده نمایید در غیر این صورت اگر از قلم مو استفاده می کنید به دلیل جای موی قلم بر روی دیوار، در انتهای کار با استفاده از غلتک یکبار روی رنگ ها بروید تا جای قلم مو از روی دیوار محو شود و کار جلوه زیبا تری داشته باشد. توجه داشته باشید اگر شما از دسته افرادی هستید که برای رنگ ترجیح می دهید از غلتک استفاده نمایید دقت داشته باشید که برای کنج دیوار ها حتما از قلم مو در سایز مناسب استفاده نمایید تا در نهایت کاری با کیفیت داشته باشید و از آن لذت ببرید.
  8. پس از اینکه یک دست رنگ به طور کامل بر روی دیوار زدیم اجازه میدهیم تا رنگ کاملا خشک شود، سپس مجددا به شیوه قبل آغاز به رنگ کاری می نماییم. توجه داشته باشید که هر چقدر تعداد دفعات رنگ کاری را افزایش دهید نقاشی ساختمان شما بدون شک تمیز تر و همچنین با کیفیت تر خواهد بود و حتی می توانید 5 تا 6 سال از این کیفیت رنگ بهرمند باشید. هر چقدر ساختمان شما قدیمی تر باشد و تعداد ترک ها بیشتر باشد باید دقت بیشتر و رنگکاری در تعداد دفعات بیشتری داشت.

چگونه یک نقاش ساختمان ماهر شوید!

استاده با پرس و جو از نقاشان ماهر ساختمان نکات جالب توجهی برای مهارت در آموزش نقاشی ساختمان جمع آوری کرده است که به این موارد اشاره می کنیم:

  • در صورت نبود تور می توانید از جوراب های شیشه ای زنانه برای این کار استفاده کنید و مو و سایر مواد موجود از جمله حشرات، سوسک و … را از رنگ جدا کنید.
  • برای آنکه بتونه ای مستحکم داشته باشید می توانید از شکر و تخم مرغ استفاده کنید!
  • اگر متراژ و اندازه خانه شما بزرگ می باشد و نیاز به استراحت دارید نگران خشک شدن فرچه و قلم مو نباشید آن ها را در یخچال منزل خود نگهداری کنید و با خیال راحت به مدت چند روز استراحت کنید. تعجب نکنید این کار باعث می شود رنگ ساختمان بر روی قلم مو و فرچه خشک نشود و پس از چند روز به راحتی بتوانید به نقاشی ساختمان خود ادامه دهید.

طبقه بندی شده در